Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Srůsty mohou způsobit neplodnost i chronické bolesti

( Renata Vyšínová | přečteno: 85252x )

Pooperační srůsty v oblasti malé pánve jsou jednou ze čtyř nejčastějších příčin neplodnosti, mohou minimálně za polovinu chronických bolestí v této oblasti a až v 75 % stojí za neprůchodností tenkého střeva. Vznikají nejčastěji během prvních tří až pěti dnů po operaci v dutině břišní. Jejich vzniku může zabránit operatér, ale i pacientka. Jak – to se dozvíte z rozhovoru s doc. MUDr. Michalem Márou, Csc., vedoucím pooperačního oddělení JIP Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

shutterstock.com

Jakými prostředky může srůstům zabránit lékař?

Na prvním místě šetrnou chirurgickou technikou - jemným přístupem ke tkáním, minimalizací krvácení, přiměřeným používáním elektrokoagulace, která sice zastavuje krvácení, na druhou stranu ale způsobuje odumírání tkání, což může být také příčinou vzniku srůstů. Jistou prevencí je také preference laparoskopického přístupu tam, kde je to bezpečné a možné. Ve vybraných případech je vhodné použít některý z antiadhezivních, čili protisrůstových přípravků, které se aplikují na operovaná místa.

Vlevo: Děloha, vaječníky, vejcovody: normální nález; vpravo: Srůsty v oblasti dělohy, vaječníků a vejcovodů

Co to jsou protisrůstové prostředky?

Jsou to prostředky - gely, roztoky, síťky, které se aplikují při operaci do místa pravděpodobného vzniku srůstů. Mechanicky zabraňují jejich vzniku. Výhodou je, že je není nutné po operaci odstraňovat, protože se dokonale vstřebávají a jsou zdravotně nezávadné.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hanka
8x

Dobrý den Chtěla bych se zeptat mám půl roku od operace slepého střeva laparoskopicky a asi 10 dnů po zmíněné operaci mě začalo bolet v levém boku pak se přidal i pravý a tyto bolesti mám do teď...na CT břicha se jen ukázalo,že mám na pravé straně jinak uložené střevo a já osobně si myslím,že je to následek srůstů,které tam mám,jelikož před operací jsem nic takového v břiše necítila...jakoby to tam lepilo a to břicho tím pádem nedýchalo...operace bude asi nezbytná?? Jinak kolonoskopii tlustého střeva mám a nic se tam neukázalo...Myslíte si,že zmiňované srůsty to mohou být?? Děkuji za odpověď! =)

Petra Šedivá
Monika
2x

Dobrý den,mám 1rok po operaci slepého střeva a podbřišku na pravé straně nahmatal tři tvrdý body nevím,ale myslím jsi že to jsou srůsty dělali mi to operaci klasickou ne laparoskopicky?Poradíte co na to k večeru mě to pokaždé bolí?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce