Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Sezóna zánětů močových cest je v plném proudu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2248x )

S létem začíná pro řadu žen vleklé trápení. Zprvu se ohlašuje nenápadně, v několika hodinách se však mění v bolestivou a nebezpečnou hrozbu.

shutterstock.com

Infekci močových cest minimálně jednou v životě dostane přes 2,5 miliónu současně žijících českých žen, 15% z nich opakovaně. V extrémních případech končí se záněty ledvin v nemocnici.

Příznaky zánětu močových cest

Infekce se většinou ohlašuje pálením, řezáním, častým nucením na močení, bolestí při a po močení, únavou, někdy i horečkami a hematurií. Při zánětech horních močových cest a ledvin se navíc přidávají bolesti v boku a febrilie, zimnice, nauzea a zvracení.

Močové infekce jsou společně s respiračními záněty nejčastějšími infekcemi, které člověka ohrožují. Přes léto ordinace praktických lékařů a urologů plní pacientky právě s těmito obtížemi.
„Denně sem přicházejí 2 až 3 pacientky se záněty močového ústrojí, a čekám, že jich v brzké době ještě přibude,“ potvrdil praktický lékař, MUDr. Vladimír Marek z ordinace FamilyMed Brno. Tento trend potvrzuje i předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.
„Pacientky se záněty močových cest jsou zde na denním pořádku. Bohužel většinou přicházejí s významnými obtížemi a nezbývá než nasadit antibiotika či chemoterapeutika, abychom předešli dalším komplikacím. Mnohdy se stává, že nevinné příznaky jako je pálení při močení skončí jako zánět ledvin v nemocnici na intravenózní léčbě antibiotiky,“ doplnil MUDr. Král.

Diagnostika zánětu močových cest

Diagnózu stanovují lékaři na základě příznaků, fyzikálního vyšetření a vyšetření moče chemicky a sedimentem. U závažnějších či komplikovaných infekcí vždy provádí i kultivační vyšetření moče. Dle výsledů kultivace moče pak upraví nasazenou antibiotickou léčbu. Časté užívání antibiotik v případě opakujících se infektů, ale může vést k rezistenci.

Podle urologů je vhodné prohlídku doplnit i ultrazvukovým vyšetřením ledvin a močových cest. Pokud se jedná o komplikovanou močovou infekci, je nezbytné použít i další zobrazovací metody jako jsou například CT či intravenózní vylučovací urografii (IVU) k vyloučení obstrukce horních močových cest.

K nastartování zánětu močových cest stačí málo

V létě je často na vině pobyt v mokrých plavkách, a následné prochladnutí, nebo posezení na studené zemi. Podle uroložky MUDr. Michaely Matouškové z pražského Urocentra postihuje zánět močových cest desetkrát více žen v reprodukčním věku než mužů.
„Důvodů je hned několik. Ženy mají kratší močovou trubici zhruba 3 až 4 centimetry. Vyústění se nachází kousek od poševního vchodu a konečníku a do močové trubice se tak snadnou dostanou bakterie. Riziko vzniku zánětu močových cest zvyšuje také sexuální aktivita a nechráněný pohlavní styk. Na vině ale mohou být i chlamydiové infekce, nedostatek tekutin nebo návštěvy veřejných bazénů,“ uvedla MUDr. Matoušková, které ročně do ordinace přijdou s komplikacemi stovky pacientů.

V drtivé většině – až z 85 % – má záněty močových cest na svědomí bakterie Escherichia coli, která se běžně vyskytuje například ve střevech.
„Infekce se většinou ohlašuje pálením, řezáním, častým nucením na močení, bolestí při a po močení, únavou, někdy i horečkami a krví v moči. V takových případech je nutné jít k lékaři a začít okamžitě s léčbou,“ podotkl urolog MUDr. Jaroslav Porš z Nemocnic Turnov.

Samoléčba a režimová opatření

Pokud jsou pacienti schopni rozeznat infekci v počátku, dříve než propukne v plné síle, mohou zkusit zánět „rozehnat“ samoléčbou a režimovými opatřeními.
„Doporučujeme brusinkové extrakty v kombinaci s D-manosou, jenž brání přilnutí bakterií E. coli v močovém traktu a preparáty s lyzátem Escherichia coli, který aktivuje imunitní systém organismu. Je třeba také dostatečně pít a vyvarovat se dráždivých pokrmů a nápojů, jako jsou například ostrá, kořeněná jídla či silná káva,“ podotkl MUDr. Jaroslav Porš. Pomáhá také omezit alkohol a sladké.

Podle předsedy Mladých praktiků MUDr. Krále umí ženy, které čas od času infekcemi trpí, rozeznat nemoc již v zárodku a zahnat ji, než se plně rozjede.
„V rizikových obdobích, jako je jaro nebo léto, které zánětům bohužel přeje, je možné užívat brusinky i preventivně,“ dodal Král.

Infekcí močových cest trpí i muži

„Pokud mi do ordinace přijde s příznaky pálení a řezání při močení muž, často skončí v péči urologa. Tyto projevy mohou být totiž příznakem závažnějších problémů s močovým měchýře či prostatou, i onkologických,“ dodal MUDr. Marek.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce