Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nízkoenergetické bílkovinné diety (NBD)

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 15861x )

V minulém díle jsme se zmínili o tyčinkách na hubnutí, z nichž většina spadá do kateorie NBD. Podstatou těchto diet je, že dodávají do těla při minimální energetické hodnotě všechny potřebné látky, jsou tedy vyvážené.

shutterstock.com

V minulém díle jsme se zmínili o tyčinkách na hubnutí, z nichž většina spadá do kateorie NBD.

Podstatou těchto diet je, že dodávají do těla při minimální energetické hodnotě všechny potřebné látky, jsou tedy vyvážené. Jejich základem jsou biologicky vysoce hodnotné bílkoviny. V přiměřeném množství jsou dodávány esenciální aminokyseliny, minerální látky, nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vitaminy, eventuálně i stopové prvky. Denní energetický obsah těchto diet se pohybuje mezi 2000 kJ až 4 000 kJ.

Jejich nesporným kladem je to, že ušetří obéznímu rozhodování o vhodném druhu jídla, jeho množství a energetické hodnotě. Všechno je spočítáno a připraveno, není tedy šance, aby si člověk nějak „přilepšoval“nad plánovaný rámec, jako v případě běžného jídla.

Jsou primárně určeny :

  • k léčbě těžkých forem obezity
  • při nutnosti rychlého hmotnostního úbytku - před operací
  • k posílení motivace při poklesu hubnutí.

Při redukci obzvláště více kil navíc se někdy stane, že si tělo zvykne na nižší energetický příjem a ani při denním příjmu okolo 4000 kJ a při pohybové aktivitě nedochází k dalším hmotnostním úbytkům. Při stravě pod 4000 kJ je obtížné sestavit jídelníček, při kterém by organismus dostával všechny potřebné živiny. Zde jsou tedy na místě nízkoenergetické bílkovinné diety, které to dokáží. Jsou též vhodné pro ty, kteří mají malý energetický výdej v důsledku určité úspornosti metabolismu. Nízkoenergetické bílkovinné diety mají své opodstatnění i u lidí, kteří potřebují ze závažných důvodů rychleji zhubnout (např. před operací) či u obézních s těžkou obezitou, pro něž by pomalý úbytek kilogramů nebyl dostatečně motivující. V těchto případech jsou velmi přísné nízkoenergetické diety většinou podávány jako jediný zdroj výživy a podmínkou by mělo být odborné vedení lékařem.

Je nutné si však uvědomit, že dodržování nízkoenergetické bílkovinné diety nenaučí obézního změně životního stylu. Aby po dobrání diety nedošlo k návratu k původním nevhodným stravovacím a pohybovým návykům, je nutné pro udržení hmotnostních úbytků spojit užívání těchto diet s kognitivně behaviorální psychoterapií (seznam odborníků, kteří používají tuto metodiku v 80 městech České republiky je uveden na www.istob.cz).

Konzumace pouze na základě reklam není výhodná

Při vhodné indikaci a psychoterapeutickém vedení mohou tyto diety tedy být vydatným pomocníkem při redukci nadváhy. Problémem u nás nejsou samotné diety ale některé doprovodné skutečnosti - tyto diety jsou šířeny především laiky, kteří dietu bez uzardění nabízejí lidem s mírným stupně obezity, ale i lidem s váhou v normě. Odborné vedení většinou chybí. U dospívajících dívek zvyšují tyto diety riziko vzniku poruch příjmu potravy, u ostatních vedou často k jojo – efektu. Velmi podobně dopadnou i nepoučení laikové, kteří pod vlivem reklamy v televizi a plni elánu v rámci novoročních předsevzetí nějaký čas zamění jídlo za koktejly.

Výhodné řešení :

Nízkoenergetická bílkovinná dieta v podobě např. koktejlu, polévky, tyčinky, pudinku apod. slouží jako náhrada jednoho denního jídla. Nízkoenergetickými bílkovinnými dietami lze nahradit jedno jídlo denně v případě, že nemáme možnost např. v práci si vařit protože jsou velmi jednoduché k přípravě nebo když trávíme celý den na cestách (zde lze doporučit diety v podobě tyčinek nebo tetrapacku). Při udržování hmotnosti po zhubnutí lze též pro lepší kontrolu váhy místo jednoho jídla denně (nejlépe místo večeře) konzumovat této druh diety.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce