Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Makrobiotika: Kolikrát denně chodíte?

Přijmeme-li nadbytečné množství jídla jen příležitostně, tělo to stráví, vyloučí. I při běžné každodenní makrobiotické stravě si organizmus zpracuje co potřebuje a ostatní vylučuje. Kdo se stravuje makrobioticky, může jít na toaletu denně i třikrát či pětkrát a je to v pořádku. Někdo jen jednou. A též to je v pořádku. Protože organismus vylučuje jen to, co nepotřebuje, ostatní si zpracuje. Kolikrát denně „chodíte“ vy? více ...

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
Zuzana Škrabková

Může mi někdo vysvětlit, proč je kuskus podle tohoto článku zdravý, i když se jedná o výrobek z pšeničné krupice a stejně tak bulgur, což jsou pšeničné krupky, když jinak je pšeničná mouka zavrhována?

Jarka Kučmášová
2x

Jste velmi všímavá, umíte se ptát, to je důkaz Vaší kreativity a výborný začátek změny v životě, třeba ve způsoby stravování. Děkuji, že mi umožňujete následující vysvětlení. V makrobiotice není nic zavrhováno. Vše je třeba jíst se zdravým selským rozumem, jak v každém díle zdůrazňuji, čili klidně i pšeničnou geneticky pozměněnou a vymletou , tím zbavenou minerálů, stopových prvků i dalších látek, v současné době používanou, bílou pšeničnou mouku. (To jsem tedy napsala dlouhou větu o bílé mouce!) Pouze se držet pravidla, že jen trošku stačí. Někomu jednou týdně, někomu jednou měsíčně. Když si dodáme minerály, vitamíny a stopové prvky, tolik potřebné pro organismus, jinou stravou, třeba denní konzumací polévky z řas a misa, nebo kvašeným domácím zelím - není důvod si nedopřát i bílou mouku! Jestliže je organizmus zcela zdravý, to znamená i například to, že si střeva vyprazdňuje i po bílé mouce jednou (raději dvakrát) denně, takže nemá své "fotbalové hřiště", své střevo, zalepené letitými nánosy - pak už vůbec se nemusí bát občasné konzumace současných výrobků z bílé mouky. Vše je dovoleno, makrobiotické stravování je o radostném přístupu k životu, ale hlavně o tom PŘIZPŮSOBENÍ se. Budete někde v cizí zemi, kde nic jiného než bílá mouka není, budete ji jíst a stresovat se, že onemocníte??To si tedy užijete pobyt! Moje známá pracovala v jedné rozvojové zemi a celou dobu půlročního pobytu jedla každý den jen a jen kuskus s jednou bramborou ( to tam používají jako zeleninu!) a k tomu zvláštní sušené rybičky. V nich dostává organizmus tuky a další prvky.To jedla dvakrát i třikrát denně několik měsíců. Krásně se jí vyčistila pleť, zlepšila kvalita vlasů, nehtů, zhubla. Byla totiž nevědomky makrobiotik. Přizpůsobila se. A její organizmus dostával vše potřebné. Kuskus pochází z Afriky, kde je velmi složitou a šetrnou metodou vyráběn. Ten ona konzumovala. Suší ho tam místní ženy na slunci. Kuskus si nejen zachová všechny minerály a stopové prvky, ale i získá energii ze slunce. Je to živá potravina. Kuskus, který kupujeme v obchodech je vyráběn průmyslově instantním způsobem. Už při této větě zajisté tušíte rozdíl v kvalitě a obsahu výživných látek v kuskusu vyráběném tradičně nebo průmyslově. Kuskus nebo bulgur je dobré konzumovat například, když si můžeme vybrat. Kuskus nebo hranolky? Bulgur nebo knedlíky? Kuskus nebo americké brambory? Hluboko mražené rozpečené pečivo s mnoha přídatnými látkami z pekáren nebo kuskus? Při přechodu na stravování podle zdravého selského rozumu je oblíbený kuskus či bulgur výborná potravina. Asi tušíte, co tím chci říci. Že je dobré, když se naučíme zvolit si výhodnější variantu pro organismus. A my, zde v bohaté Evropě, si naštěstí můžeme vybírat. Máme z čeho. Na rozdíl od některých "hladových" zemí. Ještě jednou děkuji moc za dotaz a těším se na další. Jarka Kučmášová

Přidat nový komentář

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Jíte vejce každý den?

29%
71%
Zatím hlasovalo 129 lidí

Mohlo by vás zajímat

Cholesterolu z vajec se bát nemusíte

Blížící se Velikonoce připomínají význam a úlohu vajec nejen z hlediska tradic, ale také z hlediska nutričního. Vejce jsou jedněmi zatracovaná díky obsahu cholesterolu, jedněmi vyzdvihovaná díky obsahu vitamínů, minerálních a dalších látek. Jak je to tedy s vejci ve vztahu k naší výživě a cholesterolu skutečně?

Potíže s početím: Kdy zpozornět a vyhledat odborníka?

Pro mnoho párů se cesta k rodičovství mění v trnitou stezku plnou zklamání a nejistoty. Neplodnost se stává stále palčivějším problémem, který zasahuje miliony lidí po celém světě. Proto se od 20. do 26. dubna koná Týden povědomí o neplodnosti, jehož cílem je nabídnout pomocnou ruku a šířit osvětu o této citlivé problematice.

Co na průjem v těhotenství?

Dobrý den. Co na průjem v těhotenství? Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce