Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Trápí vás časté močení? Příčinou může být zánět, těhotenství nebo zvětšená prostata

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2193x )

Pokud během dne přijímáte velké množství tekutin anebo konzumujete močopudné nápoje, je časté nutkání na močení zcela přirozenou reakcí vašeho těla. Navštívit lékaře byste měli, pokud vás časté močení začne obtěžovat a narušovat kvalitu života.

shutterstock.com

Mužský močový měchýř je stejně velký jako ten ženský. To znamená, že i četnost močení by měla být stejná – samozřejmě záleží na okolních vlivech. Jedním z nich je pitný režim. Doporučuje se přibližně 2,5 litru tekutiny denně, ideálně voda, minerálka nebo čaj. Zdravý močový měchýř má kapacitu cca 500 ml, ale zvládne toho mnohem více.

Názory odborníků na to, kolikrát denně by měl dospělý zdravý člověk chodit na toaletu, se do jisté míry liší. Většinou se ale shodují na tom, že by neměla být překročena frekvence osmi návštěv toalety za den. S tím, že v noci by člověk neměl močit vůbec. Doporučený počet návštěv toalety je však třeba brát s rezervou. Množství moči, které za den člověk vyloučí, je totiž ovlivněno více faktory. Častější močení je pak normálním jevem u dětí, protože mají menší močový měchýř.

Co prozradí barva moči

Pokud je tekutina světlé až čiré barvy, znamená to, že dodržujete správný pitný režim – jedná se tedy o ideální stav. Pokud je tedy vaše moč tmavšího odstínu, zvyšte příjem tekutin. Ale pozor, příliš tmavá moč se může vyskytnout při žloutence nebo onemocnění jater. Pokud se objevují oranžové odstíny moči, může se jednat o vliv některých léků. Problém ale signalizuje červený odstín – kdy se jedná o stopy krve. Zbarvení do červena se může objevit hned při několika zdravotních problémech – původcem mohou být například ledvinové kameny, vrozená vada, nebo nádorové onemocnění. Pokud se tedy jedná o váš případ, vyhledejte lékaře a ihned s ním svůj stav konzultujte. Prvně však vylučte, že se nejedná o falešný poplach, který může způsobit například nadměrná konzumace červené řepy.

Hlavní příčiny častého močení

Pijete příliš mnoho vody

Může se to zdát zřejmé, ale nadměrný příjem tekutin zvyšuje logicky i frekvenci močení. Pijte tolik, aby byla vaše moč čirá nebo světle žlutá, ale ne tolik, abyste strávili celý den na záchodě. 

Infekce močových cest

Při zánětu močového měchýře je časté močení takřka nevyhnutelné. Zároveň je však spojeno s nepříjemným pálením a řezáním, kdy pacient vymočí jen velmi nepatrný objem moči. U nemocného se může objevit také zvýšená teplota a bolest v podbřišku.

Cukrovka (diabetes mellitus)

Časté nutkání jít je jedním z prvních a nejčastějších příznaků cukrovky. Poraďte se se svým lékařem, pokud náhle začnete močit více než obvykle.

Diabetes Insipidus

Diabetes insipidus není to samé jako diabetes mellitus (tedy cukrovka). Jedná se o choroby, které jsou si velmi podobné - co se týče příznaků (časté močení a žízeň), nicméně spolu vůbec nesouvisí. Diabetes insipidus je skupinou relativně vzácných onemocnění, jejichž podstatou je narušení hospodaření organismu s vodou – buď na podkladě endokrinní nebo metabolické poruchy nebo onemocnění ledvin či psychogenní choroby.

Diuretika

Tyto léky se užívají například při léčbě onemocnění srdce, jater a dalších stavů, kdy se v těle zadržuje voda a je potřeba jí odstranit. Užívání diuretik (například hydrochlorthiazid, furosemid, apod.) tedy zvyšují četnost močení. 

Syndrom hyperaktivního močového měchýře

Syndrom hyperaktivního močového měchýře způsobuje samovolné kontrakce močového měchýře, což vede k náhlé urgenci (nutkavá potřeba se okamžitě vymočit a pokud jí není vyhověno, dochází k samovolnému úniku moči – inkontinenci).

Ledvinové kameny

Minerály a soli mohou v ledvinách vytvářet drobné kamínky, což může způsobit, že chodíte často, ale moc toho nevymočíte. Můžete se také objevit nevolnost, horečka, zimnice a vážná bolest v boku a na zádech, která se ve vlnách rozvětvuje až k rozkroku. Kameny mohou vyjít samy, nebo budete potřebovat operaci.

Těhotenství

Časté nutkání na malou patří mezi první příznaky těhotenstvíJak vaše dítě v břiše roste, zabírá více místa a tlačí na váš močový měchýř, což vás nutí chodit často na toaletu. Za zvyšující frekvencí návštěv toalety může zvyšující se hladina těhotenského hormonu (hCG). Poraďte se se svým lékařem, pokud je močení bolestivé nebo pokud vidíte krev v moči.

Mozková mrtvice

Mozková mrtvice někdy poškozuje nervy, které řídí váš močový měchýř. Možná budete mít nutkání chodit častěji. Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza a další onemocnění mozku mohou mít podobné účinky. 

Příliš mnoho alkoholu nebo kofeinu

Mohou působit jako diuretikum a odplavovat z těla více vody. Omezují také produkci vasopresinu v těle, což je hormon, který normálně říká ledvinám, aby uvolňovaly více vody do těla, místo aby ji posílaly přímo do močového měchýře. Proto je dobré popíjet vodu spolu s pivem nebo vínem. Přestože účinky kofeinu mohou být obdobné, stejný účinek jako u alkoholu vyžaduje mnohem více kávy. 

Oslabené svaly pánevního dna

Čím silnější máte svaly pánevního dna, tím je pro vás snazší udržet moč. Mnoho lidí je ale neumí ovládat a časté močení může být jedním z důsledků, které se může vyvinout až v inkontinenci. Budete-li se pánevnímu dnu patřičně věnovat, můžete tak předejít mnohým nepříjemným zdravotním obtížím. Můžete vyzkoušet tzv. Kegelovy cviky, které se provádějí stahováním a uvolňováním svalů pánevního dna, jako kdybyste chtěli zastavit proud moči. 

Menopauza

Vaše tělo produkuje méně hormonu estrogenu, a to může způsobovat častější močení. Lékař vám může pomoci s hormonální substituční terapií, změnami stravy a dalšími způsoby léčby.

Nádor

Jak rakovinné, tak nezhoubné nádory vás mohou přimět více močit, protože zabírají více místa v močovém měchýři nebo v jeho okolí. Krev v moči je nejdůležitějším znakem, pokud jde o rakovinu. 

Zvětšená prostata

Zvětšující se prostata je u mužů nejčastější příčinou časté močení. Trápí převážně pacienty starší 50 let, v některých případech se ale může objevit už ve 30 letech věku. Obtíže se zpravidla projevují také slabým proudem moči, opožděným začátkem močení anebo přerušovaným močením. Typické jsou rovněž noční návštěvy toalety, které významně narušují spánek pacienta.

Zácpa

Pokud trpíte zácpou, může se vaše střevo zaplnit natolik, že tlačí na močový měchýř, což způsobí častější nucení na močení. 

Spánková apnoe

Hluboký spánek signalizuje tělu, aby vytvořilo hormon (ADH), který řekne tělu, aby zadržovalo vodu, dokud se neprobudíte. Spánková apnoe přerušuje vaše dýchání a tím se vaše tělo nedostane do fáze, kdy se tento hormon vytváří. Krev navíc nedostává tolik kyslíku, což způsobuje, že se ledviny zbavují vody.

Kdy k lékaři

Navštívit lékaře byste měli vždy, pokud vás časté močení začne obtěžovat a narušovat kvalitu života (například pokud musíte v noci vstávat kvůli močení, nestačíte doběhnout na záchod, když se vám začne chtít močit nebo pokud má vaše moč divnou barvu či zápach).

Léčba nadměrného močení je založena na léčbě vyvolávajícího onemocnění (například cukrovky) a spadá do kompetence urologa (pro obě pohlaví) nebo gynekologa (u žen).

Zdroj: webmd.commusimcasto.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce