Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě 2021

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14689x )

Odrazuje vás od očkování proti klíšťové encefalitidě jen cena? Požádejte o příspěvek svou zdravotní pojišťovnu.

shutterstock.com

Klíšťová encefalitida neboli klíšťový zánět mozku je infekční virové onemocnění napadající nervový systém. U dětí má tendenci způsobovat spíše záněty mozkových obalů (meningitidu).

První příznaky se objeví většinou za 7-14 dní. Onemocnění probíhá většinou dvoufázově, může proběhnout jen jedna fáze onemocnění nebo i bezpříznakově. První fáze trvá obvykle 3-5 dní, projeví se podobně jako chřipka – bolesti svalů, kloubů, zvýšená teplota, bolest hlavy, únava, nechutenství. Po několika dnech zlepšení může přijít druhá fáze onemocnění klíšťovou encefalitidou, kdy se objeví vysoká horečka, ztuhlost šíje, kruté bolesti hlavy, zvracení, světloplachost. Dochází k postižení centrálního nervového systému s projevy nervové obrny, ztuhnutí svalů, třesem, závratěmi, poruchami paměti, spánku, dezorientací. Akutní stav trvá 2-3 týdny.

Následkem 2. fáze onemocnění mohou být trvalé následky např. chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, poruchy soustředění, deprese, třes, poruchy rovnováhy, obrna svalů v obličeji, obrny končetin. Prodělané onemocnění není zárukou celoživotní imunity, doporučuje se za 7- 15 let zkontrolovat hladinu protilátek v krvi a zkonzultovat situaci s lékařem.

Očkování je účinnou ochranou proti tomuto závažnému onemocnění a všechny pojišťovny poskytují na toto očkování příspěvek.

Příspěvky pojišťoven na očkování  v roce 2021:

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR

V roce 2021 je pro děti do 18 let určena částka až do výše 700 Kč, pro dospělé od 18 let max. 500 Kč.

Příspěvek je určen na jakoukoli očkovací látku proti klíšťové encefalitidě, i na přeočkování (tzv. booster).

Podrobné podmínky k čerpání příspěvků z fondu prevence naleznete zde.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

ČPZP poskytuje zákonným zástupcům dětí a mládeže ve věku do 17 let včetně příspěvek na preventivní očkování v rámci preventivních programů pro děti a mládež až do výše 1 500 Kč. Od 18 let poskytuje pojišťovna příspěvek až 1000 Kč.

Příspěvek je poskytován na kteroukoliv dávku/vakcínu očkovacího cyklu, není poskytován na aplikaci vakcíny.

Více informací zde.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Zaměstnanecké pojišťovna Škoda poskytuje v roce 2021 svým pojištěncům příspěvek do 1 500 Kč (500 Kč na každou dávku včetně přeočkování).

Podmínky k čerpání příspěvku najdete zde.

RBP zdravotní pojišťovna

RBP, zdravotní pojišťovna poskytuje  v roce 2021 svým pojištěncům příspěvek 1 000 Kč bez ohledu věku a pohlaví.

Plné znění podmínek čerpání příspěvků na preventivní programy naleznete zde

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR

Vojenská zdravotní pojišťovna poskytuje: pojištěncům do 18 let věku včetně příspěvek 1000 Kč a od 18 let 500 Kč na kterékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění. Příspěvek nelze poskytnout na doplatek částečně hrazené vakcíny.

Plné znění podmínek čerpání příspěvků na preventivní programy naleznete zde.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

Oborová zdravotní pojišťovna poskytuje v roce 2021 svým pojištěncům příspěvek 1 000 Kč přes kupony na očkování. Kupon na očkování je možné použít na všechna očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění. Proplatíme vám očkovací látku i aplikaci. Žádost o příspěvek podáte snadno přes VITAKARTU v sekci Kupony nebo můžete přinést vyplněný formulář s účtenkou na pobočku.

Více informací zde

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

„ZP MV ČR poskytuje svým klientům v rámci fondu prevence příspěvky na různé typy očkování včetně klíšťové encefalitidy. Výše příspěvku v letošním roce je až 1 500 Kč dětem a dospělým až 1 000 Kč.,“ uvedla mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Každý rodič nebo jiný zákonný zástupce (pojištěnec ZP MV ČR) může postoupit svůj příspěvek 500 Kč ve prospěch svého dítěte (pojištěnce ZP MV ČR ve věku do 18 let) na položky programů, které jsou pro ně určeny.

Podmínky najdete zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce