Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Strašák cholesterol? Tak jednoduché to není

( Jiří Holečko | přečteno: 10303x )

Cholesterol je jedním ze základních stavebních materiálů pro nosné „konstrukce“ našeho těla. Je nezbytnou součástí buněčné stěny, kde vytváří její pevnost. Není to tedy jen strašák a nebezpečí, jak si mohou někteří myslet.

shutterstock.com

Cholesterol je také výchozí „surovinou“ pro tvorbu velmi užitečných produktů našeho těla, vytvářejících celkové dobré klima v našem organizmu. Jedná se o squalen a známější koenzym Q10 (ubichinon). Neprávem méně známý squalen, řadíme mezi důležité látky pro výživu mozku a je součástí kupř. vitaminu D, vznikajícímu díky sluníčku v naší pokožce.

Koenzym Q10 je důležitá energetická látka, je tedy zdrojem energie v hlavních energetických „továrnách“ v buňce – v mitochondriích. Právě koenzym Q10 „hýbe“ svalovými vlákny, tedy i srdečním svalem.

Civilizační styl života vede k ukládání cholesterolu uvnitř cév, což ve svém důsledku může způsobit uzávěr cévy. Takovému uzávěru srdeční nebo mozkové cévy se říká infarkt (srdeční, či mozkový). To, že se v cévách ukládá část cholesterolu, zvaná LDL (tzv. „zlý“ cholesterol) není zásadní, jak si později ukážeme. Celý proces vytváření „úložiště“ cholesterolu v cévě byl již objasněn a také byl v roce 1999 oceněn Nobelovou cenou.

Ale …

Tady si povšimněme, že se vše točí kolem cholesterolu, ukládajícího se ve výstelce cévy. Nijak se neřeší, PROČ se cholesterol v cévě ukládá. Cholesterol spolu s vápníkem se neukládá ve stěně cévy z důvodů vrozených, jak se říká, tedy jako bychom říkali: protože, proto! Ukládá se tam, protože je výstelka cévy poškozená. Cholesterol tedy zaceluje rány a bohužel to s tím zacelováním přehání. Myšleno tak, že „zaceluje“ více než je potřebné.

Takže otázka zní, co je příčinou poškození výstelky cévní stěny? A to dnes již víme: je to nadmíra volných radikálů. Zároveň bychom ovšem měli říci, že je to také nedostatek antioxidantů. A tady tohle to jsou jednak ony vrozené vlastnosti, ale hlavně důvody civilizační. Jmenujme alespoň stres, hlavně pracovní zátěž, ale také životní styl včetně toho co jíme a pijeme.

Zvýšené poškozování cévní výstelky se dává do souvislostí s technologií v potravinách. Historickou a převratnou technologií je výroba bílé mouky a její masivní používání s vynálezem valivých mlýnů, na přelomu 19. a 20. století. Do doby zlevnění výroby bílé mouky a jejího rozšíření mezi všechny vrstvy obyvatel, medicína infarkt srdeční prakticky neznala. Ovšem technologie posledních 30-ti let překonává veškerou historii. Infarkty (srdeční i mozkové) mají dnes i děti. Ano, netýká se to jenom lidí kolem čtyřiceti až padesáti let, ale jsou to už i náctiletí.

A co vlastně jedí? Všechny ty sušenky, tyčinky a lupínky, nudle, další těstoviny a pizzu. Patří sem také pivo, ale také chlórovaná voda. Ve školách potom automaty na kolu a jiné podobné „technologické dobroty“.

Ve světle objasnění funkce cholesterolu při procesu poškozování cévní výstelky je opravdu zarážející podávání „kouzelné“ tabletky na snižování hladiny cholesterolu, pátrání po „hodném“ a „zlém“ cholesterolu a … ponechání působení volných radikálů nepovšimnuto. Navíc chemický (tabletový) zásah do tvorby cholesterolu jaksi automaticky snižuje i tvorbu koenzymu Q10 a squalenu.

Hraniční případy snížení tvorby koenzymu Q10 vedly k srdečnímu infarktu jako důsledku užívání statinů. V USA proběhly soudy, farmaceutické firmy byly odsouzeny k velkým odškodným částkám. Jaké další důsledky pro naše zdraví masivní používání statinů jako regulátorů tvorby cholesterolu bude mít, se nyní přesně neví, je to otázka dalších 5-10 let. Přesně ale dnes už víme, že to není správná cesta. Samozřejmě, že bychom měli dělat aktivní prevenci ukládání cholesterolu v cévách. Ta ale nespočívá v doživotním užívání tabletek a v neustálému vyšetřování „zlého“ cholesterolu. Ten je zlý jenom tím, že velikost a tvar molekuly se do postižené cévní výstelky prostě lépe hodí.

Na jedné misce vah máme tedy tabletky, chemii i poškození. Na druhé misce „jen“ vůli bojovat s civilizačním marketingem. Když reklama chválí potraviny, tak vlastně upozorňuje,  které nám v podstatě více méně škodí. Tyto potraviny způsobují poškození výstelky cév. Je tu samozřejmě více faktorů, kupř. kouření (a bohužel i pasivní kouření), ale chtěl jsem upozornit hlavně na technologicky zpracované potraviny: fast foody, uzeniny, ale i sušenky, tyčinky a lupínky, kola, kofola, pivo. A snad na závěr: také vánoční sladkosti.

 

Literatura:

  • http://www.cholesterol-and-health.com/Synthesis-Of-Cholesterol.html
  • http://www.mayoclinic.com/health/high-blood cholesterol/DS00178/DSECTION=risk-factors
  • Lamarche, Bernost, et al. „A prospective, population-based study of low density lipoprotein particle size as a risk factor for ischemic heart disease in men.“ Canadian Journal of Cardiology 2001 Aug; 17(8): 859-65.
  • Siri, Patty, and Krauss, Donald „Influence of dietary carbohydrate and fat on LDL and HDL particle distributions.“ Current Atherosclerosis Reports 2005 Nov; 7(6): 455-9
  • Volek, Jeff et al. „Modification of lipoprotein by very low-carbohydrate diets.“ Journal of Nutrition 2005 Jun; 135(6): 1339-42
  • http://lowcarbdiets.about.com/od/faq/f/carbcholesterol.htm
  • http://lowcarbdiets.about.com/od/science/a/lowcarbheartdis.htm
  • Robert C.Atkins: Nová revoluční dieta doktora Atkinse 2000; ISBN 80-7249-050-8
  • Jan Kwasniewski: Optimální dieta 1998; ISBN 80-902252-2-5
  • Anna Strunecká, Jiří Patočka: Doba jedová 2011; ISBN 978-80-7387-469-8
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce