Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zhoršil se vám v těhotenství zrak? Nezoufejte, zpravidla jde o dočasný stav.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1703x )

V těhotenství kolísá u ženy hladina hormonů, mění se metabolismus i krevní oběh a tělo více zadržuje vodu. To vše může mimo jiné ovlivňovat i zrak. V naprosté většina případů jde o změny přechodné, které se po porodu nebo ukončení kojení samy srovnají.

shutterstock.com

Těhotenství je krásné období plné radostného očekávání a změn, které se projevují na těle a jsou zcela přirozené. Největší změny “pociťují” hormony, metabolismus, krevní oběh a voda, která se během těhotenství zadržuje v těle matky. To vše může mít vliv na oči a zrak během těhotenství. Některé nastávající maminky se setkají se syndromem suchého oka, jiné s rozostřeným viděním či zvýšenou citlivostí na světlo, která způsobuje bolest očí a migrénu. Většina však žádné potíže nepozoruje. A u těch, u kterých se v těhotenství nebo po porodu vyskytnou potíže se zrakem, obvykle nejde o trvalý stav. Těhotenství však působí na každou budoucí maminku individuálně a nedá se přesně určit kolik a jakých změn nastane.

Suché oči a zhoršení zraku

Zhoršení zraku se většinou týká těch maminek, které byly již před otěhotněním krátkozraké, případně dalekozraké. Obvykle u nich dochází k přechodnému zhoršení krátkozrakosti. Zhoršené vidění do dálky většinou nepřesáhne čtvrt až půl minusové dioptrie. Pokud byla žena krátkozraká již před těhotenstvím, během období devíti měsíců může přechodně nastat zrychlený nárůst minusových dioptrií. Nemá smysl, aby si nastávající maminka pořizovala silnější brýle nebo čočky. V naprosté většina případů jde o změny přechodné, které se po porodu nebo ukončení kojení samy srovnají. Stejně tak se nedoporučuje ženám v tomto období podstupovat laserovou korekci zraku, právě kvůli změnám na rohovce. Výsledky vyšetření mohou být v těhotenství a během kojení zkreslené a mohlo by se stát, že by bylo odstraněno víc dioptrií, než je třeba.

Hormonální změny v těle ženy mohou dočasně způsobovat také redukci množství slz anebo jejich konzistenci, což může vést k syndromu suchého oka. Na trhu je několik druhů očních kapek, které mohou očím ulevit.

Kontaktní čočky je vhodné kombinovat s nošením brýlí

Kromě zvýšené hladiny hormonů působí na zrak také zadržování vody v těle. To má vliv na zvětšení tloušťky a zakřivení oka. V případě, že žena nosí kontaktní čočky, mohou tyto změny znepříjemnit jejich nošení. K možným problémům se zrakem v průběhu těhotenství patří také citlivost rohovky, kterou většinou rodička pocítí právě při nošení kontaktních čoček. Zvýšení citlivosti rohovky může vést k červeným, bolavým očím a k nesnášenlivosti kontaktních čoček. V tomto období se proto doporučuje nahradit kontaktní čočky brýlemi, případně kombinovat obojí.

Potíže se zrakem mohou signalizovat vážnější problémy

Problémy s očima v těhotenství mohou ale také ukazovat na jiné zdravotní problémy, například na preeklampsii. Jestliže vidíte dvojitě, rozmazaně, dělají se vám mžitky před očima nebo přechodně nevidíte vůbec, případně se vám najednou udělaly otoky kolem očí nebo vás oči silně bolí, informujte o tom co nejdřív svého gynekologa.

Pokud se ostrost zraku mění náhle a třeba několikrát denně, může se jednat o příznak gestačního diabetu. Tato forma cukrovky se poprvé objevuje až v těhotenství a je způsobena hormonálními změnami. Tělo těhotné ženy nedokáže zpracovat cukr ze stravy tak rychle, jako tomu bylo dříve. Kolísání hladiny krevního cukru pak vede k zadržování vody v oční čočce, což má za následek změny v ostrosti vidění.

Každá žena, která tyto příznaky zaznamená, by určitě měla navštívit očního lékaře.

Některá onemocnění, třeba zelený zákal, se pod vlivem těhotenských hormonů naopak mohou o něco zlepšit. 

Oční onemocnění není překážkou přirozenému porodu

Oční onemocnění v drtivé většině případů nejsou překážkou přirozenému porodu. Žádná stabilizovaná dioptrická vada není indikací k provedení císařského řezu. Absolutní indikací jsou stavy po odchlípnutí sítnice. Při silné krátkozrakosti může také docházet ke ztenčování sítnice, případně se na ní mohou objevit drobné trhlinky. Je důležité dobře zhodnotit rizika a dát nastávající mamince doporučení, rozhodnutí je na ní. Při přirozeném porodu také někdy mohou popraskat drobné cévy v oku, případně se může vyskytnout krvácení do sítnice, což ale nezpůsobuje žádné trvalé následky a tělo si s tím během pár dnů poradí samo.

Po porodu se zrak upraví

Kromě rostoucího bříška tedy čekají nastávající maminku i jiné změny, kdy některé souvisejí se zrakem. Těchto tělesných transformací se ale není potřeba příliš obávat. Ve valné většině případů se jedná pouze o dočasné změny, které se po porodu vrátí opět do normálu. V případě jakýchkoliv zdravotních komplikací vyhledejte lékaře, který posoudí případně změny a pomůže vám je zvládnout bez zbytečných komplikací.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce