Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Roup dětský

(prof. MUDr. Zdeněk Doležel CSc. | přečteno: 40837x )

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

shutterstock.com

Roup žije v tlustém střevě, zejména pak v jeho konečné části, tj. konečníku. Typickým projevem této infekce je, že postižení (děti i dospělí) se často škrábou v okolí konečníku (pocity svědění, pálení, řezání) a to zejména v nočních hodinách. Je to období, kdy samičky roupu vylézají ven a kladou do okolí konečníku nová vajíčka. Při škrábání tato vajíčka mohou ulpívat za nehty nemocného a dále se pak přenášet.

Nemoc se vcelku dosti rychle šíří, zejména v kolektivech (jesle, školka, škola, rodina, pobyt v léčebnách apod.). Ve většině případů tato střevní infekce probíhá zcela nekomplikovaně, pouze při intenzivním škrábání mohou v okolí konečníku vznikat infikované/hnisající vředovité útvary. Pro diagnózu je rozhodující nález roupa ve stolici (vyšetření může realizovat vás dětský lékař), pro odběr se někdy používá zvláštní náplast nalepená na řitní otvor ve večerních hodinách a ráno se pak odlepí a odešle na mikrobiologické vyšetření. Jen nepřímo lze na tuto infekci usuzovat při vyšetření krve, je to tedy průkaz nepřímý.

Léčba

Léčba je při průkazu roupa vždy nutná, léčí se jak ten, u něhož byl roup prokázán, tak je vždy vhodné přeléčení všech, kteří s nemocným přijdou/žijí v kontaktu (tedy např. přeléčení celé rodiny). Důležité je také včasné měnění spodního prádla a včasné stříhání nehtu na rukou u dětí. O vyšetření stolice na ev. průkaz roupa se poraďte s Vaším dětským lékařem.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce