Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Závažná onemocnění zraku a jak jim předcházet

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 28974x )

Některé vitaminy, minerální a jiné látky jsou pro zdravý zrak zvlášť důležité. Jedná se zejména o vitamin A, dále o tzv. antioxidační látky (vitamin E, C, beta-karoten, selen a zinek ...

shutterstock.com

Některé vitaminy, minerální a jiné látky jsou pro zdravý zrak zvlášť důležité. Jedná se zejména o vitamin A, dále o tzv. antioxidační látky (vitamin E, C, beta-karoten, selen a zinek) a o karotenoidy lutein a zeaxanthin. Tyto látky hrají do jisté míry také preventivní úlohu při vzniku některých očních onemocnění. Nemůžeme pochopitelně tato onemocnění pomocí vitaminů a karotenů léčit, ale tyto látky mají určitou ochrannou a preventivní funkci.

Senilní degenerace makuly (AMD - Age related Macular Degeneration)

Makulární degenerace spojená s pokročilým věkem je progresivní onemocnění, které může vést až k slepotě. Onemocnění postihuje žlutou skvrnu na sítnici - makula lutea, (centrum největší zrakové ostrosti) na očním pozadí, kde při tomto onemocnění dochází k hromadění buněčného odpadu. To může být očním lékařem pozorováno, jako malé body v oblasti žluté skvrny i celé sítnice.

Příčiny AMD nejsou ještě zcela objasněny, ale některé z rizikových faktorů již jsou známy:
- rodinná dispozice tohoto onemocnění
- světlá barva duhovky
- kouření
- vystavování oka nadměrnému slunečnímu záření
- sklerotické změny na cévách.

Z hlediska vzniku tohoto onemocnění je významné hlavně nedostatečné krevní zásobení makulární krajiny. Žlutá skvrna (makula lutea) obsahuje vysokou koncentraci dvou pigmentů: luteinu a zeaxantinu. Tyto karotenoidní pigmenty mají schopnost pohlcovat modré světlo. Právě modrá část světelného spektra je pro buňky sítnice zvlášť nebezpečná a může je poškodit. Čím je koncentrace pigmentů v buňkách sítnice vyšší, tím je i lepší její ochrana. U tzv. suché formy senilní makulární degenerace se při léčbě podává vitamin E, C a rutin.

Šedý zákal (katarakta)

Katarakta je onemocnění očí, které je nejčastějším důvodem slepoty starších lidí. Katarakta vzniká tehdy, když vlivem oxidace bílkovin přítomných v oku, dochází ke ztrátě průzračnosti oční čočky. V pokročilých případech tohoto onemocnění se čočka operativně vyjme a nahradí se čočkou umělou.
Některé rizikové faktory mohou zvyšovat nebezpečí vzniku katarakty. Patří k nim: diabetes, kouření, intenzivní UV záření a znečištěné ovzduší.

Bylo zjištěno, že zvýšený přívod antioxidačních vitaminů, jako je vitamin C a E, může oddálit, nebo působit preventivně proti oxidativnímu poškození oční čočky. Také vyšší příjem karotenoidů luteinu a zeaxantinu nás může před vznikem katarakty chránit.

Šeroslepost

Nedostatek vitaminu A se projevuje šeroslepostí. V Evropě se těžká šeroslepost v důsledku nedostatku vitaminu A prakticky nevyskytuje, protože evropská strava je bohatá na máslo, mléko, a sýry, které jsou zdrojem vitaminu A. Naproti tomu je toto onemocnění běžné u podvyživených žen a dětí v rozvojových zemích, jejichž hlavní složku stravy tvoří obilniny. Dodáním vitaminu A beta-karotenu (provitamin A) se normální vidění v případě lehké šerosleposti obnovuje. Pokud není šeroslepost včas diagnostikována a léčena, může další prohlubování nedostatku vitaminu A vést k úplné slepotě. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) je v rozvojových zemích více než 200 milionů lidí ohroženo šeroslepostí z nedostatku vitaminu A.

Diabetická retinopatie

Jednou ze zdravotních komplikací, která se ve větší míře objevuje u diabetiků, je poškození očí, tzv. diabetická retinopatie. Příčinou tohoto onemocnění, které může vyústit ve slepotu, je dlouhodobé působení vysokých hladin glukózy na sítnici a makulu. To může poškodit krevní cévy vyživující sítnici. Dalším možným důvodem poškození očních cév je oxidativní stres, způsobený volnými radikály, který může vést až k narušení drobných očních žilek. Zvýšený přívod antioxidačně působících látek (vitamin C a E, flavonoidy a selen) může snížit množství potenciálně škodlivých oxidačních zplodin v krvi a tím chránit sítnici a čočku před poškozením.

Postižení sítnice v důsledku hypertenze

U osob, které mají vysoký krevní tlak, se často setkáváme s poškozením sítnice. Při hypertenzi dochází k poškození cév sítnice, které se na očním pozadí projeví podle stupně postižení buď angiopatií nebo angiosklerózou. Při třetím stadiu hypertenze mají změny na sítnici charakter těžkého poškození - retinopatie až neuroretinopatie.
Při ochraně cév a prevenci hypertenze se mohou také uplatnit již zmíněné antioxidační vitaminy (vitamin E a C) a dále selen, zinek a beta-karoten.

Přejít na 2. díl tohoto tématu.

banner_ks_poradna.jpg

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Žaneta

Abych svůj zrak co nejvíce ochránila koupila jsem si Ocutein Ginkgo, výživa, která kromě ginkga obsahuje lutein a viitamíny očím prospěšné. Už po první měsíci užívání jsem poznala, že oči nemám tolik unavené, lépe zaostřui a nebolí mě:)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce