Inzerce https://www.lekarna.cz/blackfriday/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=blackfriday

Stravování v horkém klimatu

(Prof. MUDr. Vladimír Šerý CSc. | přečteno: 9721x )

Potřeba energie je v horkém klimatu nižší než v mírném pásmu. Strava se má však konzumovat častěji a v menších dávkách.

Dobrá rada
shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Večeře se má podávat nejlépe 3 hodiny před spaním. Je účelnéomezovat tuky a dávat přednost rostlinné stravě. Velmi důležitý je dostatečný přívod tekutin, který podporuje funkci ledvin a trávení. Je také určitou prevencí dehydrace (ztráty tělesných tekutin a solí), která se dostaví zvláště při průjmu a zvracení. Dostatečný přívod tekutin je také prevencí zácpy, únavy a vyčerpání, ale i dalších stavů a onemocnění z horkého klimatu. Osvěžení přináší nakyslé ovoce a nápoje, především ovocné šťávy. Pití nápojů s větší přísadou šťávy citrusových plodů, hlavně citronů značně snižuje riziko nákazy cholerou. Kyselá reakce v žaludku tvoří dosti účinnou bariéru proti vniknutí cholerových bacilů, které nesnášejí kyselou reakci. To bylo prokázáno i při výzkumu v západní Africe. Během dne je vhodné vystříhat se alkoholických nápojů. Stará koloniální praxe doporučuje alkoholické nápoje až po západu slunce.

Také množství soli v potravě má být vyšší než v mírném klimatu. Normální strava obsahuje obvykle 10 g soli, při silném pocení a námaze její potřebné množství stoupá až na 25 g.

V tropech je třeba vystříhat se důsledně potravin smyslově změněných, nahnilých a napadených houbami (plísněmi, kvasinkami), které mohou obsahovat mykotoxiny (jedy vylučované houbami). I v restauracích, které zdánlivě mají vysokou hygienickou úroveň, může být zdraví ohroženo požitím syrové zeleniny, nedostatečně omytých plodů, syrového, polosyrového masa nebo měkkýšů (např. ústřic, které se např. ve Francii běžně požívají v syrovém stavu). Rizikové jsou i nedostatečně tepelně upravené ryby.Značné riziko představují potraviny i dobře tepelně upravené, které se ponechají před tepelnou úpravou několik hodin v teplotě okolí. Potraviny, které před tepelnou úpravou byly kontaminovány některými kmeny žlutého stafylokoka (nejčastěji z hnisavých afekcí na rukou kuchaře), vylučující enterotoxin (termostabilní) mohou vyvolat onemocnění i po důkladné tepelné přípravě. V tropech a subtropech zásadně nekonzumujeme zmrzlinu s výjimkou dovážených ze zemí vyspělých. S rizikem je spojeno přidávání ledu do nápojů vzhledem k jeho nehygienické přípravě a transportu. Bakterie i viry v něm zůstávají dlouho konzervovány.

V tropech a subtropech alespoň ve větších městech mají Evropané možnost stravovat se v restauracích evropského typu vyšších cenových tříd, i když ani v nich nelze vyloučit nemoci po požití kontaminovaných (výkaly znečištěných) potravin u výrobce a po pití bakteriologicky závadné vody a jiných nápojů. Čím nižší je hygienická úroveň restaurace, tím vyšší je riziko nákazy průjmovými onemocněními nebo hepatitidou A a E, břišním tyfem, salmonelami, cholerou a dalších nemocí přenášených potravinami a vodou.

Výsledkem špatně zvolené stravy bývá často průjem. Nepovažujte ho za banalitu - vše o něm se dočtete zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/trapi-me-nervova-soustava/

Anketní otázka

Plánujete očkování proti žloutence?

24%
76%
Zatím hlasovalo 317 lidí

Mohlo by vás zajímat

Růst zoubků a průjem

Dobrý den, mám 8 měsíční miminko, rostou mu zoubky a má průjem. Co za homeopatika mohu použít?

Syndrom karpálního tunelu nejvíce postihuje ženy ve středním věku

Nepříjemné pocity a občasné brnění v zápěstí jsou prvním varovným signálem syndromu karpálního tunelu. Tento stav nejčastěji vzniká jako následek dlouhodobého přetěžování zápěstí a ruky – především se jedná o stereotypní práci, např. na počítači.

Podzimní únava může skrývat závažné onemocnění

Kratší dny, chlad a méně slunečního svitu bývají hlavními viníky podzimní únavy. Jenže pocity slabosti, bolesti hlavy a svalů či zvýšená teplota mohou signalizovat i závažnější onemocnění. Podobnými symptomy se může projevovat například klíšťová encefalitida, lymeská borelióza, chřipka nebo covid-19. Odborníci proto upozorňují, že přetrvávající únavu byste neměli podceňovat a je vhodné ji konzultovat s lékařem.

Třes rukou může mít mnoho příčin

Třes rukou může být spojen s neškodnými faktory, jako je únava nebo nervozita, může ale také signalizovat vážnější problémy, jako jsou neurologická onemocnění nebo poruchy štítné žlázy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce