Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět prsu může zkomplikovat kojení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8155x )

V praxi se nejčastěji setkáváme se zánětem prsní žlázy vzniklém na základě nedostatečného vyprázdnění prsní žlázy po kojení nebo infekce působící zánět vnikne do mléčné žlázy poraněnou bradavkou. Zánět prsu je provázen nejčastěji pocitem intenzivního napětí v prsou, řezavou bolestí, zarudnutím, teplotou, někdy i třesavkou. V psychice ženy se zrcadlí bezmocnost a velká obava o sebe i děťátko. Je to stav, který ohrožuje pokračování laktace a pro maminku je velmi bolestivý a vyčerpávající.

shutterstock.com

Je tedy moudré zaměřit se při kojení děťátka na prevenci zánětu, protože takové komplikace jsou zcela zbytečné.

Jak předejít zánětu prsu?

Dodržením několika jednoduchých zásad se jim můžete úspěšně vyhnout a svoje krásné období s děťátkem si nerušeně užívat:

  • pokud se k této informaci dostanete včas, otužujte bradavky již v těhotenství – ve sprše masírujte bradavky jemnou a později drsnější žínkou (nejlépe až v poslední třetině těhotenství - intenzivní dráždění bradavek dříve může způsobit i nežádoucí dráždění dělohy)
  • poraďte se se svou porodní asistentkou, zda nemáte vpáčené bradavky. Pokud se u vás vyskytne tento problém, můžete od poloviny těhotenství nosit formovače bradavek. Ty zajistí optimální tvar bradavky ke kojení (pokud může dítě dobře uchopit prsní dvorec, nevznikají poranění).
  • od prvního přiložení vždy konzultujte s porodní asistentkou způsob přiložení dítěte - jen pokud je dítě dobře přiloženo k prsu nedojde k poranění bradavek.
  • neustále se ptejte a ověřujte, jak se vám v kojení daří. Kdo jiný by vám měl pomoci než personál porodnice, tedy porodní asistentky, dětské sestry, laktační poradkyně
  • dodržujte správně hygienu rukou, poraněné bradavky jsou vstupní bránou pro infekci, očistky maminky naopak velmi dobrou živnou půdou pro bakterie
  • naučte se vyprazdňovat prsy odstříkáním - po kojení se pokuste prso vyprázdnit tak, aby po jeho obvodu nebyla zatvrdlá či zarudlá místa místa. Použijte masáž, teplou sprchu. Konzultujte se svou porodní asistentkou, zda se vám podařilo prsy dobře vyprázdnit
  • pečujte o bradavky – ošetřete bradavky kapkou mateřiny - větrejte, natřete jemnou vrstvou krému nebo je ošetřete gelovými hojivými čtverci. Při extrémně bolestivých bradavkách můžete použít homeopatický lék Chamomilla 5 nebo 9 CH – 5x denně 5 granulí. Tyto postupy v průběhu dne střídejte, je-li třeba homeopatii užívejte kontinuálně – možno v pitném režimu (tj. 25 granulí léku do lahvičky cca 500 ml vody, vypijte v pěti denních dávkách po předchozím rozpuštění a promíchání)
  • snadnějšímu odtoku mléka za žlázy dopomůžete teplou sprchou a masáží před kojením, skvěle se osvědčuje lék Phytolacca decandra 9 CH 5x denně 5 granulí, pro snadnější odtok mateřského mléka a vyprázdnění prsou
  • pokud jsou prsy velmi zduřelé dejte si po kojení a vyprázdnění zábal, zábal cca na 1 hodinu. Velmi vám uleví a prsy se potom lépe vyprázdní (mokrá plena chladnější, igelit, suchá vrstva)
  • skvělým homeopatickým koktejlem velmi často pomáhám maminkám zvládat období 3.,4.,5. dne po porodu, kdy se prsy velmi bolestivě nalijí, zduří, bolí, jsou citlivé i na dotyk a pohyb a mléko z nich jen obtížně vytéká. Nepropadejte beznaději. Tento stav je přirozený a brzy odezní. Ovšem ten, kdo ho však zažil, ví jaké perné chvíle kojícím ženám umí připravit!

Chcete-li vyzkoušejte tento postup :


Do 500 ml vody vsypejte 25 granulí Apis mellifica 15 CH + 25 granulí Bryonia 9 CH + 25 granulí Belladona 9 CH - po rozpuštění vypijte v pěti dávkách za den a před napitím vždy protřepejte! Poměr granulí a vody je stejný jako v našich doporučeních u jiných akutních stavů nebo u miminek: na 100 ml vody vždy 5 kuliček z každého monokomponentního homeopatického léku.

Objeví-li se v průběhu kojení i přesto výše zmíněné potíže, zvláště pokud nabírají na intenzitě i přes veškerá opatření, okamžitě konzultujte situaci se svou porodní asistentkou (měla by osobně zhodnotit situaci) či lékařem.

Kojení bez trápení vám z celého srdce přeje vaše porodní asistentka.

Bc. Romana Gogelová
porodní asistentka

Poradna porodní asistentky Svethomeopatie.cz

Přečtěte si také

Homeopatie vám pomůže při alergiích

Homeopatie pro těhotné? Bez rizika

Konec bolestivé menstruace?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět prsu u kojící matky

Chtěla bych se zeptat, jak se léčí zánět prsu kojící matky mimo antibiotik?? Jaká receptura např. i našich babiček může pomoci?? Mnohokráte děkuji za odpověď.

Zástava tvorby mléka

Milá Lékárno, Je to už 19 měsíců co jsem přestala svého syna kojit, ale stále ještě se mi tvoří trochu mléka v prsou. Je to jen pár kapek, ale čekala jsem že tvorba mléka úplně přestane. Je tvorba mléka po takové době normální, nebo mi prosím poraďte na koho se obrátit. Děkuji Janečková

Kojení

Kojení dětí je už od pradávna jedním z obecných rysů všech kultur, protože na něm záviselo samotné přežití narozeného dítěte. Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejhodnotnější výživa pro novorozence a kojence a v plném rozsahu je nelze ničím nahradit...

Vitaminy v těhotenství a v období kojení

Vitamíny a minerály jsou nezbytnou součástí potravy. Správné složení jídelníčku je jejich nejpřirozenějším zdrojem. Ale ne vždy se vám podaří zajistit tělu dostatečný přísun syrového ovoce a zeleniny, tepelná úprava vede...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce