Inzerce

Začínáme s makrobiotikou: víkendová snídaně

( Jarka Kučmášová | přečteno: 13773x )

Dopřejte si první makrobiotické jídlo – třeba víkendovou snídani. Naučíte se na ní připravovat dle zásad makrobiotiky a budete mít víc času, než třeba ve všední den.

Eva Hlavinková

Výhodou této pracnější snídaně je, že vám ovesné bochánky i domácí celozrnný žitný chléb zůstanou na několik budoucích dní v pracovním týdnu, kdy nemáte čas na vaření. Obalené folií vydrží v lednici vespodu týden.

Čtěte také: Nebojte se makrobiotiky

Víkendová snídaně

  • Rozinkové ovesné bochánky
  • Kaše z krup a rýže s praženým sezamovým a slunečnicovým semínkem, pyré ze sušených meruněk
  • Tofu na způsob míchaných vajec
  • Kváskový žitný chléb
  • Ovocný salát s mátou

Ovesné bochánky

Budeme používat jako odměrku šálek, hrnek či skleničku. Zvolte si svoji nádobu, nezáleží na velikosti. (Vznikne asi 18 kousků, zde záleží na velikosti, jak budete tvořit velké bochánky)

Potřebujete:

  • 2/3 šálku nebo skleničky propláchnutých rozinek
  • 1/3 šálku (či skleničky) jablečného džusu (100%) nebo moštu
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/3 šálku špaldové mouky (je bezlepková, koupí se v obchodních řetězcích či v Prodejnách zdravé výživy, v některých drogeriích)
  • 1 a ½ kávové lžičky skořice
  • ¼ kávové lžičky soli( používat himálajskou sůl nebo mořskou)
  • 1 polévkovou lžíci prášku do pečiva bez fosfátu z Prodejen zdravé výživy
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ šálku rýžového sirupu ( v Prodejnách zdravé výživy), kdo nesladí vůbec, může nahradit nastrouhanou mrkví s pár kousky pokrájených sušených datlí
  • 1/3 šálku kvalitního rostlinného stoprocentního oleje (kuchařský „fígl“  - pro ty komu záleží hodně na vzhledu pečiva - když použijete rafinovaný rostlinný olej bude pečivo nadýchanější, protože kvalitní  100% extra virgin  oleje,  používané v makrobiotickém stravování, jsou těžší)
  • Vanilku (nebo i bez)
  • 1/3 šálku nahrubo rozsekaných oříšků

Postup:

  1. Namočte rozinky do jablečného džusu, klidně i večer před ranním pečením.
  2. Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, mouku, skořici, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu.
  3. V jiné nádobě důkladně umixujte nebo ručně šlehejte rýžový sirup, olej, vanilku, přidávejte oříšky, rozinky s jablečným džusem.
  4. Velkou lžící klaďte na plech, na který dejte olejem potřeným pečící papír, těsto.
  5. Mezi bochánky, které vám vznikají,  nechte mezery, kopečky těsta se hodně zvětší.
  6. Pečte asi 20 minut, podle typu trouby.
  7. Nejdříve nechte vysokou teplotu asi 3-4 minuty, aby bochánky „vyběhly“ do výšky, poté nastavte teplotu takovou, jakou používáte na koláče či buchty ve své pečící troubě.

Tip pro vás: místo ovesných vloček, můžete použít některý druh hotového Musli z obchodu

Čtěte také: Začínáme s makrobiotikou

Chtěli byste se zeptat na cokoli ohledně makrobiotiky? Máte tu možnost. Napište svůj dotaz  do této diskuse.

Celý seriál
  • Začínáme s makrobiotikou: víkendová snídaně
Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=pr_clanek_10_2020&utm_campaign=oscillo_2020_rspoluprace

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 293 lidí

Mohlo by vás zajímat

Začínáme s makrobiotikou: První kroky

Čtvrtina z nás trpí alergiemi. Jedním z faktorů velkého počtu alergií, ale i snížené imunity dětí a dospělých, je, že se globálně ve vyspělých zemích zhoršilo životní prostředí. Vše co dýcháme, pijeme, jíme, je toxické. Co s tím, když do pralesů neodejdeme, pustý čistý ostrov nenajdeme. Makrobiotika možnou cestu nabízí.

Dobrá zpráva: Existují sladkosti, po kterých se netloustne

Babičky a prababičky říkaly „jíst se má všechno“. Měly zdravý selský rozum a pravdu. Byly makrobiotičky, aniž by to věděly. Ale v jednom se mýlily: nepotřebujeme jíst cukry. Pouze potřebujeme cítit sladkou chuť.

Začínáme s makrobiotikou: vyvažujte kyselé a zásadité

Už jste si toho jistě všimli. Jakmile vám někdo radí změnu jídelníčku, pak jistě začne tím, že vám zakáže vaše nejoblíbenější jídlo. Je to zákon schválnosti? Rozhodně je to důvod, proč mnozí na lepší stravovací systém prostě nepřejdou. V rámci seznamování s makrobiotikou ale takovou chybu neuděláme - nebudeme vám brát vaše oblíbená jídla, jen k nim přidáme další.

Začínáme s makrobiotikou: víkendová snídaně

Dopřejte si první makrobiotické jídlo – třeba víkendovou snídani. Naučíte se na ní připravovat dle zásad makrobiotiky a budete mít víc času, než třeba ve všední den.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.