Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Probiotika jsou důležitá nejen jako podpora při léčbě antibiotiky

( aktualizováno 24. listopadu 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2685x )

Nízké teploty, velká vlhkost vzduchu a zima se zavrtává pod kůži. Den je kratší, býváme rychleji unavení i náchylnější k nachlazení. Stav, kdy ulehneme, a lékař předepíše antibiotika, není nijak vzácný. Co dělat, abyste bez nepříjemných problémů zvládli období během užívání antibiotik i po něm?

shutterstock.com

Antibiotika mohou rozhodit rovnováhu střevního mikrobiomu

Antibiotika jsou zázračný lék, který již zachránil stovky milionů životů. Spolu s patogeny ale bohužel ničí také „přátelské“ bakterie, které se přirozeně vyskytují v našich střevech. Výsledkem narušení jejich rovnováhy mohou být různé střevní obtíže. Pravděpodobnost, že nastanou, je vyšší při užívání širokospektrých antibiotik předepisovaných při respiračních onemocněních a roste přímo úměrně i s délkou jejich užívání. Pro organizmus, který je již oslaben bojem s nemocí a užíváním antibiotik, jsou trávicí obtíže velmi vyčerpávající. Narušení přirozené rovnováhy střevního mikrobiomu může vést k prodlužení délky rekonvalescence. Obnova rovnováhy je přitom náročná, a proto je dobré se snažit, aby k narušení vůbec nedošlo užíváním kvalitních probiotických přípravků.

Podpoří vás probiotika

Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů prospěšné pro náš organizmus. Správné množství probiotik ve střevech je zásadní pro imunitní i trávicí systém jak dospělých lidí, tak dětí. Jejich nedostatek a nerovnováha se může projevovat zhoršeným trávením, nadýmáním, průjmy nebo naopak zácpou, u žen i gynekologickými problémy. Navíc pomáhají tělu dětí i dospělých zotavit se z nežádoucích důsledků léčby antibiotiky. Probiotické látky se vyskytují v běžných potravinách, například v zakysaných mléčných výrobcích nebo jogurtech, kefírech či kvašené zelenině. Mezi probiotika se dále řadí kombucha, miso a tempeh. Ale toto množství mnohdy nestačí. V takovém případě je lze užívat také formou doplňků stravy dostupných v každé lékárně. 

Prospěšné pro zdraví střev a imunitu je také kolostrum, které lze koupit v formě doplňků stravy s probiotiky.

Obliba probiotik roste, kojencům pomáhají upravit střevní mikrobiotu

Pokud byste ale chtěli získat dostatečné množství probiotik pouze ze stravy, znamenalo by to zkonzumovat hned několik balení kefíru nebo jogurtů denně. Nabízí se proto jednodušší možnost – zakoupení probiotik ve formě doplňku stravy v lékárně, kterou využívá stále více lidí. České lékárny hlásí zvýšení prodeje i o desítky procent oproti minulým letům. Probiotika se nyní řadí mezi nejprodávanější doplňky stravy v lékárnách. 

Vliv na rostoucí spotřebu probiotik v České republice mají i doporučení lékařů, kteří pacientům jejich koupi čím dál častěji navrhují také v návaznosti na léčbu bolesti břišní dutiny u dětí, odborníky nazývaného jako dětská kolika. Prospěšná jsou probiotika i pro těhotné ženy, protože mohou pomoc nejen udržet bakteriální rovnováhu u maminek, ale i pozitivně ovlivnit imunitní reakce ještě nenarozených dětí.

Probiotika jsou nejdůležitější pro děti narozené císařským řezem

Během přirozeného porodu dochází k osidlování střev dítěte přátelskými bakteriemi, které mají zásadní vliv na jeho budoucí zdraví. V případě čím dál častějšího porodu císařským řezem je ale tato zásadní fáze vynechána, což mnozí odborníci dávají do souvislosti s rizikem alergií, autoimunitních a metabolických onemocnění. Proto by o koupi probiotik měli uvažovat zejména rodiče dětí narozených císařským řezem.
 „Pravidelné užívání probiotických doplňků stravy u dětí narozených císařským řezem je velmi důležité nejen pro správnou funkci jejich zažívacího traktu, ale také pro vhodný vývoj imunity a jejich celkovou pohodu. U těchto dětí by kromě kojení stálo za zvážení předepisování probiotik pediatry,“ dodává MUDr. Jan Boženský.

Další skupinou s nedostatečným příjmem probiotik jsou nekojené děti, které tyto „přátelské bakterie“ nezískávají z mateřského mléka, ve kterém se přirozeně vyskytují. Probiotika jsou ale prospěšná pro všechny děti, kterým pomáhají s osidlováním střeva potřebnými bakteriemi. Pro výběr správného probiotika ve formě doplňku stravy je potřeba dodržet několik „zlatých“ pravidel, se kterými nejlépe poradí lékárník či ošetřující lékař.

Jaká probiotika koupit?

Na trhu je velké množství různě kvalitních probiotických přípravků. Aby byl preparát dostatečně účinný, musí být denní dávka alespoň 10 miliard jednotek živých probiotických mikroorganismů, tzv. CFU. Pro maximální efekt by měl pacient probiotikum užívat mezi jednotlivými dávkami antibakteriální léčby, tedy ideálně za 2–4 hodiny po užití antibiotik, a ještě alespoň týden nebo i déle po jejich dobrání. Důležité je také, pro koho je přípravek určen. U dětí doporučujeme preparáty s vyšším podílem bifidobakterií, protože jejich střevo je převážně osídleno právě jimi. Podle věku dítěte pak volíme vhodnou formu – kapky, vysypávací kapsle nebo cucavé tablety. Je výhodné kombinovat více probiotických kmenů, tak, aby důkladně osídlily zažívací trakt a pomohly mu zase správně pracovat. Optimálně fungující imunitní systém je nezbytný pro to, aby se nemoc opakovaně nevracela. Pokud se často cítíme nachlazení, trpíme opakovanými bolestmi v krku, je možné použít tzv. orální probiotika. Mezi ně patří například Bactoral.

Doplňky stravy s probiotiky a laktobacily zakoupíte na Lékárna.cz, kde vám zároveň v on-line poradně poradí, který produkt je pro vás ten nejlepší. 

Pro správné osídlení našeho mikrobiomu probiotiky jsou ve stravě důležitá prebiotika, tedy látky, jimiž se prospěšné laktobacily a bifidobakterie živí. Mezi prebiotika patří ořechy, semena, ovoce, zelenina, houby, celozrnné výrobky a vláknina. V lékárně jsou k dispozici kombinované přípravky probiotik s prebiotickou vlákninou například Colonfit

Nemocem je lepší předcházet

Cesta, jak posílit obranyschopnost v rizikovém období a do nemoci vůbec nespadnout, spočívá jistě v prevenci. Otužujte se, pokud to momentální zdravotní stav dovolí, navštěvujte saunu, udržujte se v teple, konzumujte dostatek ovoce a zeleniny doplněné o kvalitní doplňky stravy. Dopřejte si třeba pořádnou porci polévky z kysaného zelí, které je bohaté na vitamin C, a navíc příjemně prohřeje, stejně jako poctivý vývar, jenž může obsahovat hodně minerálů, zejména hořčík, fosfor, vápník a železo. Doba nachlazení, chřipek a angín je tu, proto je důležité být připravený a nepodcenit ani prevenci, ani následnou léčbu.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce