Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pravidla bezpečné cyklistiky

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 19472x )

Nos vždy helmu. Helma ochrání před poraněním hlavy, které je nejčastější příčinou smrti nebo těžkého poranění při nehodě.

shutterstock.com

Velké množství lidí provozuje v současné době cyklistiku jako dynamický způsob pohybu. I přes to, že se bezpečnosti cyklistů věnuje stále více pozornosti, v nemocnicích lékaři ošetří více než milion cyklistů ročně. Zde je několik pravidel jak zajistit bezpečnost nejen cyklistů, ale i chodců a motoristů. Všichni účastníci provozu na ulicích nebo na silnicích jsou na sobě do značné míry závislí a proto každý účastník svým nesprávným chováním ohrožuje nejen sebe samého, ale i ostatní. Ohleduplnost a předvídavost je nejlepší výbavou každého účastníka.

Zde je pár pravidel, které je dobré dodržovat:

  • Nos vždy helmu. Helma ochrání před poraněním hlavy, které je nejčastější příčinou smrti nebo těžkého poranění při nehodě.
  • Nauč se pravidla silničního provozu, které neplatí pouze pro motorová vozidla, sleduj dopravní značení a rychlostní omezení. I cyklista může překročit povolenou rychlost. Pak stačí již jen namoklá vozovka. Dodržuj pravidla silničního provozu. Motorista může přehlédnout cyklistu jedoucího po špatné straně silnice. Můžeš tím ohrozit i ostatní cyklisty
  • Buď viditelný. Cyklista musí být viditelný pro všechny ostatní účastníky silničního provozu. Obleč si pestré oblečení - dobré jsou fluorescenční barvy.
  • Jezdi na dobře vybaveném kole. Kolo musí být vybaveno bezpečnostními prvky jako jsou dobře fungující brzdy, zvonek, blatníky, přední a zadní reflektor, zadní odrazka. Velni dobrým výstražným zadním reflektorem je červená blikačka, která je dobře a daleko viditelná v noci i za špatné viditelnosti. Vhodným typem předního reflektoru je reflektor umístěný na hlavě. Je vidět daleko a lze jej dobře nasměrovat kam je třeba. Také tolik neoslňuje. Vhodným doplňkem jsou odrazky na pedálech a v kolech, které jsou viditelné z boku.
  • Vyvaruj se jakýchkoliv rizik na silnici. Dávej pozor na automobily, zvláště pak na těžká nákladní auta nebo tahače. Buď opatrný na kanalizační mříže, kluzká víka od kanalizace, odpadky, olejové skvrny, štěrk, výmoly a poškozená asfalt na silnici. Vše může být příčinou pádu s kola a poranění.
  • Přejíždíš-li silnici nebo odbočuješ je bezpečnější při velkém provozu silnici přejít pěšky a koplo převést. Při odbočování dávej vždy signál rukou, aby bylo zřetelné, co zamýšlíš.
  • Dávej pozor na chodce i oni jsou účastníky silničního provozu a v mnoha situacích mají přednost. Snaž se předpokládat jejich reakce. Buď k nim galantní.
  • Nekličkuj mezi zaparkovanými automobily a buď opatrný vyjíždíš-li za zaparkovaným automobilem. Motoristé tě snadno přehlédnou.
  • Používej zámek na kolo, zamezíš tím jeho odcizení. Neopírej kolo o stromy, můžeš je poškodit rámem kola, zámkem, nebo pedálem.
  • Buď ostražitý, neustále sleduj cestu a dávej pozor na možná nebezpečí. Nikdy nenos sluchátka při cyklistice, snižují pozornost a schopnost vnímat nebezpečí sluchem.
  • Komunikuj jedeš-li ve skupině. Je dobré si domluvit před cestou signály, abychom jeli ve skupině bezpečně a předešli jakékoliv kolizi.
  • Buď opatrný při sesedání a otáčení. Nesesedej na místě, kde je to nebezpečné nebo obtížné. Nikdy nebrzdi během otáčení nebo sesedání.
  • Nikdy nepřekážej jiným cyklistům. Umožni jim předjetí na nejbližším vhodném místě.
  • Neustále měj připraveny obě ruce na brzdách. Brzdit s jednou rukou na řidítkách je nebezpečné. Nebrzdi na poslední chvíli, zvláště je-li silnice vlhká.
  • Měj na paměti, že cyklistika není vhodný sport pro zimní období a na sněhu.

Cyklistika se rozšířila v posledních dvaceti letech i do náročnějších (horských) terénů. Umožňuje daleko svobodnější pohyb v přírodě. Má však i určitá rizika. Platí zde v plné míře pořekadlo o neustále bdícím čertu. Riskující cyklista je nebezpečný především sám sobě. Kromě rizika úrazu existují při cyklistice zvláště v náročném terénu jiná nebezpečí. Tato nebezpečí vznikají jako následek nárazů na hráz a do šourku u mužů. Vznikají zde mikrotraumata, jejichž důsledkem jsou pak odřeniny, různé záněty v této lokalizaci, může dojít k poškození nervů a k poruchám prokrvení. U mužů může být důsledkem tzv. erektilní dysfunkce (poruchy erekce). Následky častých nárazů lze omezit vycpávkami cyklistického oděvu v rozkroku, gelovým potahem sedla, ergonomicky tvarovaným sedlem. Vhodné jsou i některé kontrukční úpravy horských kol. Důležité jsou časté přestávky na odpočinek a dostatečné množství tekutin.

Cyklistika je vhodný a zdravý sport. Nenechte se odradit!!!!

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pavel Modlenský

V poslednim odseku se venujete vztahu CYKLISTIKA vs EREKCE: Presne o tom jsme sepsali podrobny clanek. Pokud jste naruzivy cyklista a v sedle travite nekolik hodin denne, erekce, prostata i varlata mohou byt ohrozena.. Podrobne zde - https://www.erekce.cz/erekce-a-cyklistika/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Sport a cvičení
Partner rubriky Sport a cvičení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Pravidla bezpečnosti při zimních sportech

Je úplně jedno, jaký typ zimního sportu si vyberete, největší prioritou by měla být bezpečnost. Zde předkládáme několik upozornění, které je třeba mít na paměti před tím, než vyrazíme do hor.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravá výživa a sport

Rekreační sportovci a vůbec všichni aktivně žijící lidé by měli ve svém stravování dodržovat určitá pravidla. Dát si před návštěvou posilovny několik knedlíků se smetanovou omáčkou není právě to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat...

Pravidla bezpečné cyklistiky

Nos vždy helmu. Helma ochrání před poraněním hlavy, které je nejčastější příčinou smrti nebo těžkého poranění při nehodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce