Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Varovné příznaky poruchy příjmu potravy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5714x )

Poruchy příjmu potravy jsou skupinou stavů, které se vyznačují nezdravým vztahem k jídlu. Mezi nejznámější poruchy příjmu potravy se řadí mentální anorexie a bulimie. Mnoho lidí si myslí, že anorektičky nebo bulimičky musí být nutně vyhublé na kost. Pokud takové ve svém okolí nemají, jsou přesvědčeni, že nikomu z jejich blízkých nebezpečí nehrozí. To je však omyl. Všechny anorektičky nemusí vyhladovět na život ohrožující váhu, stejně tak jako každá bulimička nemusí denně zvracet.

shutterstock.com

Poruchy příjmu potravy patří k závažným psychiatrickým onemocněním, která mají tendenci se objevovat u  dospívajících a mladých dospělých a jsou mnohem častější u dívek a žen. Nikdo nezná přesné příčiny poruch příjmu potravy, ale zdá se, že souvisí s psychologickými a zdravotními problémy, jako je nízká sebeúcta, deprese, úzkost, potíže s vyrovnáváním emocí a zneužívání návykových látek. Poruchy příjmu potravy jsou závažným zdravotním problémem, který může mít dlouhodobé zdravotní důsledky, jestliže se neřeší. Kvůli dlouhému utajování nemoci však odborníci nemají příležitost ji dlouho rozpoznat. Nejčastěji bývá diagnostikována mentální anorexie a mentální bulimie

Rozpoznání příznaků a symptomů poruchy příjmu potravy je prvním krokem k získání pomoci.

Anorexie

Tato porucha je charakteristická ztrátou hmotnosti často kvůli nadměrné dietě a cvičení, někdy až do bodu hladovění. Lidé s anorexií se domnívají, že nikdy nemohou být dostatečně hubení a nadále se považují za tlusté navzdory extrémnímu úbytku hmotnosti. Při konfrontaci zpravidla popírají, že mají problém.

Příznaky anorexie mohou být zpočátku nenápadné, postupně se rozvíjí. Může to začít držením diety před událostí, jako je školní taneční nebo dovolená na pláži. Ale jak se porucha prohlubuje, zvyšuje se zájem o váhu. Vytváří se začarovaný kruh: Čím větší váhu člověk ztrácí, tím více se člověk svou váhu řeší.

Příznaky anorexie:

  • Dramatická ztráta hmotnosti, kterou si způsobuje nemocný sám tím, že se vyhýbá jídlům, po kterých se tloustne a užívá jeden nebo několik z následujících prostředků: provokované zvracení, užívání laxativ, anorektik a diuretik.
  • Obava z dalšího tloustnutí.
  • Nošení volného, objemného oblečení, které skryje hmotnostní ztráty.
  • Zájem o diety, počítání kalorií.
  • Posedlost jídlem na teoretické úrovni. Neustále o něm mluví, miluje vaření, sbírá recepty nebo extrémně ráda nakupuje potraviny. 
  • Vyhýbání se jídlu a společnému stravování, a když už něco jí, úzkostlivě se srovnávají s ostatními, snaží se mít co nejméně, jedí pomalu, strnule.
  • Nadměrné cvičení.
  • Straní se společnosti, uzavírají se do sebe, odmítají projevy lásky a upadají do depresí.
  • Ztráta menstruace (běžný průvodní znak hladovění, protože tělo si nemůže dovolit ztrácet živiny menstruačním krvácením).
  • Zácpa nebo bolest žaludku.
  • Popírání, že extrémní slabost je problém.

Ze zdravotních obtíží je typická zácpa, zimomřivost, vypadávání vlasů, špatná pleť, zuby, únava, po těle se objeví jemné chloupky a časté modřiny.

Mezi další závažné problémy, které posléze může podváha způsobit, patří chudokrevnost, hypoglykemie, nízký tlak, omdlévání, změny krevního obrazu i kostní dřeně, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, svalová slabost, poruchy spánku, snížení chuti na sex, srdeční obtíže, poškození jater, ledvin, odvápnění kostí, slabý močový měchýř, žaludeční vředy, oslabení obranyschopnosti, poruchy vědomí, bolesti hlavy, u mladých pacientek zpomalení růstu a opoždění puberty.

Protože lidé s anorexií jsou tak dobří, že tuto nemoc skrývají, může trvat dlouho, než si někdo kolem všimne, že se něco děje. Pokud si myslíte, že někdo, na kom vám záleží, má anorexii, je důležité na tuto skutečnost upozornit. Pokud se anorexie neléčí, může vést k závažným komplikacím, jako je podvýživa a selhání orgánů. Nicméně, s léčbou, většina lidí s anorexií získá zpět váhu, kterou ztratili, a fyzické problémy, které se objevily v důsledku anorexie se zlepší.

Bulimie

Tato porucha se vyznačuje cykly extrémního přejídání, známé jako bingeing, následované zvracením nebo jiným chováním, kterým kompenzují přejídání. Je také spojena s pocity ztráty kontroly nad stravováním. Na rozdíl od anorexie mají lidé s bulimií často normální váhu, ale mají stejně intenzivní strach z přibírání na váze a zkreslení obrazu těla. Vidí sebe jako "tlusté" a zoufale chtějí zhubnout. Bulimie se často vyvine z mentální anorexie, a proto přetrvávají úvahy o tom, zda je skutečně samostatnou diagnózou. Výzkumy již našly také spojitost mezi touto chorobou a obezitou.

Běžné známky bulimie

  • Důkazy o nadměrném stravování, včetně mizení velkého množství jídla v krátkém čase, nebo nalezení spousty prázdných obalů od jídla.
  • Důkaz o zvracení, včetně výletů do koupelny po jídle, zvuků nebo zápachu zvracení nebo balení laxativ či diuretik.
  • Stálé zaobírání se jídlem a neodolatelná touha po něm.
  • Pocit přílišné tloušťky a neustálé obavy z ní.
  • Nadměrné cvičení.
  • Nadměrné používání žvýkaček nebo ústní vody.
  • Deprese.
  • Nepravidelná menstruace.
  • Zvýšená kazivost zubů.
  • Neobvyklé výkyvy tělesné hmotnosti.
  • Oteklé slinné žlázy (tvář vypadá odule).
Kromě zdravotních problémů spojených s podváhou, kterou v tomto případě nemusí mít všichni pacienti, na nemocného čekají otoky slinných žláz pod čelistí, narušená rovnováha tělesných tekutin a solí, což nadměrně zatěžuje srdce a ledviny. Největší potíže pak způsobuje nízká hladina draslíku – nepravidelnost srdečního tepu. V důsledku toho se objevují křeče, závratě, zmatenost, ztráta vědomí. Žaludeční šťávy pak v jícnu způsobují vředy, záněty i poruchu zubní skloviny.

Nicméně, bulimie může být úspěšně léčena terapií kognitivně-behaviorální, určitými antikonvulzivními léky, antidepresivy nebo kombinacemi těchto terapií. Je důležité se začít léčit.

Dále vás mohou varovat tyto signály

Velmi varovným signálem, že se něco děje, je postupné opouštění přátel. Anorektičky a bulimičky se časem obvykle přestávají vídat s většinou svých kamarádů a známých. Samy totiž cítí, že se s nimi něco děje, a mají strach, že by si toho jejich blízcí všimli, proto se s nimi snaží omezit všechny styky.

Lidé trpící poruchou příjmu potravy jsou mnohem unavitelnější než ostatní. Hladovění, zvracení, laxativa, nutkavé cvičení a další praktiky tělo nadměrně vyčerpávají. Anorektičky a bulimičky jsou proto mimořádně spavé, snadno se zadýchají (třeba i při vyšlápnutí schodů) a cítí se neustále vyčerpané.

V důsledku hladovění, zvracení a dalšího patologického chování se anorektičkám a bulimičkám výrazně horší pleť, vlasy, nehty a zuby. Pleť anorektiček je suchá a má našedlý nádech, vlasy jsou poškozené a lámou se. Stejně tak se zhoršuje kvalita nehtů. U bulimiček, které pravidelně zvracejí, dochází postupem času k poleptání zubní skloviny žaludečními šťávami.

Rozpoznání příznaků a symptomů poruchy příjmu potravy je prvním krokem k získání pomoci. Poruchy příjmu potravy jsou léčitelné a se správnou léčbou a podporou se může většina lidí s poruchou příjmu potravy naučit zdravé stravovací návyky a vrátit se zpět na cestu.

Zdroj: www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy příjmu potravy a muži versus ženy

Už jste si možná sami všimli, že mluvíme-li o lidech, trpících poruchami příjmu potravy, často hovoříme v ženském rodě. Je to proto, že těmito poruchami většinou trpí dívky a ženy. Uvádí se, že na 10 nemocných dívek nebo žen připadá jeden muž...

Anorexie (Mentální anorexie)

Ve světě, kde se šedesát procent mladých žen obává nadváhy a není spokojeno se svým tělem je potom obtížné rozhodnout, kde končí dieta a kde začíná mentální anorexie.

Bulimie

Mentální bulimie se projevuje zejména opakujícími se záchvaty přejídání, které střídá období hladovění, užívání projímadel a prostředků na odvodnění.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce