Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Potíže spojené s trháním zubu moudrosti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4516x )

Zdravím pane doktore, mám na Vás prosbu:chci se zeptat, před týdnem jsem byl na trhání spodního zubu moudrosti na levé straně, a když jsem se odpoledne vzbudil, tak mě strašně bolela pusa, nemohl jsem ji otevřít a skoro ani polknout. Druhý den nenastalo žádné zlepšení, proto jsem navštívil svého zubaře. Dva dny jsem k němu docházel s tím, že mi pokaždé vyměnil drén a šel jsem domu. Napsal mi antibiotika, dnes dobírám poslední prášek a nijak nepociťuji zlepšení, bolesti v krku už takové nemám, můžu v pohodě polknout, ale nemohu stále otevřít pořádně pusu jen tak na 1,5 cm. Od vytrhnutí zubu je to 5 dní, myslíte, že je to v pořádku? Mockrát děkuji.

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

Odpověď: 

„Dobrý den. Stav, který popisujete, označujeme jako kontrakturu. Může nastat i po pouhém podání anestezie a po extrakci osmiček je dosti častá. 5 dní po zákroku, zvláště pokud byl obtížnější, se nemusíte znepokojovat. Kontraktura je ochrana těla, aby se rána přílišným pohybem svalů v okolí moc nedráždila a mohla se v klidu hojit. Když se rána bez problémů zahojí, nebude za týden nebo dva nic bolet a nebudete oteklý, začnete tvář na straně extrakce zahřívat (teplé obklady, horské slunce, lehátko na terase) a otvírání cvičit. Budete muset překonat odpor zatuhlých svalů, napětí a mírnou bolest, ale stav se cvičením upraví. V mnoha případech pak kontraktura po zhojení rány mizí rychle sama i bez rozvcičování – mohu potvrdit z osobní poosmičkové zkušenosti. Váš zubní lékař Vám jistě podá podrobné instrukce.“


dr_stuchlik.jpg MUDr. Jan Stuchlík
Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce