Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nemocí způsobených kouřením přibývá

( Markéta Grosmanová | přečteno: 20344x )

Na jedenáctém místě v žebříčku příčin úmrtí je nyní chronická obstrukční plicní nemoc, kterou trpí zejména kuřáci. V roce 2030 bude zřejmě na první místě.

shutterstock.com

Chronickou obstrukční nemocí trpí v Česku téměř 800 tisíc Čech. Postihuje hlavně kuřáky a projevuje se podobně jako astma. Rozdíl je v tom, že většina nemocných si za ni může sama.

Nejtěžším stadiem nemoci, jejíž příčinou je zužování dýchacích cest a ubývání funkčních plicních sklípků, nyní v Česku trpí 30 tisíc lidí. "Většina postižených jsou kuřáci, dotýká se to celé pětiny z nich," říká za iniciativu "Dýchám, tedy jsem" Viktor Kašák. Nemoc může vzniknout také následkem práce s nebezpečnými látkami a jejich vdechováním.

Proč se CHOPN posunuje v řebříčku příčin úmrtí na první místa? Na vině je zvyšujících se počet kuřáků – zejména v rozvojových zemích a také to, že na rozdíl od jiných nemocí, které nyní trápí světovou populaci, jako je například novorozenecká úmrtnost či HIV, ji nelze a zřejmě ani nikdy nepůjde vyléčit. Kuřáci si prostě poškozují své plíce nenávratně.

Chronická obstrukční nemoc probíhá zprvu bez příznaků

Thierry Troosters z univerzity v belgickém Leuvenu v Paříži říká, že další záludností nemoci je to, že dlouho probíhá bez příznaků. „Přitom čím dříve se na ni přijde, tím lépe ji lze léčit. A tím vyššího věku se nemocní mohou dožít,“ říká. Daniel Dusser z Cohin nemocnice v Paříži to potvrzuje. Na světe ke nyní asi 600 miliónů nemocných lidí, ale asi polovina nebo dokonce dvě třetiny jsou špatně nebo vůbec diagnostikovány.

CHOPN je nemoc, kterou nelze vyléčit. K zmírnění příznaků se používají léky, které zjednodušeně řečeno, rozšiřují plíce. Pacientům lze také pomoci cvičením a rehabilitací, které mohou kapacitu plic zlepšit. Poslední, nejnovější léčba významně zlepšuje plicní funkce, snižuje dušnost, kterou pacienti trpí při fyzické námaze a umožňuje tak postiženým lépe zvládat běžné denní aktivity.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kuhu
1x

Plíce nemohou bít šedé kvůli kouiření i moje babi je má šedé a nekouíř -_-


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce