Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Plicní fibrózu je třeba poznat včas. Odborníci upozorňují na málo známé smrtelné onemocnění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7513x )

Zadýchávání se při námaze, při chůzi a později i v klidu, rychlá únava, kašel, v pozdějších fázích porucha okysličení krve. To jsou nejčastější projevy idiopatické plicní fibrózy (IPF), málo známého, ale velmi nebezpečného onemocnění dýchacího systému.

shutterstock.com

Zákeřná a nenápadně začínající plicní nemoc, kterou celosvětově trpí 5 milionů lidí, ročně v České republice usmrtí desítky pacientů. Poškozuje plicní sklípky, zajizvuje je, plíce tuhnou, a takto nemocný se nemůže nadechnout. Hlavními příznaky nemoci jsou kromě dušnosti, suchý dráždivý kašel a při poslechu plic je možné slyšet charakteristický zvuk – krepitus – připomínající odepínání suchého zipu. Pro IPF jsou také charakteristické tzv. paličkovité prsty s nehty tvaru hodinového sklíčka.

Čtěte také: I pouhá změna tvaru nehtu ukáže na plicní onemocnění horší než rakovina plic

Pokud je onemocnění diagnostikováno včas a je nasazena léčba, může pacient vzdorovat roky a zvyšuje se jeho šance, že se dočká transplantace plic. Při objevení nemoci v pokročilém stádiu už léčbu nejde nasadit. Bez ní IPF obvykle zabíjí do tří let.

„Velká část pacientů nepovažuje zpočátku pokašlávání a zadýchávání za příznak těžké nemoci, ale za projev stárnutí, ztráty kondice či následek kouření a návštěvu odborníka oddalují. Průběh nemoci lze přitom zpomalit nebo zastavit včasným nasazením léčby,“ upozorňuje prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP) České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Čtěte také: Spirometrie odhalí příčinu vašich potíží s dýcháním

Příčiny nemoci nebyly dosud odhaleny, ke vzniku napomáhá například kouření. Rizikovou skupinou jsou zejména lidé nad 45 let, častěji muži. Projevy IPF lékaři často zaměňují za chronickou obstrukční plicní nemoc, zápal plic či srdeční selhání. Bez správné léčby přitom IPF obvykle zabíjí do tří let.

Na alarmující stav upozorňují plicní lékaři v souvislosti s Týdnem IPF, který letos startuje 13. září.

Poučit laickou i odbornou veřejnost o problematice idiopatické plicní fibrózy, pomoci pacientům i jejich rodinným příslušníkům i podpořit jejich aktivní přístup k nemoci a léčbě si klade za cíl portál www.plicnifibroza.cz, který je aktivitou MUDr. Martiny Šterclové, Ph.D. a dalších odborníků z Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze. Přináší nejen informace o onemocnění IPF, jeho příznacích, diagnostice, možnostech léčby, ale i praktické rady týkající se koníčků, cestování, úloze rodiny. Pacienti s tímto závažným onemocněním ocení i informace týkající se práv pacientů, sociální a psychologické problematiky, lázeňské léčby nebo rehabilitace.

Čtěte také: Nejčastější nemoci plic

Den otevřených ordinací plicních lékařů

Dalším krokem, kterým se lékaři pokouší zachytit nemoc včas, je tradiční den otevřených dveří ve vybraných ambulancích plicních lékařů. Letos připadá na 13. 9. a lidé se zde mohou nechat vyšetřit zdarma a bez doporučení od praktického lékaře. Letos se k akci přihlásilo 62 ambulancí, jejich kompletní seznam je na www.plicnifibroza.cz.
„V roce 2017 jsme takto zachytili 6 lidí s podezřením na IPF,” říká MUDr. Ivana Čierna Peterová, předsedkyně ambulantních pneumologů.

Odborníci doporučují, aby lidé se zmíněnými dýchacími problémy nespoléhali jen na svého praktického lékaře, ale zašli právě na specializované pneumologické pracoviště. Celé vyšetření nepřesáhne dobu dvaceti minut.
„Lékař si promluví s návštěvníkem ambulance o potížích, zeptá se na rodinu a nemoci, koníčky, zda kouří a v jakém prostředí pracuje. Poté si příchozího poslechne, změří tlak, puls, nasycení kyslíkem, provede spirometrii, která ukáže, jaká je kapacita plic. Součástí vyšetření je poslech fonendoskopem na zádech v místě, kde jsou dolní části plic. IPF je totiž možné jasně určit z charakteristického zvuku dechu, připomínajícího odepínání suchého zipu,“ říká předsedkyně ambulantních pneumologů MUDr. Ivana Čierná Peterová.

Příběh pacienta - Jiří Trnka, Praha

Pětašedesátiletému Jiřímu Trnkovi z Prahy byla idiopatická plicní fibróza (IPF) diagnostikována zcela náhodou v prosinci 2015.
„Problémy se zhoršeným dýcháním jsem měl již na jaře 2014. Zpozoroval jsem to na dovolené ve Vysokých Tatrách, kde jsme s manželkou podnikali různé túry. Osobně jsem tomu nevěnoval velkou pozornost a přičítal jsem tyto obtíže astmatu, které mě tížilo do mých sedmnácti let, a také stáří,“ vzpomíná pacient. V listopadu 2015 se pan Trnka rozhodl absolvovat operaci pupeční kýly, která ho trápila hlavně z důvodu letních dovolených a každoročních výletů do Maďarských termálních lázní. „Předoperační vyšetření zahrnovalo také RTG plic, které poukázalo na změny v plicních křídlech oproti roku 2013. S tímto nálezem jsem šel za mou obvodní lékařkou, která mě následně poslala na Polikliniku Palackého v Praze, kde jsem absolvoval vyšetření CT. Po této prohlídce mi bylo oznámeno, že mám IPF a operace pupeční kýly se ruší. S touto diagnózou jsem se dostavil na Pneumologickou kliniku v Thomayerově nemocnici k paní doktorce Šterclové, v jejíž péči jsem dosud a jsem za to velmi rád,“ říká. Po absolvování série vyšetření byl pan Trnka zařazen na čekací listinu pro transplantaci plic.
„Nemoc rapidně změnila můj život, kterého si od té doby o mnoho více vážím,“ říká. Ještě před půl rokem chodil pan Trnka pravidelně do práce, cítil se potřebný a zároveň si udržoval tělesnou kondici. Snažil se o nemoci neustále nepřemýšlet. Tomu už je ale konec. 
„Momentálně jsem na nemocenské dovolené, ale rád bych se opět vrátil už kvůli své psychice. Takže pokud to půjde, tak se budu snažit si práci udržet a doufat, že se brzy najde vhodný dárce.“ Čím déle je na čekací listině, tím se jeho zdravotní stav zhoršuje.
„Nejhorší je to dlouhé čekání, protože když je člověk rozhodnutý k takovému těžkému zákroku, přeje si ho mít co nejdříve za sebou, aby si mohl ještě užívat zdravého života,“ dodává na konec.  Velkou výhodou pana Trnky je jeho pozitivní přístup, se kterým toto náročné období zvládá. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce