Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rentgen ve stomatologii – strašák, nebo pomocník?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5438x )

Nedílnou součástí moderního vyšetření ve stomatologické ordinaci je i rentgenologické vyšetření, bez kterého není možné diagnostikovat zejména počínající mezizubní kazy či současný stav kořenů zubů. Mnoho lidí se ale obává z vystavení sebe či svých dětí rentgenologickému záření.

shutterstock.com

Rentgen zubů může odhalit skryté problémy

Rentgenové vyšetření by mělo být součástí každé preventivní prohlídky u stomatologa. Ne všechny problémy ústní dutiny a chrupu lze totiž zpozorovat pouhým okem. Rentgen je proto skvělým pomocníkem, který pomůže odhalit skryté nedostatky různého charakteru.

Výsledkem RTG zubů je snímek pevných tkání v oblasti ústní dutiny, ze které umí zubní lékař vyčíst široké spektrum různých skrytých problémů. Od mezizubních kazů, přes kazy ukryté pod zubní výplní až po nálezy na kořenech zubů, a to všechno je jen začátek. Kromě toho umí rentgen upozornit na zvláštní anomálie či hrozící choroby, například cysty. Takový snímek zobrazí i ty zuby, které se ještě neprořízly. U malých pacientů to mohou být zuby trvalé, u dospělých zase zuby moudrosti nebo nadpočetné zuby, které dokáží člověka pěkně potrápit.

RTG nebo CT zubů

CT neboli počítačová tomografie je narozdíl od RTG schopna vyhotovit snímky vysokého rozlišení, takže výsledný záběr je mnohem detailnější. Takový přístroj zhotovuje podobné dvourozměrné fotografie jako rentgen, udělá jich však několik stovek v různých projekcích, a z nich pak vytvoří prostorový obraz. Jeho využití je opravdu mnohočetné, ale nejčastěji se využívá při navrhování optimálního tvaru, délky, průměru a umístění zubního implantátu. Zhotovení CT snímku, stejně jako RTG snímku, je zcela bezbolestné. 

Je RTG záření při vyšetření škodlivé?

Obecně platí, že všechna rtg vyšetření musí být odůvodněna u každého pacienta individuálně tím, že se prokáže, že přínos pro pacienta převáží potenciální újmu. Očekávaným přínosem je, že rtg vyšetření přinese nové informace nezbytné pro další postup léčby. Při ošetřeních, kde na sebe navazují náročné kroky pracovního postupu, rentgenuje lékař zub proto, aby si ověřil přesnost své práce, minimalizoval množství chyb a poskytl co nejkvalitnější ošetření.

Rtg záření se v těle nekumuluje. Pro lékařské ozáření není stanovena žádná hodnota jednotlivé ani součtové dávky, která nesmí být překročena. V případě běžných radiodiagnostických výkonů jsou však dávky nízké, řádově v mSv, tato dávka nemůže způsobit klinické projevy poškození ionizujícím zářením.

O způsobu provedení vyšetření rozhoduje lékař. Ochranný límec pro štítnou žlázu by měl být používán v těch případech, kdy je štítná žláza ve směru primárního paprsku. Pro intraorální snímkování zubů (tj. malý rtg snímek, nebo snímač, je vložen v ústech) se standardně používá ochranný límec pro pacienta, i když paprsek na štítnou žlázu nesměřuje.

Při uvážené volbě RTG vyšetření není třeba se jej obávat. Naopak přináší pouze benefity ve formě včasného léčebného zásahu a tím pádem výrazně lepší prognózy následného ošetření.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce