Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

„Nejdříve jsem si myslela, že na nás syn jen něco hraje,“ přiznává maminka astmatika Aleše

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 564x )

Patnáctiletému Alešovi bylo diagnostikováno astma. Jeho příběh je dobrým příkladem toho, že je potřeba nepřehlížet prvotní náznaky nemoci, jít k lékaři a dostat tak případnou diagnózu pod kontrolu.

shutterstock.com

„Dlouhou dobu jsme nevěděli, co synovi je a spíše jsem si myslela, že na nás syn něco hraje, aby nemusel doma pomáhat,“ říká maminka Aleše. Po návštěvě lékařky nakonec Alešovi diagnostikovali astma. Tehdy mu bylo čtrnáct let. Onemocnění předcházely alergie, které jsou u dětí, ale i u dospělých hojně vyskytované.
„Aleše mám v péči již šest let a úplně na začátku jsme řešili problémy se sennou rýmou a se spojivkami,“ říká MUDr. Hana Janíčková a dodává:
„Nakonec jsem pacientovi diagnostikovala alergii na roztoče a předepsala protialergické léky.“

První větší problémy s kašlem a dechovou nedostatečností Aleš pocítil již v roce 2017. Úlevová léčba mu tehdy pomohla a od dalších potíží měl klid.

„Při kontrole v lednu tohoto roku Aleš přiznal namáhavou dušnost. Náznaky astma se projevovaly ve chvílích, kdy Alešův organismus začal pociťovat větší námahu,“ dodává lékařka.

Sám Aleš pocity, kdy se u něj astma projevilo, popisuje jasně: „Měl jsem pocit, že se nemůžu dodechnout.“

„Mrzí mě, že jsem náznaky synovi nemoci přehlížela, ale jsem ráda za odbornou pomoc paní doktorky Janíčkové a to, že dostala astma pod kontrolu,“ dodává maminka Aleše.

Od června Aleš užívá pravidelné léky, cítí se dobře, přesto je pravidelná léčba a prevence astma žádaná.

Mudr. Hana JaníčkováDle příběhu Aleše lze soudit, že občas nemusí být první příznaky astmatu zjevné, a tak je lze přehlédnout. 
„Pokud rodiče pozorují u svých dětí abnormální zadýchávání, mělo by se vždy vyšetřit. Je důležité porovnávat děti s vrstevníky a vzít do úvahy i jejich tělesné dispozice.  Významné je, když dítě začne „bezdůvodně" ztrácet kondici – neuběhne tolik jako dříve, nezvládá např. trénink, který dřív nedělal žádné potíže, nestačí kamarádům, po námaze kašle.  Příčinou nemusí být vždy astma, ale u dětí je dušnost a/nebo kašel po zátěži velmi často prvním příznakem astmatu,doporučuje MUDr. Hana Janíčková. Členka České společnosti alergologie a klinické imunologie, České pediatrické společnosti, lektorského sboru České iniciativy pro astma a Evropské akademie alergologie a klinické imunologie. Lékařka pacienta Aleše. 

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Astma u dětí mohou způsobovat domácí roztoči

Nové důkazy ukazují, že některé látky v bytě, které mohou obsahovat např. roztoče z prachu žijící hlavně v kobercích a postelích, mohou způsobit nebo zhoršit astma u dětí.

Dědičnost astmatu

Ráda bych se zeptala, jaké riziko vyplývá pro ženu a jejího potomka v době těhotenství při onemocnění průduškovým astmatem a jaké je riziko dědičnosti pro narozené dítě? Petra

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce