Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Problémy s močením má většina pacientů s roztroušenou sklerózou

( Irena Waldhauserová | přečteno: 30236x )

Mezi komplikace způsobené roztroušenou sklerózou patří u většiny pacientů i poruchy močení, včetně inkontinence moči. Je to problém, o kterém se pacienti často zdráhají mluvit. Pokud se však s těmito obtíženi svému lékaři svěří, odešle je ke specializovanému urologovi, který může vhodnou léčbou zabránit zhoršení jak vlastní nemoci, tak poškození močových cest.

shutterstock.com

Roztroušená skleróza je velmi často příčinou narušení funkce dolních močových cest – močového měchýře a močové trubice. Potíže s močením se v průběhu nemoci objeví u většiny (až 80-90 %) pacientů s tímto onemocněním. U 5-10 % pacientů jsou tyto obtíže vůbec prvními příznaky roztroušené sklerózy. Problémem, který přináší nejen medicínské, ale i psychologické, hygienické, ekonomické a sociální problémy, je inkontinence (nedobrovolný únik) moči. Právě roztroušená skleróza je jednou z nejčastějších neurologických příčin inkontinence.

Inkontinenci i další potíže s močením u pacientů s roztroušenou sklerózou by měl řešit urolog

K nemocným s roztroušenou sklerózou (RS), kteří mají problémy s močením včetně inkontinence, je třeba přistupovat citlivě. Ochota pacienta řešit inkontinenci i další potíže s močením hraje v jejich léčbě velkou roli. To potvrzuje i MUDr. Eva Krasulová z MS Centra při Neurologické klinice 1. LF UK a VFN v Praze: „Na problémy s močením se ptáme cíleně každého pacienta s roztroušenou sklerózou prakticky v rámci každé návštěvy. Pokud jimi trpí a chce svůj problém řešit, což je důležitý faktor, odesíláme jej ke spolupracujícímu urologovi. Tedy urologovi, který se zabývá přímo problematikou RS. Ten má pak širokou škálu možností, kterak pomoci - tabletkovými léky, inkontinenčními pomůckami, v některých případech zaučením cévkování atd.“

Přehled moderních diskrétních inkontinenčních pomůcek najdete zde. Je možné i objednat vzorek zdarma.

Důležitost urologické péče při inkontinenci zdůrazňuje i prim. MUDr. Jiří Fiedler, PhD., zástupce přednosty Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni: „Jednoznačně upřednostňujeme urologické vyšetření - jen z příznaku inkontinence nelze přesně určit její příčinu. Pouhým předepsáním pomůcek sice můžeme ulevit momentálnímu dyskomfortu pacienta, ale vždy odesíláme pacienta na urologické vyšetření (buď základní – klinické, sonografie, moč – nebo kompletní urodynamiku – dle stavu a vůle pacienta), abychom zabránili zhoršení stavu - jak možnému šíření infekce močových cest, tak spuštění možné ataky RS vlivem chronické uroinfekce.“

Podrobnosti o inkontinenci moči – jejích typech, příčinách nebo léčbě -  najdete v tomto článku.

Další příznaky problémů s dolními močovými cestami u pacientů s roztroušenou sklerózou

Pokud roztroušená skleróza postihne místa kontroly močového měchýře a močové trubice, kromě inkontinence dochází k dalším typickým projevům v oblasti močopohlavního traktu:

  • silné nucení na močení (tzv. urgence)
  • zpomalení močového proudu
  • malé množství moči na jedno močení
  • časté noční močení
  • bolesti a dyskomfort při močení
  • úplná zástava močení (tzv. retence moči)
  • infekce močových cest

Intenzita těchto obtíží je proměnlivá a souvisí s celkovým stavem pacienta a také s aktuálním neurologickým nálezem. Se změnou neurologického postižení kolísá i stav postižení močových cest. Pacienti, u nichž se tyto obtíže projeví, by měli být, jak už bylo řečeno, dlouhodobě sledováni a léčeni urologem.

Cílem urologické péče je (podle možností) léčba dráždivého močového měchýře a inkontinence a zajištění uspokojivé jímací a vyprazdňovací schopnosti močového měchýře. Léčba potíží je zásadní pro zabránění vzniku infekce močových cest. Případnou infekci dolních močových cest je třeba spolehlivě odléčit, aby nedošlo k jejímu rozšíření na horní močové cesty - ledviny a močovody - a jejich poškození.

Chcete vědět víc o roztroušené skleróze? Čtěte zde.

S požitím brožury Unie Roska: Libor Zámečník, Květoslav Novák, Viktor Soukup: Roztroušená skleróza: poruchy močení a sexuální dysfunkce

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce