Pupalka dvouletá je rostlina, z botanického hlediska pozoruhodná žlutými květy, které rozkvétají kolem 18 hodiny a asi po 24 hodinách se zavírají ...
Pupalka dvouletá (lat. Oenothera biennis, ang. evening primrose) je rostlina, z botanického hlediska pozoruhodná žlutými květy, které rozkvétají kolem 18 hodiny a asi po 24 hodinách se zavírají. Květy jsou vonné zejména v noci, opilují je především noční motýli.
Poslední dobou je však pozornost věnována především plodům této rostliny. Zralá semena pupalky totiž obsahují olej ceněný pro vysoký obsah tzv. nenasycených mastných kyselin, z nichž některé si člověk nedovede vytvořit (označují se jako esenciální), a proto je musí přijímat potravou. Jedná se především o esenciální kyselinu linolovou (v pupalkovém oleji je obsaženo asi 70 % této látky) a velmi cennou kyselinu gama - linolenovou (zkráceně GLA), která je zde zastoupena asi 9 %.
Účinky
Nenasycené mastné kyseliny (označované někdy souhrnně jako vitamín F) jsou součástí fosfolipidů, které tvoří stavební jednotky buněčných membrán, a zároveň jsou výchozími látkami pro syntézu životně důležitých tzv. eikosanoidů. Jsou to látky, které v lidském těle ovlivňují řadu funkcí jako např. imunitní reakce, krevní srážlivost a tlak, zasahují do procesu zánětlivé reakce, regulují vznik bolesti. Vzhledem k rozmanitosti ovlivňovaných oblastí je i spektrum účinků pupalkového oleje široké.
Je proto vhodný při kožních problémech (atopický ekzém), udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi - má pozitivní vliv na srdce a cévy, pomáhá odstraňovat problémy spojené s tzv. premenstruačním syndromem (změny nálad, úzkost, napětí a bolestivost prsou), je vhodný při zánětlivém onemocnění kloubů, celkově zvyšuje obranyschopnost organismu a jeho odolnost proti stresu.
Dávkování
Množství nenasycených mastných kyselin, které má být denně potravou přijato je v případě kyseliny linolové 1,5 g/den a v případě GLA je doporučená dávka cca 0,3 g/den (jejich vzájemný poměr v potravě má být asi 5:1).
Pupalkový olej je k dispozici rozplněný ve skleněných lahvičkách, užívá se po lžičkách nebo je vhodný do salátů či dalších pokrmů.
Většina výrobců jej plní do želatinových kapslí, které obsahují zpravidla 500 mg pupalkového oleje a polykají se celé s jídlem nebo po jídle.
Doporučené denní dávky se pohybují kolem 2 - 3 g.
Použití
Pupalkový olej je k sehnání samostatně nebo v kombinacích s antioxidanty, které chrání kyselinu linolovou a GLA před poškozením volnými radikály (vitamin E, betakaroten, koenzym Q10).