Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pulzní oxymetr - nástroj pro monitoraci vitálních funkcí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1435x )

Pulzní oxymetr běžně využívají lékaři k diagnóze plicních onemocnění. Zařízení se snadno nandá na koneček prstu, který prosvítí. Přístroj následně na displeji ukáže hodnotu kyslíku v hemoglobinu – červeném krevním barvivu.

shutterstock.com

Pulzní oxymetrie

Pulzní oxymetrie je poměrně rychlá, dostupná a užitečná vyšetřovací metoda pro měření množství kyslíku navázaného na hemoglobin. Pulzní oxymetrie umožňuje zhodnocení stupně sycení tkání kyslíkem a tím okysličovací funkce plic a funkce oběhového aparátu (srdce a cév). V praxi se tyto přístroje používají v urgentní medicíně a jsou také velmi užitečné pro pacienty s dýchacími nebo srdečními problémy, zejména s CHOPN, nebo pro diagnostiku některých poruch spánku, jako je apnoe a hypopnoe.

Vyšetření využívá přístroje, který se označuje jako pulzní oxymetr. Pulzní oxymetry jsou detektory, které se umisťují buď na ušní lalůček nebo na prst a pomocí infračerveného a červeného paprsku světla prosvítí tkáň. Senzor pak snímá průchodnost paprsku skrz prokrvenou tkáň a zobrazí saturaci hemoglobinu kyslíkem. Měření oxymetrem je neinvazivní, rychlé a přesné a je možné ho využít k měření saturace jak dospělého, tak i dítěte. 

Běžně dostupné pulzní oxymetry kromě saturace kyslíku v krvi (SpO2) měří i tepovou frekvenci, proto se používají jako jeden ze základních nástrojů pro monitoraci vitálních funkcí.

Hodnoty saturace kyslíkem

Saturace znamená, kolik procent molekul hemoglobinu z celkového počtu nese kyslík, a snížená saturace hemoglobinu tak orientačně vypovídá o sníženém množství kyslíku v krvi (tzv. hypoxémii). Normální saturace u dospělého člověka se obvykle pohybuje mezi 95-100%. Pokud hodnoty saturace kyslíkem klesnou pod 90 % je na místě kontaktovat záchrannou službu. Saturace pod 80% již obvykle znamená selhávání respirační soustavy.

Hodnoty tepové frekvence

V pulzním oxymetru je tepová frekvence označená symbolem PRbpm (Pulse Rate beat per minute)

  • muži - průměrně cca 75 tepů za minutu (tj. 75 bpm - 75 úderů srdce na minutu)
  • ženy - průměrně cca 82 tepů za minutu (tj. 82 bpm)
  • sportovci - průměrně cca 40 tepů za minutu (tj. 40 bpm)

Hodnoty tepové frekvence stoupají při stresu, větší námaze či zátěži organismu.

Jak spolu souvisí kyslík v krvi a covid-19

Díky krevnímu barvivu, hemoglobinu, je kyslík přenášen krevním oběhem do celého organismu. Okysličená krev pak zásobuje všechny orgány v těle, včetně plic. Virus SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, přenos kyslíku krví dokáže ovlivnit. Pacientům pak způsobuje dýchací potíže - nedostatek kyslíku v krvi ovlivňuje nejen plíce, ale i ostatní orgány v těle.

Pulzní oxymetr tak může pomoci pacientům, kteří prodělávají akutní onemocnění COVID-19 a mají zhoršující se kašel. Případně, když se u nich objevují problémy s dušností, protože řada pacientů při této nemoci nedostatek kyslíku nevnímá. Důsledek toho je, že si pomoc zavolají později, než by bylo vhodné. Měření pulzním oxymetrem ale nízký obsah kyslíku v krvi zjistí.

Pokud hodnoty saturace kyslíkem klesnou pod 90 % je na místě kontaktovat záchrannou službu. U covid-19 pozitivních pacientů se hodnoty saturace mohou pohybovat právě pod touto hranicí. Pokud saturace klesá pod 80 %, jde o kritický stav, který se projeví během několika desítek minut. Při hodnotách menších než 60 % hrozí bezprostřední kritická desaturace a ztráta vědomí.

Pulzní oxymetr může být tedy dobrým pomocníkem u pacientů, kteří prodělávají akutní onemocnění COVID-19. Tento přístroj se hodí také pro pacienty s chronickou obstrukční plicní chorobou (CHOPN), astmatiky či osoby trpící spánkovou apnoe. 

Pulsní oxymetr a chytré hodinky

V současnosti už tuto disciplínu plně ovládají i populární chytré hodinky, které pomocí zabudovaného snímače změří hladinu kyslíku v krvi při pouhém nasazení na zápěstí.

Hodinky s pulzním oxymetrem využijí především vrcholoví sportovci a ti, kteří chtějí pracovat na posouvání svých limitů – ať už jde o intenzivní trénink, nebo aktivity ve vysokých nadmořských výškách s nutností aklimatizace. Hladina kyslíku v krvi je ale také jedním z faktorů, které je dobré sledovat v průběhu regenerace po zátěži.

Pokud je tedy pulzní oxymetr součástí vašich hodinek, není nutné kupovat další zařízení.

Pulzní oxymetrie je pouze orientační metoda a mnohdy může být nesprávně interpretována. Proto je nutné nepodceňovat příznaky onemocnění, a v případě zhoršujících se potíží neotálet s telefonátem lékaři.

Zdroj: www.lekarna.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Zápal plic - Pneumonie

Jedná se o zánětlivé onemocnění plic nejčastěji infekčního původu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce