Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Viry a bacily útočí

( Redakce | přečteno: 22499x )

Sezona rým a kašlů vrcholí. Většina z nich odezní za pár dní, ale někdy se mohou zkomplikovat.

Viry a bacily útočí

Sezona rým a kašlů vrcholí. Většina z nich odezní za pár dní, ale někdy se mohou zkomplikovat. Zejména tehdy, když je člověk přechází a ignoruje varovné příznaky – například sílící bolest hlavy. Myslíte si, že rýma a kašel vám nejvíce hrozí v zimě? Nikoli, jejich sezonou je podzim, případně ještě jaro. Jinými slovy, vlhké a chladné počasí, nikoli však mráz – v něm se virům tolik nedaří. Ale není to tak, že by člověk onemocněl pouze proto, že je zima.

Kromě toho, že se viry v podobném podnebí více množí a šíří, lidé snáze prochladnou a jejich odolnost vůči infekcím se snižuje. „Virózy mají nyní pré, později v zimě je vystřídá chřipka,“ zhodnotila situaci vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková.

Neděje se přitom podle ní nic výjimečného – počet lidí s akutními respiračními chorobami, jak lékaři odborně říkají nachlazení, se nijak nevymyká normálu obvyklému v této roční době. Pokud jde o chřipku, je situace obdobná: „Zatím byl ve Švýcarsku izolován typ viru H1N1,“ potvrdila Havlíčková. To je zcela běžný chřipkový vir, který se objevil právě v očekávanou dobu. Lékaři čekají, že do zimy se mezi lidmi rozmnoží a kolem Vánoc způsobí každoroční chřipkovou epidemii. Na rozdíl od chřipky nepřinášejí banální virózy lidem většinou žádné vážné potíže a nejsou nebezpečné. „Lidé si spíše někdy ubližují tím, že kombinují léky, které se přitom kombinovat nesmí,“ upozornila na možné riziko Havlíčková. Případně jich užívají mnohem více, než je vhodné.

Jde vesměs o léky, které obsahují kyselinu acetylsalicylovou, paracetamol a ibuprofen – lidé si je často kupují, protože je vidí v reklamě a už nevědí, že by měli užívat vždy jen jeden z nich. A není výjimkou, když si někdo vezme paralen a vzápětí aspirin. Jde přitom o dva léky se stejným účinkem, lišící se jen účinnou látkou.

K lékaři by se v každém případě měli vydat tehdy, pokud jejich potíže trvají déle než sedm dnů, aniž by se jejich stav zlepšoval. Varující jsou rovněž dlouhotrvající vysoké horečky a bolesti hlavy. Původně virová rýma se někdy zkomplikuje a člověku hrozí záněty uší, nosních dutin nebo třeba, v případě dalšího postupu dýchacími cestami, také záněty průdušek. „Nemoc se takhle může zhoršit třeba lidem, kteří už měli nějak oslabenou imunitu, anebo těm, kteří navzdory viróze nijak nezvolnili,“ vysvětluje praktický lékař Petr Šedivý.

Komplikace jsou kvůli ne zcela vyvinutému imunitnímu systému rovněž častější u dětí. Hnisavá rýma sice většinou nakonec rovněž ustoupí sama, někdy je však namístě používat kapky s antibiotiky, které jsou jen na lékařský předpis. Jde pouze o lokálně působící lék, který je v tomto případě lepší volbou než antibiotika v pilulkách. Ta by měla podle lékaře přijít na řadu až tehdy, když se ani poté potíže nezlepší a existuje například podezření na zánět dutin. Ten nejlépe posoudí specialista ORL pomocí obličejového ultrazvuku.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
kája

souhlasím, imunita u některých dětí je mizerná. Moje dcera - má šest - věčně domů nosí nemoci ze školky. Řešili jsme to vším možným, až jsme skončili několikrát na antibiotikách, což je pro imunitu velké mínus. Preventivně jsme nasadili poměrně úspěšnou imunokúru, kombinujeme několik vitamínových doplňků s curenzymem, tj. doplněk stravy.

helena

ten curenzym nam doporucila doktorka, ze to mame vyzkouset. Jsem jim mile prekvapena ...

Jana
1x

Máme velice dobré zkušenosti s léčením chřipky volně prodejným lékem CITROVITAL. Jedná se o výtažek z jadérek grepfruitu.Lze koupit tablety, nebo kapky. Dále se ještě vyrábí gel-vynikající na záněty v ústní dutině. Syn si tím vyléčil usilovnou vyrážku na noze. Citrovital se vyrábí ve Švýcarsku.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce