Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nenápadná znamení, která mohou upozornit na onemocnění srdce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 18184x )

Díky osvětě a novým léčebným metodám dnes lidé umírají na srdeční onemocnění méně než v minulosti. Nicméně srdeční choroby stále patří mezi hlavní příčiny úmrtí, i proto bychom si měli dávat pozor na varovné signály.

shutterstock.com

Někdy jsou příznaky srdečního onemocnění celkem zřejmé, jindy se ale ohlašují velmi plíživě a nenápadně naznačují problém v srdeční oblasti.

Čtěte také: Fibrilace srdečních síní – skrytá hrozba mrtvice

Příznaky, které mohou upozornit na onemocnění srdce

Spánková apnoe a chrápání

Pokud chrápete tak hlasitě, že narušujete spánek vašeho partneru, může být vaše srdce ohroženo. Omezené dýchání během spánku je základní příčinou chrápání a je také spojeno se všemi typy kardiovaskulárních onemocnění. Syndrom spánkové apnoe, při kterém se dýchání ve spánku nakrátko zastaví, odborníci dávají do souvislosti s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a infarktu.

Syndrom spánkové apnoe se nejčastěji objevuje u jedinců, kteří trpí obezitou, cukrovkou, nemocemi srdce, plic, svalů a centrálního nervového systému. Jelikož spánková apnoe snižuje přísun kyslíku do krve, existuje větší pravděpodobnost srdeční zástavy. Jakýkoli problém s dýcháním ve spánku byste proto měli nahlásit svému lékaři.

Hrbolaté výrůstky na kůži

Extrémně vysoké hladiny triglyceridů mohou způsobit, že se na kůži vytvoří nažloutlý ohraničený útvar, ve kterém se hromadí tukové látky, depozita cholesterolu. Objevuje se často v okolí kloubů a na dlaních v blízkosti šlach. Na pohmat je spíše měkký a může mít různé velikosti. Tento útvar je neškodný, ne však jeho příčina vyvolávající vysoké hladiny tuků a cholesterolu, které jsou často spojeny s jinými stavy, které zvyšují riziko onemocnění srdce a mrtvice.

Čtěte také: Věděli jste, že vysoký cholesterol můžete zdědit?

Tmavé místo pod nehty

Červená, hnědá nebo černá ložiska pod nehty by mohly poukazovat na zánět osrdečníku nebo chlopně nazývanou endokarditida. Tyto krevní skvrny se mohou také objevit, když máte cukrovku. A lidé s tímto onemocněním mají dvakrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost výskytu onemocnění srdce a mrtvice.

Příliš bledé nehty

Příliš bledé nehty mohou být obvykle pouze znakem stárnutí nebo důsledek špatné výživy nebo podvýživy. Mohou být však i projevem srdeční nedostatečnosti.

Změny barvy kůže

Modré nebo šedé prsty by mohly být způsobeny špatnou cirkulací krve bohaté na kyslík, často kvůli srdeční chybě, při které se zúžili nebo zablokovali krevní cévy. Purpurový vzhled se objeví, když cholesterol uvízne v malých cévách. Krvavé skvrny těsně pod kůží na vnitřní straně vašich rukou a na nohou, mohou upozornit na endokarditidu.

Závratě a motání hlavy

Závrať je často přímým důsledkem toho, že něco není v srdci v pořádku, protože nečerpá dostatek krve do mozku. Závratě může být příznakem abnormálního rytmu nazývaného arytmie. Srdeční selhání, což znamená oslabení svalu, může také způsobit, že jste nestabilní. Točení hlavy by mohlo být způsobeno zablokováním v tepnách, čímž dojde k poklesu krevního tlaku, nebo chybnou chlopní, která nemůže krevní tlak zvládnout. Jedná se také o jeden z mnoha méně známých příznaků infarktu.

Čtěte také: Srdeční infarkt u žen může mít jiné příznaky než u mužů

Závratě však mohou mít mnoho příčin, jež nemají žádnou souvislost se srdečním zdravím. Často se vyskytnou při nadměrné fyzické zátěži, dehydrataci, nebo příliš rychlé změně pozice především z lehu do stoje. Pokud však trpíte závratí příliš často, měli byste o tom informovat svého lékaře. Příčinou závratí totiž někdy mohou být i vedlejší účinky některých léků nebo problémy s vnitřním uchem.

Sexuální problémy

Za problémy s mužskou erekcí se často skrývá stres nebo únava. Někdy však tyto intimní potíže mohou být jedním z prvních signálů problémů se srdcem. Zvláště pokud se objevují dlouhodobě. Někdy je dokonce erektilní dysfunkce jedním z nejlepších včasných ukazatelů na pokročilé srdeční onemocnění. Cévy v penisu jsou totiž menší, proto se na nich ateroskleróza objeví většinou dřív, než začne člověk pociťovat její další symptomy. Při dlouhodobějších problémech s erekcí je proto vhodné vyhledat lékaře.

I u žen se mohou skryté problémy se srdcem projevit potížemi v sexuální oblasti. Snížený průtok krve do genitálií může bránit vzrušení, znesnadnit dosažení orgasmu, nebo způsobit méně uspokojivý orgasmus.

Krvácející dásně

Zarudlé, bolestivé, oteklé nebo krvácející dásně mohou být nejen příznakem onemocnění parodontu, které vzniká působením bakterií zubního kamene a povlaku na povrchu zubu, ale i kardiovaskulárního onemocnění.

Odborníci se domnívají, že špatný krevní oběh v důsledku srdečního onemocnění může být základní příčinou periodontálních onemocnění. Vědci také zkoumají, zda se stejné bakterie podílejí na onemocnění dásní i na tvorbě plaku v koronárních tepnách. Prevence vzniku parodontitidy je stejná, jako při prevenci zubního kazu. Při problémech s dásněmi s návštěvou zubaře neotálejte, v ohrožení totiž může být nejen váš chrup, ale i srdce.

Dušnost a lapání po dechu

Zadýchávání může ukazovat na vrozenou, zatím nerozpoznanou srdeční vývojovou vadu, poruchu srdeční chlopně, zánět srdečního svalu nebo srdeční selhání. Dušnost obvykle ukazuje na srdeční onemocnění v raném stadiu nebo počínající plicní onemocnění. Teprve lékařská prohlídka může odhalit, co se za vaší dýchavičností skrývá. Pro onemocnění srdce je typický pocit, že nemůžete popadnout dech a neschopnost nadechnout se zhluboka. Špatná cirkulace krve může vyústit v namáhavé dýchání. Jestliže se vaše problémy s dýcháním zhoršují v noci a v poloze v leže, může to také ukazovat na srdeční onemocnění.

Dýchavičnost, ať už při fyzické aktivitě, stresu nebo v klidovém režimu by měla být vždy důvodem návštěvy lékaře, jelikož může být příznakem celé řady závažných zdravotních problémů.

Otoky dolních končetin

Těhotenství, křečové žíly, dlouhé sezení v letadle – to vše může způsobit natékání nohou. Oteklé nohy však mohou být rovněž znamením problémů se srdcem. Nateklá chodidla ale mohou být znamením srdečního selhání, při kterém srdce nedostatečně pumpuje krev a srdeční chlopeň se normálně nezavírá.

Nateklé nohy kvůli srdeční nedostatečnosti obvykle doprovází i další příznaky jako dušnost či únava. Otoky nohou však mohou také způsobovat léky na krevní tlak či cukrovku.

Čtěte také: Časté mýty o nemocech srdce a cév: trombóza postihuje hlavně ženy a vyhýbá se sportovcům

Únava

Extrémní dlouhotrvající únava a vyčerpání může být signálem, který vám vysílá vaše srdce. Za velkou únavou totiž může stát nedostatek kyslíku, který může být způsoben právě srdečním onemocněním. Nicméně pokud je dlouhodobá únava váš jediný příznak, nemusíte se hned začít obávat o své srdeční zdraví. Návštěva lékaře však neuškodí.

Úzkost, pocení a nevolnost

Pokud vás náhle přepadne úzkost, začnete se hodně potit a je vám nevolno od žaludku, zbystřete. Sice se může jednat o náhlý záchvat úzkosti, ale také se může jednat o příznaky srdečního infarktu. Pokud tyto rané příznaky srdečního selhání doprovodí dušnost (i když se nehýbáte), extrémní únava nebo pocity plnosti nebo bolesti na hrudi, které mohou, ale nemusí, vycházet ze zad, ramen, paže, krku nebo hrdla, potom se co nejrychleji dopravte na pohotovost.

Deprese

Deprese patří celosvětově mezi nejčastější zdravotní problémy a obvykle nepoukazují na srdeční onemocnění. Duševní pohoda je však úzce spojena s fyzickým zdravím a již mnoho odborných studií ukázalo, že depresivním jedincům hrozí zvýšené riziko srdečních onemocnění.

Deprese a úzkosti mohou zhoršovat srdeční onemocnění, existuje i tzv. vazospastická angina pectoris, kdy dojde k nekontrolovanému stahu koronárních cév, který může skončit infarktem myokardu.

Zdroj: www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce