Strašák cholesterol? Tak jednoduché to není

( Jiří Holečko | přečteno: 9327x )

Cholesterol je jedním ze základních stavebních materiálů pro nosné „konstrukce“ našeho těla. Je nezbytnou součástí buněčné stěny, kde vytváří její pevnost. Není to tedy jen strašák a nebezpečí, jak si mohou někteří myslet.

shutterstock.com

Cholesterol je také výchozí „surovinou“ pro tvorbu velmi užitečných produktů našeho těla, vytvářejících celkové dobré klima v našem organizmu. Jedná se o squalen a známější koenzym Q10 (ubichinon). Neprávem méně známý squalen, řadíme mezi důležité látky pro výživu mozku a je součástí kupř. vitaminu D, vznikajícímu díky sluníčku v naší pokožce.

Koenzym Q10 je důležitá energetická látka, je tedy zdrojem energie v hlavních energetických „továrnách“ v buňce – v mitochondriích. Právě koenzym Q10 „hýbe“ svalovými vlákny, tedy i srdečním svalem.

Civilizační styl života vede k ukládání cholesterolu uvnitř cév, což ve svém důsledku může způsobit uzávěr cévy. Takovému uzávěru srdeční nebo mozkové cévy se říká infarkt (srdeční, či mozkový). To, že se v cévách ukládá část cholesterolu, zvaná LDL (tzv. „zlý“ cholesterol) není zásadní, jak si později ukážeme. Celý proces vytváření „úložiště“ cholesterolu v cévě byl již objasněn a také byl v roce 1999 oceněn Nobelovou cenou.

Ale …

Tady si povšimněme, že se vše točí kolem cholesterolu, ukládajícího se ve výstelce cévy. Nijak se neřeší, PROČ se cholesterol v cévě ukládá. Cholesterol spolu s vápníkem se neukládá ve stěně cévy z důvodů vrozených, jak se říká, tedy jako bychom říkali: protože, proto! Ukládá se tam, protože je výstelka cévy poškozená. Cholesterol tedy zaceluje rány a bohužel to s tím zacelováním přehání. Myšleno tak, že „zaceluje“ více než je potřebné.

Takže otázka zní, co je příčinou poškození výstelky cévní stěny? A to dnes již víme: je to nadmíra volných radikálů. Zároveň bychom ovšem měli říci, že je to také nedostatek antioxidantů. A tady tohle to jsou jednak ony vrozené vlastnosti, ale hlavně důvody civilizační. Jmenujme alespoň stres, hlavně pracovní zátěž, ale také životní styl včetně toho co jíme a pijeme.

Zvýšené poškozování cévní výstelky se dává do souvislostí s technologií v potravinách. Historickou a převratnou technologií je výroba bílé mouky a její masivní používání s vynálezem valivých mlýnů, na přelomu 19. a 20. století. Do doby zlevnění výroby bílé mouky a jejího rozšíření mezi všechny vrstvy obyvatel, medicína infarkt srdeční prakticky neznala. Ovšem technologie posledních 30-ti let překonává veškerou historii. Infarkty (srdeční i mozkové) mají dnes i děti. Ano, netýká se to jenom lidí kolem čtyřiceti až padesáti let, ale jsou to už i náctiletí.

A co vlastně jedí? Všechny ty sušenky, tyčinky a lupínky, nudle, další těstoviny a pizzu. Patří sem také pivo, ale také chlórovaná voda. Ve školách potom automaty na kolu a jiné podobné „technologické dobroty“.

Ve světle objasnění funkce cholesterolu při procesu poškozování cévní výstelky je opravdu zarážející podávání „kouzelné“ tabletky na snižování hladiny cholesterolu, pátrání po „hodném“ a „zlém“ cholesterolu a … ponechání působení volných radikálů nepovšimnuto. Navíc chemický (tabletový) zásah do tvorby cholesterolu jaksi automaticky snižuje i tvorbu koenzymu Q10 a squalenu.

Hraniční případy snížení tvorby koenzymu Q10 vedly k srdečnímu infarktu jako důsledku užívání statinů. V USA proběhly soudy, farmaceutické firmy byly odsouzeny k velkým odškodným částkám. Jaké další důsledky pro naše zdraví masivní používání statinů jako regulátorů tvorby cholesterolu bude mít, se nyní přesně neví, je to otázka dalších 5-10 let. Přesně ale dnes už víme, že to není správná cesta. Samozřejmě, že bychom měli dělat aktivní prevenci ukládání cholesterolu v cévách. Ta ale nespočívá v doživotním užívání tabletek a v neustálému vyšetřování „zlého“ cholesterolu. Ten je zlý jenom tím, že velikost a tvar molekuly se do postižené cévní výstelky prostě lépe hodí.

Na jedné misce vah máme tedy tabletky, chemii i poškození. Na druhé misce „jen“ vůli bojovat s civilizačním marketingem. Když reklama chválí potraviny, tak vlastně upozorňuje,  které nám v podstatě více méně škodí. Tyto potraviny způsobují poškození výstelky cév. Je tu samozřejmě více faktorů, kupř. kouření (a bohužel i pasivní kouření), ale chtěl jsem upozornit hlavně na technologicky zpracované potraviny: fast foody, uzeniny, ale i sušenky, tyčinky a lupínky, kola, kofola, pivo. A snad na závěr: také vánoční sladkosti.

 

Literatura:

  • http://www.cholesterol-and-health.com/Synthesis-Of-Cholesterol.html
  • http://www.mayoclinic.com/health/high-blood cholesterol/DS00178/DSECTION=risk-factors
  • Lamarche, Bernost, et al. „A prospective, population-based study of low density lipoprotein particle size as a risk factor for ischemic heart disease in men.“ Canadian Journal of Cardiology 2001 Aug; 17(8): 859-65.
  • Siri, Patty, and Krauss, Donald „Influence of dietary carbohydrate and fat on LDL and HDL particle distributions.“ Current Atherosclerosis Reports 2005 Nov; 7(6): 455-9
  • Volek, Jeff et al. „Modification of lipoprotein by very low-carbohydrate diets.“ Journal of Nutrition 2005 Jun; 135(6): 1339-42
  • http://lowcarbdiets.about.com/od/faq/f/carbcholesterol.htm
  • http://lowcarbdiets.about.com/od/science/a/lowcarbheartdis.htm
  • Robert C.Atkins: Nová revoluční dieta doktora Atkinse 2000; ISBN 80-7249-050-8
  • Jan Kwasniewski: Optimální dieta 1998; ISBN 80-902252-2-5
  • Anna Strunecká, Jiří Patočka: Doba jedová 2011; ISBN 978-80-7387-469-8
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=oscillo-2019-podzim&utm_content=300x300_kreativa_zima_ocsillo

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 127 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Češi snídají, ale sami a nezdravě

Snídani si denně dopřeje většina Čechů. Vynechává ji jen zhruba 14 % lidí. Ranní rodinná idylka je však Čechům vzdálená. Ve všední dny snídají nejčastěji doma o samotě. Průzkum ukázal, že teoreticky víme, jaké potraviny k snídani nejlépe servírovat. Realita je však jiná.

Kysané zelí podporuje naši obranyschopnost

V zimě vyžaduje lidský organismus zvýšenou potřebu vitamínů, které se zpravidla snažíme doplňovat exotickým ovocem a zapomínáme při tom na vynikající domácí zdroj vitamínů, jakým je zelí a to zejména to kysané. Mléčné kvašení totiž ještě zvyšuje léčivé účinky hlávkového zelí.

Jak si upravit "vánoční hodování".

Ryba je vhodnou alternativou - záleží ale na její úpravě. Také výběr použitých tuků je důležitý.

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.