Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nezdravé chlebíčky nahraďte

( | přečteno: 14505x )

Jen málokdo si může myslet, že klasické obložené chlebíčky jsou z pohledu zdravé stravy přijatelným pokrmem. Kombinace bílého pečiva, uzeniny, vajíček či salátu je útokem na žaludek, žlučník i štíhlou linii. Poradíme, čím je letos nahradit. Recepty i několik zásad zdravějšího slavnostního jídelníčku pro vás připravil Radek Kašpárek, šéfkuchař kulinářského ateliéru Ola Kala.

shutterstock.com

Trend zdravého životního stylu se postupně prosazuje i na našich slavnostních stolech. Tradiční vánoční večeři sice zatím nikdo místo nevzal, ale jisté změny doznává. Radek Kašpárek, šéfkuchař kulinářského ateliéru Ola Kala, má pro vás několik zajímavých tipů, jak tradiční jídla trochu ozdravit, aniž byste se museli bát, že nebudou chutnat.

Vánoční pokrmy trochu jinak

I když si třeba nedokážete odepřít kapra a salát na Štědrý den, mužete pojmout alespoň další sváteční dny trochu jinak. Jako návod vám přinášíme recepty na zdravé vánoční delikatesy, které - i když respektují zásady zdravé výživy (preference rostlinných tuků, velký podíl zeleniny, aj.) - rozhodně nezůstanou na talíři nedojedené. Tady je pár tipů, jak je připravit:

  • Vybírejte pouze kvalitní ingredience.
  • Používejte typicky vánoční koření (skořici, vanilku, badyán, anýz,…). Při jejich použití do omáček či polévek koření zabalte do kousku ubrousku, který po vyluhování zase vyndáte – nikomu tak nebudou kousky koření v talíři překážet.
  • Veku nahraďte malými celozrnnými bagetkami, které přeříznete šikmým řezem, a poté podélně rozkrojíte.
  • Používejte roztíratelné rostlinné tuky místo másla. Jsou vhodné jak na podmazání, tak na přípravu pomazánek. Ty s vyšším obsahem tuku (60 % a více) můžete použít i na úpravu pokrmů za tepla.
  • Méně je někdy více – při chystání jednohubek či pomazánek je nutné dbát na to, aby se chutě všech ingrediencí vzájemně doplňovaly a podporovaly (ne naopak).
  • Připravené jednohubky ozdobte např. kouskem zeleniny (pomocí tvarovátek můžete vykrájet různé zajímavé tvary).
  • Použijte ozdobná párátka a jiné doplňky. Kreativitě se meze nekladou, jsou přece svátky.
  • Jíme i očima – nezapomeňte na to, že důležitá je nejen chuť, ale také vzhled. Zvolte proto vhodný podklad (některé druhy občerstvení vypadají lépe např. na prkénku nebo přímo na lžičce) a pohrajte si s aranžováním.

Letošní náhrada obložených chlebíčků: Vánoční kanapky

Kanapka s uzeným lososem a bylinkovým krémem

Potřebujete: světlý toustový chléb, čerstvý sýr, margarín, pažitka, sůl, pepř, uzený losos, křepelčí vejce, listový salát (Lollo Biondo)

Postup: Sýr smícháme s margarínem, ochutíme solí a pepřem, nasekanou pažitkou a vyšleháme hladký krém. Na vykrojený plátek toustového chleba nastříkáme krém a zdobíme kornoutkem lososa, vařeným křepelčím vejcem a salátem.

Kanapka s uzeným kachním prsem a jablkovo – brusinkovým salátkem

Potřebujete: tmavý toustový chléb, kachní uzená prsa (nebo šunka), 1 jablko nakrájené na kostičky, 2 lžíce brusinkového džemu, sůl, pepř, salát Lollo Roso

Postup:Jablíčko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme brusinkový džem, ochutíme solí a pepřem. Nanášíme na vykrojený plátek toustového chleba, zdobíme salátem a kachním prsem nebo šunkou.

Kanapka s pečeným plátkem jater foie–gras a cibulovým chutney

Potřebujete: celozrnnou bagetku, Foie-gras/pečené kuřecí prso, 2 červené cibule, lžíce třtinového cukru, lžíce medu, 4 lžíce vinného octa, 1 dcl bílého vína, sůl, pepř

Postup:Cibuli nakrájíme na měsíčky. Na pánev dáme třtinový cukr, med. Necháme zkaramelizovat, přidáme cibuli a opečeme. Zastříkneme 4 lžícemi vinného octa a 1 dcl bílého vína a necháme svařit do konzistence džemu. Dochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout. Nanášíme na vykrojený plátek toustového chleba, zdobíme salátkem a foie-gras nebo plátkem pečeného kuřecího prsa.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce