Již tradičně na 14. listopad připadá Světový den diabetu, který má podpořit povědomí o onemocnění, prevenci a odstraňovat stigmatizaci lidí s cukrovkou. Datum 14. listopadu současně připomíná narození Fredericka Bantinga, který společně s Charlesem Bestem objevil v roce 1922 inzulin.
Kromě mléka a mléčných výrobků je vápník obsažen i v dalších potravinách. Jsou to: růžičková kapusta, brokolice, květák, čínské zelí, mák, sardinky s kostmi, ořechy, sezam, tofu, mandle, pomerančový džus obohacený vápníkem, sušené fíky, pažitka, nať petržele, bílá fazole, cizrna, lískové oříšky.
Z kostí a zubů vápník naopak rychleji mizí, když konzumujeme příliš kyselinotvorných potravin: cukr, bílá mouka, káva, colové nápoje.
Více o tom, zda pít či nepít mléko najdete zde.
Káva může zuby nejen zbavit vápníku, ale také na nich zanechat barevné stopy.





