Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příběh Jarmily: Po letech trápení jsem se konečně stala matkou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 464x )

Příběh mladé maminky Jarmily, která se od svých třiceti let neúspěšně pokoušela o dítě. Ve svém příběhu popisuje trnitou cestu k vytoužené dceři.

shutterstock.com

Jarmila (35) z Brna se o miminko začala poprvé pokoušet ve svých třiceti letech, když vysadila antikoncepci. S partnerem se jí ale počít dítě nedařilo, a tak se rozhodla navštívit lékaře. Gynekoložka jí tehdy sdělila, že má nízký počet vajíček a hormonální problémy.
„Byl to pro mě šok, nikdy jsem si nemyslela, že bych mohla mít s otěhotněním problémy. Tehdy začal kolotoč vyšetření a léčby neplodnosti na různých brněnských reprodukčních klinikách,“ vzpomíná na těžké chvíle Jarmila. Za tři roky absolvovala dvanáct pokusů o odebrání a následné oplodnění vajíček. S každým dalším pokusem ale přicházely horší výsledky a zásoby Jarmiliných vajíček se tenčily.
„Začínali jsme na odebírání osmi vajíček a skončili na nule,“ popisuje Jarmila, která podniká a zároveň je ředitelkou příspěvkové organizace.

Dlouhodobé psychické vypětí Jarmilin vztah nevydržel a s partnerem se rozešli. Mladá žena se i přesto nevzdávala naděje stát se matkou a rozhodla se zmrazit svá vajíčka do doby, než najde vhodného partnera, se kterým by rodinu založila.
„Věděla jsem, že s každým dalším měsícem se moje šance na těhotenství tenčí, protože mi současně ubývá zásoba vajíček,“ vysvětluje. Na doporučení kamarádky se rozhodla naposledy změnit reprodukční kliniku a navštívila MUDr. Pavla Otevřela, vedoucího lékaře brněnské reprodukční kliniky Reprofit.
Pacientce jsem doporučil změnu složení stimulačních léků, zvýšení dávek léků a tzv. krátký protokol, kdy dojde ke stimulaci a odběru vajíček už během 10–12 dnů užívání léků. Po řadě vyšetření jsem také místo pouhého odebírání vajíček rovnou navrhl jejich oplodnění pomocí spermií partnera,“ říká lékař. Jarmila byla v té době s novým přítelem necelý rok, ale i tak se rozhodli společnou léčbu podstoupit.
„Moc jsem tomu nevěřila, protože jsem umělé oplodnění pomocí embryí absolvovala i na bývalé reprodukční klinice a bez úspěchu. V nitru jsem ale stále doufala, že to tentokrát bude jiné. A bylo, za devět měsíců se mi narodila dcera,“ popisuje maminka tříměsíční Elly a dodává: „Díky panu doktoru Otevřelovi jsem se po několika letech trápení dočkala vytouženého miminka, a navíc mám naději i na další děti v budoucnu.“

Komentář MUDr. Pavla Otevřela, vedoucího lékaře reprodukční kliniky Reprofit:

„S abnormálně sníženým počtem a kvalitou vajíček se potýká přibližně 1 % třicetiletých žen. S přibývajícím věkem počet pacientek roste. Na možné problémy může ženu upozornit řada symptomů. Zejména nepravidelná menstruace, především zkracování menstruačních cyklů a nižší intenzita menstruačního krvácení. Ve větším riziku jsou také ženy, v jejichž rodinách je běžná dřívější menopauza. Zásadní je neodkládat návštěvu specialisty. Pacientkám s těmito problémy doporučuji co nejrychleji otěhotnět, a to i za pomocí IVF. Vajíčka lze také zmrazit, zejména v případě, že žena nechce otěhotnět ihned, ale děti v budoucnu plánuje. Potížím s nízkým počtem a kvalitou vajíček se bohužel zcela předejít nedá. Stav ale může zhoršovat a urychlovat kouření.“

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce