Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Žraločí chrupavka

(Doc. RNDr. Lubomír Opletal CSc. | přečteno: 33644x )

Používání žraločí chrupavky se stalo velmi atraktivním poté, co některé publikace rozšířily názor, že tento materiál může chránit lidský organizmus před vývojem nádorových onemocnění.

Žralok

Žraločí chrupavka proti nádorům?

Používání žraločí chrupavky se stalo velmi atraktivním poté, co některé publikace rozšířily názor, že tento materiál může preventivně chránit lidský organizmus před vývojem nádorových onemocnění, ačkoliv u žraloků samotných jsou nalézány nádorová onemocnění ledvin, lymfomy a dokonce nádory chrupavčitých tkání?

Protirakovinné účinky nebyly jednoznačně prokázány, ukázalo se však, že glykosaminoglykany přítomné ve chrupavkové tkáni mohou bránit vytvoření cévního systému v nádoru a tím tlumit jeho růst; v předběžných pokusech se ukázalo, že zevní podávání této chrupavky brání tvorbě nového krevního (kapilárního) řečiště v místě, kam byla podána (např. do blízkosti otevřených ran).

Použití

Perorálně se používá k prevenci a při léčbě nádorových onemocnění, artritidách, zánětech střev, diabetickém poškození očního cévního systému (retinopatii) a při Kaposiho sarkomu. Obsahové látky chrupavky působí proti rozvoji lupénky (psoriasis). Ukázalo se také, že působí antimutagenně, antioxidačně a proti bolesti. Nevykazuje účinek u lidí s pokročile rozvinutými nádorovými onemocněními, zejména v případě nádorů prsu, střev, konečníku, plic, prostaty a mozku.

Vedlejší a nežádoucí účinky

Při podání ústy se někdy objevuje velmi nepříjemná pachuť v ústní dutině, případně nutkání ke zvracení, zvracení, zhoršené trávení, zácpa, snížený krevní tlak, závrať, zvýšená hladina krevního cukru, zpomaluje se vědomí, snižuje schopnost motorické síly, citlivost, objevuje se slabost a vyčerpání a snižuje se pracovní výkon.

Mohou se také objevit příznaky podobné žloutence: zvýšená teplota, zažloutlost očí, žluté zbarvení tkání, zvýšení hladin některých jaterních enzymů. Při současném podávání léčiv nebo potravních doplňků s obsahem vápníku dochází k hyperkalcemii; jiné interakce s léčivy nejsou dosud popisovány.

Dávkování

Přípravky ze žraločí chrupavky se podávají ústy a to buď ve formě vyčištěné, usušené mleté chrupavky, anebo formou speciálního, ve vodě rozpustného výtažku. Obvykle se podává 500 mg až 4,5 g mleté chrupavky denně, rozděleně ve 2 až 6 dávkách, v případě vodného extraktu u karcinomu ledvin (AE-941, tzv. Neovastat) 60-240 ml denně. U kutánního Kaposiho sarkomu se doporučuje dávka 3,75-4,5 g chrupavky denně. Tato mletá chrupavka je v současnosti podávána v tobolkách, čímž se u řady příjemců snižuje nepříjemná pachuť v ústech.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce