Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nesestouplé varle

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8026x )

Nesestouplé varle, přesněji kryptorchismus, je patologický stav, kdy chybí varle v šourku. Dlouhodobé abnormální uložení varlete vede v dospělosti ke snížení plodnosti a ke zvýšenému riziku vzniku zhoubného nádoru. Proto každá anomálie varlete vyžaduje léčbu, která by měla být ukončena do 12 - 18 měsíců věku dítěte.

shutterstock.com

Varlata se během nitroděložního života vyvíjejí v dutině břišní a dále sestupují do třísla a tříselným kanálem do šourku. 3-5 % chlapců se narodí s nesestouplým varletem, většinou se jedná o jednostranné postižení, oboustranný kryptorchismus se objevuje cca v 15 %. U nedonošených chlapců se tento problém objevuje až ve 30 %.

Rozlišujeme kryptorchismus primární a sekundární

Kryptorchismus primární

  • retenci varlete - varle se zastavilo na cestě svého sestupu
  • ektopie varlete - varle vycestovalo mimo cestu svého normálního sestupu (např. stehno, protilehlá strana šourku, hráz)
  • anorchie - varle zcela chybí (zaniklo během nitroděložního života)


Kryptorchismus sekundární: u varlete původně sestouplého během růstu dochází k vzestupu ze šourku. Může se to stát např. po operaci tříselné kýly, kdy je semenný provazec přitažen jizvou, častěji však přirozeným růstem za určitých anatomických podmínek.

Někdy se může stát, že varlata v šourku nevidíme, ale mohou se na správném místě objevit, například pokud je dítě v klidu v sedě nebo v teplé vodě. Tento stav označujeme jako retraktilní varle, příčinou je mj. zvýšená aktivita svalu, který provazec obkružuje. V tomto případě není nutné operovat, je ale třeba polohu varlat sledovat až do dospělosti.

Čtěte také: Jaké jsou příznaky infekce močových cest?

Důsledky nesestouplého varlete

Pro správný vývoj spermií je potřebná nižší teplota než je teplota těla, proto je důležitá poloha v šourku, kde je teplota o 2-3 °C nižší. Opačný stav může vést ke snížené plodnosti.
U nesestouplých varlat je vyšší riziko vzniku nádorů než v běžné populaci, pokud je varle v dutině břišní, je riziko až 20 x vyšší. Dále je vyšší riziko poranění varlete při tupém poranění proti stydké kosti a torze varlete (otočení varlete a zaškrcení přívodných cév).

Čtěte také: Nádory varlat: nejčastější zhoubné onemocnění mladých mužů

Vyšetření potřebná pro stanovení či upřesnění diagnózy

Základním vyšetření je správně provedené fyzikální vyšetření, u pacienta vleže a v tureckém sedu, kdy lékař vyšetřuje polohu varlat pohmatem. U hmatných varlat již další zobrazovací metoda není potřebná, u nehmatných varlat může být upřesněna poloha sonografickým vyšetřením, většinou ale lékaři přistupují k laparoskopické revizi. Kryptorchizmus může být součástí závažnější poruchy vývoje pohlaví, v tom případě se kombinuje s dalšími vadami genitálu – mikropenis či hypospadie.

Čtěte také: Urologická předsevzetí

Možné léčebné postupy

Pokud není varle sestouplé do 6. měsíce věku, je potřeba dítě vyšetřit na specializovaném pracovišti dětské urologie nebo dětské chirurgie. Léčba nesestouplého varlete by měla být vyřešena nejlépe do 1 roku dítěte, nejpozději do 18 měsíců, abychom předešli změnám ve tkáni varlete.

Hormonální léčba příliš sestup do šourku neovlivňuje, může ale přispět k zlepšení spermiogramu a plodnosti.

Chirurgická léčba

Nejčastější operační postup u hmatného nesestouplého varlete je stažení varlete do šourku z tříselného přístupu (orchidopexe).
Nad tříselným vazem je proveden krátký řez, následuje otevření tříselného kanálu, uvolnění varlete a semenného provazce, je vytvořen tunel, kterým je vedeno varle do šourku , kde je uloženo do kapsy vytvořené mezi kůži a podkožní tkání. K šití kůže je používán většinou vstřebatelný materiál, stehy se pak nemusí odstraňovat.

Zátěž pro pacienta je nízká, výkon je bez krevních ztrát. Délka hospitalizace bývá několik dní, fyzické šetření po operaci je doporučeno za 4-6 týdnů. Běžný pooperační otok tkání šourku během 2-3 týdnů vymizí. Komplikace operace jsou zřídka, buď se jedná o krvácení z rány a hematom – krevní výron v šourku, občas se setkáme s infekcí v ráně. Spíše výjimečné u vysoké polohy varlete jsou komplikace spojené s nedostatečným prokrvením varlete, které má za následek atrofii varlete – úbytek tkáně varlete, jeho zmenšení.

Laparoskopická revize

V případě nehmatného varlete lékař přistupuje k laparoskopické revizi. Z krátkého řezu pod pupkem je zaveden vstup pro kameru a dále další 2 pracovní vstupy pro nástroje. Kamerou se prohlédne dutina břišní, zejména pak oblast třísel. Tímto vyšetřením je zjištěno, zda je varle v břišní dutině či v tříselném kanále, nebo zda varle chybí. Pokud je varle nalezeno v dutině břišní, další postup záleží na výšce jeho uložení. Varle lze pomocí laparoskopie stáhnout do šourku buď během jedné operace, nebo je nutné přistoupit k přerušení hlavních cév varlete a varle stáhnout do šourku obvykle až v dalším sezení.

Pravidelné prohlídky a samovyšetření

Po operaci je nutné pacienta sledovat, bezprostředně po operaci do úplného zhojení, odeznění otoku a vstřebání stehů. Po zhojení je třeba polohu a velikost varlete kontrolovat v rámci pravidelných prohlídek. Hlavní význam má samovyšetřování (zprvu rodiči) za účelem včasného odkrytí nádoru varlete. Normální spermiogram má 57 % pacientů po jednostranné operaci, 25 % po oboustranné operaci nesestouplého varlete.

Čtěte také: Nádory ledvin - příčina vzniku není zcela známá

Zdroj: www.cus.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce