Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Očkování dětí proti chřipce: Místo jehly nosní sprej

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1109x )

Do Česka dorazí dětská vakcína proti chřipce, kterou lékaři aplikují vstříknutím na nosní sliznici. Výhodou nosní aplikace je, že se mrtvý, oslabený virus šíří tam, kde se normálně šíří i běžný virus. Vakcína chrání nosní sliznici, přes kterou se do těla virus taky dostává. Prakticky stimuluje i slizniční část imunity. Význam tak má i lokální slizniční imunita. To znamená, že působí právě v místech, kde chceme mít největší ochranu proti virům.

shutterstock.com

Dětské kolektivy jsou již od začátku školního roku zdrojem rozličných nákaz a nejinak je tomu i u chřipky. Tou se ročně nakazí 20 -30 % dětí, přičemž pak často nemoc přenesou i na další členy rodiny. Studie dokazují, že děti od 2 – 9 let patří mezi největší přenašeče chřipky typu A. Přitom dětští pacienti jsou mnohem nakažlivější, než dospělí. Mohou být totiž infekční i více než deset dní a virus dokážou šířit až osm dní před nástupem příznaků. Proto je očkování proti chřipce u dětí tak důležité.

Chřipka ale může způsobit i závažné onemocnění. Mezi nejčastější komplikace u dětí může patřit zánět středního ucha či bronchitida. Udává se, že ročně je kolem 500 děti hospitalizováno. Více jsou samozřejmě ohrožené děti se závažným chronickým onemocněním, ale i malé děti, protože si teprve budují imunitu.

Chřipkou onemocní v České republice ročně 20 – 30 % dětí, které pak nákazu mohou šířit dále. Celková míra proočkovanosti proti chřipce u české populace byla přitom v roce 2020, dle údajů Ministerstva zdravotnictví, pouhých 6 %. U dětí je to ještě méně (udávají se 2 – 4 %). Svůj podíl na tom může mít i přirozený strach dětí z píchnutí injekcí a s tím spojené obavy rodičů. Velmi dobrou zprávou je proto příchod moderní formy, kdy se očkovací látka stříkne dítěti do obou nosních dírek. Na trh ji uvádí společnost AstraZeneca a k dispozici bude od října.

Moderní vakcína „bez žihadla“

Moderní vakcína, která nyní přichází do ordinací dětských lékařů a je na předpis, je prvním očkováním proti chřipce, které nevyžaduje injekční aplikaci. Tato vakcína je doporučena pro děti a mladistvé ve věku od dvou do osmnácti let a stačí jedna dávka. Dvě dávky jsou nutné pouze u dětí do devíti let, které nebyly v minulosti proti chřipce očkované. 

Aplikace je vysoce komfortní, jelikož se očkovací látka vstříkne přímo na povrch nosní sliznice. Jednoduchým stiskem aplikátoru se postupně vpraví do obou nosních dírek. Na dítě aplikace neklade žádné nároky. Nemusí látku vdechovat ani nijak vtahovat nosem. Tento způsob je v podstatě podobný tomu, jak se běžný virus chřipky dostává do těla. U této formy vakcinace také odpadají obvyklé nežádoucí účinky v podobě bolesti či zarudnutí v místě vpichu.

Pro koho je očkování vhodné?

Česká vakcinologická společnost očkování proti chřipce doporučuje dětem s chronickým onemocněním plic a dýchacích cest, srdce a cév, ledvin, jater, ale také neurologickými onemocněními a poruchami imunity, u kterých hrozí komplikovaný průběh nemoci. Na základě mezinárodních doporučení se však za rizikovou skupinu, která by měla být očkována, považují i děti do pěti let.

Jaké mohou být nežádoucí účinky vakcíny?

K nejčastějším nežádoucím účinkům vakcíny ve spreji patří bolest hlavy, zduření nosní sliznice nebo výtok z nosu.

Kdy je nejvhodnější termín pro očkování?

Nejvhodnější doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezony, která zpravidla přichází s chladným počasím. Ideálním termínem pro očkování je proto říjen až prosinec. Imunita po očkování přetrvává šest měsíců až rok a protože se virus chřipky neustále mění, je vhodné očkování každý rok opakovat. Vakcínu může zajistit buď pediatr, kterého dítě navštěvuje, nebo ji lze na lékařský předpis zakoupit v lékárně a u lékaře si ji nechat aplikovat.

Kolik vakcína stojí?

Maximální cena za vakcínu proti chřipce v nosním spreji bude 646 korun. Rodiče můžou požádat svoji zdravotní pojišťovnu o proplacení očkování z programu prevence. Ohrožené skupiny pojištěnců, například chronicky nemocní včetně dětí, mají injekční očkování proti chřipce zdarma. 

Zdroj: bezzihadla.cz

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce