Pro mnoho párů se cesta k rodičovství mění v trnitou stezku plnou zklamání a nejistoty. Neplodnost se stává stále palčivějším problémem, který zasahuje miliony lidí po celém světě. Proto se od 20. do 26. dubna koná Týden povědomí o neplodnosti, jehož cílem je nabídnout pomocnou ruku a šířit osvětu o této citlivé problematice.
Proč jsou zdravá střeva důležitá?
Udává se, že ve střevech sídlí až 70 % imunitního systému. Pokud střeva nefungují správně, má tato skutečnost klíčový dopad na celý organismus. I proto bychom se měli snažit o střeva – i celou trávicí soustavu – náležitě pečovat.
Nejde jen o imunitní systém. Značný diskomfort umí vyvolat i špatné trávení. Nadýmání, průjmy, pálení žáhy a další problémy podobného charakteru mohou zcela rozhodit vaši každodenní pohodu.
S trochou nadsázky lze tedy říct, že zdravé trávení je nezbytné k tomu, abyste si mohli každý den užít naplno.
Jak probiotika pomáhají?
Probiotika jsou našemu zdraví prospěšné bakterie, které jsou pro správné fungování střev nezbytné. Tyto bakterie se v našich střevech přirozeně vyskytují a rozmnožují. Doplnit je ale můžete i probiotickou stravou nebo s pomocí doplňků stravy.
Probiotika ve střevech zlepší trávení, vstřebávání živin a napomohou i k lépe fungujícímu imunitnímu systému.
Jak doplnit probiotika?
Zejména v akutních případech (například v případě průjmů nebo při chronických onemocněních) jsou nejlepší volbou probiotika ve formě doplňku stravy. S těmi totiž střevní mikroflóru doplníte nejefektivněji. Je-li vaším cílem posílení obranyschopnosti, vhodnou volbou jsou vedle probiotik i vitaminy na imunitu. Nikdy byste ale neměli zapomínat na zdravou stravu. Vitamíny i probiotika lze totiž doplnit i touto cestou.
Populární potraviny obsahující probiotika:
- fermentované mléčné produkty (jogurt, kefír, acidofilní mléko)
- kvašená zelenina (klasické české kysané zelí, korejské kimči)
- kombucha (fermentovaný čaj bohatý na přírodní kultury)
Nezapomínejte na prebiotika
Aby se „hodným“ bakteriím v našem těle dařilo, musíte je zásobovat vhodnou stravou. Právě potraviny, které probiotikám „chutnají“, označujeme jako prebiotika.
Jde zpravidla o potraviny, u kterých je blahodárný účinek na naše střeva dobře známý.
- celozrnné pečivo
- vláknina (např. ve formě slupek zeleniny a ovoce)
- banány a jablka
- cibule a česnek
- chřest
- kořen čekanky
Jak střeva dále podpořit?
Střeva jsou ohromně citlivá na náš psychický stav. Přemíra stresu může i u zdravého člověka rychle způsobit problémy s trávením. Jakmile je ale jednou trávení narušeno, může určitou dobu trvat, než se dá vše opět do pořádku. O svá střeva tedy pečujete i tím, že se staráte o svou duši.
Kromě toho je důležitý pravidelný pitný režim a dostatek zdravého pohybu. Stačit mohou obyčejné procházky, vašim střevům tím prokážete tu nejlepší službu.