Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Obézních lidí přibývá. Hubnutí může nastartovat účinná fyzioterapie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1854x )

Ačkoli se o zdravém životním stylu mluví stále častěji, lidí s nadváhou přibývá. Obezita se zařadila mezi civilizační onemocnění a netýká se pouze dospělých. Přání zhubnout se stává novoročním předsevzetím celých rodin. I v tom může pomoci fyzioterapie.

shutterstock.com

„Na vzniku obezity se podílí řada faktorů, nejčastěji je to kombinace životního stylu a genetických předpokladů, patří k nim také metabolické poruchy, působení některých léků, psychogenní faktory a omezení fyzické aktivity. Obezitu nelze vnímat jen jako zmnožení tuku v těle, ale spíše jako chronické onemocnění, spojené s řadou poruch,“ upozornila Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Přibývá obézních dětí

V Česku je podle odborníků obézní čtvrtina žen a téměř stejný počet mužů. Další čtvrtina populace trpí nadváhou. Na začátku 90. let minulého století přitom byla čísla poloviční. S obezitou se dnes potýká také čím dál víc českých dětí.
„Jedná se přibližně o 32 000 dětských pacientů, kteří mají zdravotní potíže v souvislosti s váhou. Z toho pouze 24 procent dětí obézních rodičů má v dospělosti normální váhu. V těchto případech nehrají roli jen genetické predispozice, ale zejména stravovací a pohybové návyky celé rodiny. Proto je nutné obezitu u dětí nebrat na lehkou váhu a začít ji řešit včas, než se projeví první zdravotní potíže,“ doporučila Iva Bílková.

Obezitu dělíme na běžnou, mezi rizikové faktory patří genetická predispozice a zevní prostředí, dále obezitu způsobenou z jiných příčin, které mohou být např. endokrinní poruchy, genetické syndromy, monogenní formy obezity při mutaci určitých genů, podávání léků ovlivňujících energetickou regulaci (psychofarmaka, antiepileptika, tyreostatika), hormonální antikoncepce, nedostatek spánku, rovněž se spekuluje i o některých adenovirových infekcích (humánní adenovirus). Spíše než na dědičnou tloušťku dnes obézní děti doplácejí na špatné stravovací návyky svých rodičů a zejména na nedostatek přirozeného pohybu. V neposlední řadě mají na děti velký vliv média a reklamy zaměřené na konzumaci nezdravých potravin, sladkostí, sladkých nápojů nebo jídel z tzv. fastfoodů.

Základní princip vzniku obezity je stále stejný

Energetický příjem převyšuje energetický výdej. Jednoduše řečeno, tělo dítěte nezvládne spálit vše, co snědlo a vypilo. Zásadní roli v rozvoji obezity sehrávají špatné stravovací návyky a nedostatek pohybové aktivity dítěte. Strava obézních dětí je velmi nevyvážená a neplnohodnotná s nízkým zastoupením vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Typickým negativním prvkem ve stravování dětí je nepravidelnost v jídle. Děti vynechávají snídaně, svačiny, nebo více jídel během dne. V jídelníčku převažují ve velkém množství potraviny s vyšším zastoupením jednoduchých cukrů, jako jsou sladkosti, sladké sycené nápoje, sladké pečivo a jiné sladké pochutiny.

Jak to napravit?

Je potřeba dbát na pestrou a vyváženou stravu s dostatečným zastoupením obilovin, masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny.  Ve stravě dětí by neměly chybět také luštěniny, ořechy a olejnatá semena. Je vhodné se vyhýbat sladkostem, cukrovinkám, slazeným nápojům, smaženým, tučným jídlům a pochutinám. Dítě by mělo vypít 1 až 2 l neslazených tekutin. Základem je pravidelná strava, rozdělená do 5 denních dávek, 3 hlavní jídla – snídaně, oběd, večeře a 2 vedlejší jídla – dopolední a odpolední svačina. Porce by měla být adekvátní dle věku, nenakládat zbytečně velké porce a nepřejídat se. Jíst by se mělo v klidu, bez stresu a s uvědoměním si toho, co jíme. Mimo vyvážené stravy je důležitým léčebným doplňkem pohybová aktivita dětí. Ta je ponejvíce ovlivňována pohybovou aktivitou rodičů a jejich kladným přístupem k pohybu.

Hubnutí pod dohledem odborníka

Obezita není jen estetický problém, znamená enormní riziko vzniku a rozvoje závažných somatických nemocí, jako je vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, diabetes nebo dna. S obezitou přicházejí také psychické potíže, lidé mají nízké sebevědomí, deprese, úzkosti, což ovlivňuje také jejich partnerský život. Rozhodnutí zhubnout většinou bortí zažité stereotypy špatného životního stylu, které se ztěžka opouští. Výhodou může být nechat se vést odborníkem.

„Fyzioterapeut dokáže po komplexním kineziologickém vyšetření pacientovi navrhnout cviky na míru a doporučit další procedury, které podpoří hubnutí, formování a detoxikaci těla. Pokud člověk nikdy necvičil, na úplném začátku by se měl zaměřit na cviky pro vybudování pevného a funkčního jádra - aktivovat stabilizátory pánve, hluboké svaly břišní, dolní fixátory lopatek, pánevní dno, krátké svaly v nejhlubší vrstvě podél páteře. Cílem je koordinovaná svalová souhra a odstranění svalových dysbalancí. Vzniká správná koordinace prováděných pohybů a dochází ke správnému sílení svalů. Při pravidelném fyziocvičení se formují kosti, kloubní plochy a velikosti a tvary svalového bříška, respektive se zvyšuje množství tzv. motorických jednotek, které jsou jakousi továrnou pro spalování energie,“ popsala Iva Bílková pozitiva intenzivního cvičení pod dohledem fyzioterapeuta.

Fyzioterapie nejen pro zdraví ale i krásu

Rozsah fyzioterapeutických služeb je mnohem širší, než je obecně známá rehabilitace. Zahrnuje lymfodrenáže na snížení otoku či proti celulitidě, terapie s aplikací rázové vlny pro uvolnění svalů a léčbu bolesti i bolestivých kloubních onemocnění, prvky estetické medicíny i relaxační procedury.
„Fyzioterapie je výborná pro zdraví i krásu. Může fungovat jako prevence proti projevům stárnutí, pomáhá zhubnout i posílit. Poskytuje návod na zdravé cvičení i účinně zbavuje bolesti. Dárkové poukazy jsou vhodným dárkem na poslední chvíli, například výhodné balíčky pro léčbu seniorů na hojení chronických či akutních ran, protibolestivý balíček, voucher pro ženy se zkrášlovacími procedurami i poukaz na fyzioterapii pro celou rodinu,“ uvedl Zdeněk Bílek, ředitel FYZIOkliniky.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce