Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, chci se zeptat. Nosím brýle 3,5 dioptrie a když se dívám s brýlema i bez vidím takový černý tečky jak padají jako by nějaký černý popilek, ale v optice řekli, že to zakal není, že v oku nic není. Čím to může být a není to vážné? Děkuji 

odpověď

Dobrý den, bylo by vhodné vyšetření očním lékařem v rozkapání, může se jednat o drobné krvácení ve sklivci. Druhá varianta jsou sklivcové zákalky (běžné a neškodné degenerativní změny sklivce), ale ty se projevují spíše jako plovoucí kolečka nebo nitky.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Před cca 3 týdny mě začala řezat kontaktní čočka v levém oku pod horním víčkem. Vždy se snažím čočku trochu popondat, nicméně po pár chvilkách se vrátí zpět a řezání též. Čočky nosím 10 let, poslední 3 roky tu samou značku, která mi vyhovuje. Na očním jsem byla v lednu, jen se mi trošku zvýšily dioptrie. Vzhledem k neutuchajícímu řezání jsem navštívila svou ošetřující lékařku, zmínila se jen, že nemám čočky po nějakou dobu nosit a kapat si do oka Recugel. Nasadila jsem si čočky po skoro celých třech týdnech (potřebuji čočky k práci) a problém přetrvává. Potřebovala bych poradit - znovu volat paní doktorce je bezvýsledné, pořád ty samé rady. Mám nejuniverzálnější zakřivení čoček (8.6), nikdy nebyl problém. Ráda bych věděla, jak mám postupovat. Děkuji moc a hezký den.

odpověď

Dobrý den, problém může být právě to univerzální zakřivení. Čočka může být příliš volná, a pokud se na oku nadměrně pohybuje, dochází k chronickému dráždění spojivky na horním víčku. Po otočení víčka to lze poznat podle mnohočetných výrůstků (tzv. gigantopapilární konjunktivitida), řeší se to několikatýdenní aplikací kortikoidních kapek. Pokud Vaše lékařka s tímto nemá zkušenost, navštivte např. optometristu - kontaktologa, ten by měl umět problém rozeznat. Bohužel Vám nemůže předepsat kapky, ale mohl by Vás nasměrovat na jiného očního lékaře (v optikách dnes často bývá i ordinace lékaře). Po zklidnění nálezu by Vám měl kontaktolog pomoci vybrat vhodný typ čoček včetně správného zakřivení.

otázka

Dobrý den pane primáři, mám vrozenou poruchu závěsneho aparátu čočky bilat. proto mám subluxace čocek, více vpravo. Nyni vizus OP 0,6s -10,0 -3,5 /29 jkn. OL s -3,5 -3,0 /175 st Jsem těhotná,je takový nález indikace k císařskému řezu? Čočka vpravo neni stabilní, nyní výrazně subluxovana dolů nasálně. Během 1 roku zrak se zhoršil z s.-7,5 -3,5/29 j.kn na -10,0 -3,5/29.Vlevo zrak beze změn. Mám strach z možných komplikaci během porodu. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, zatím jsem takovéto dilema u žádné pacientky neřešil, ale přikláněl bych se k tomu, že to není indikace k císařskému řezu. Vzhledem k nestabilitě nálezu na pravém oku bych ale výhledově uvažoval o operaci čočky.

otázka

Slzí mě oko.

odpověď

Dobrý den, v první řadě by bylo vhodné vyšetřit příčinu - velmi často se jedná o poruchu (nestabilitu) slzného filmu, který se nadměrně odpařuje a oko se snaží deficit dohnat zvýšeným slzením. V takovém případě pomůžou umělé slzy s tzv. lipidovou složkou (Systane Balance, Optive Plus, Cationorm, Thealoz Duo, HyloProtect). Případně se může jednat o neprůchodnost slzných kanálků a někdy pomůže jednoduché prostříknutí.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se prosím Vás zeptat. Mám glaukom v jednom oku cca 1 rok, užívám kapky Cosopt 1x denně. Vadí glaukomu kontaktní sporty, jako BOX nebo MMA? Nikde na internetu jsem na to nenašel odpověď. Zajímá mě to, protože bych si chtěl zkusit zápas a nechci případě úrazu o to oko přijít. Děkuji moc za odpověď.

odpověď

Dobrý den, v případě glaukomu není vhodný silový trénink s těžkými břemeny. U kontaktních sportů je, jak sám píšete, rizikem úraz oka, ale to i u zdravých očí (samotný úraz může zapříčinit vznik glaukomu), takže podle mě lze tyto sporty provozovat.

otázka

Zdravím Vás, mám problémy s očnímy víčky, suchá kůže kolem očí, odlupují se šupinky kůže. Nepomáhá vůbec nic, žádné mastičky, kapky atd. Začlo to od té doby, co se povinně nosí respirátory. Nevím si rady, oči pálí, svědí. Prosím poraďte, co a jak dále. Děkuji moc, mějte se pěkně.

odpověď

Dobrý den, s tímto na dálku těžko radit, doporučil bych zatím vklepávat mastný krém a objednat se na oční i kožní vyšetření.

otázka

Dobrý den pane primáři, byl mi zjištěn Glaukom a užívám oční kapky Xalacom (1xdenně do obou očí). Chci se zeptat: 1) Za jak dlouho dojde ke vstřebání kapky v oku? 2) Po aplikaci kapek mi oči občas dost slzí, mohou být slzy zdravotně závadné, pokud se dostanou do úst? 3) Při aplikaci s kapkami se mi "podařilo", při zaklonění hlavy, kápnout kapku přímo do úst, může to ohrozit mé zdraví? Mockrát děkuji.

odpověď

Dobrý den, kapky se vstřebají během pár minut. Polknutí slz ani samotných kapek neškodí.

otázka

Dobrý den,mám skoro 7 měsíčního syna a občas mu ujíždí očka,hlavně když má něco blízko třeba láhev,ale spíš to jde vidět na nějaké fotce. Dětská doktorka řekla,že to budeme hlídat a já mám strach aby nebylo pozdě,jestli není lepší zajít na oční.Co myslíte? Moc děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, pokud se synovi stáčejí oči k nosu při pohledu na blízký předmět, tak se s největší pravděpodobností nejedná o šilhání, ale o konvergenci - což je fyziologický jev zajišťující, aby pozorovaný předmět nebyl viděn dvojitě. Pokud se jedná o opravdové ujíždění očí, tak bych vyčkal do 1 roku věku, zda se to nespraví, a pokud ne, vyhledal bych očního lékaře se specializací na dětskou problematiku.

otázka

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Vyskytol sa mi na dolnom viečku na 1 oku ekzém. Je to malá plocha v oblasti rias, zarudnuté, ráno prítomné šupinky, z vnútornej strany viečka zarudnutie viečkovej spojivky. Jeden deň ma bolelo viečko a okolie pri klipkaní. Bolesť ustúpila, ekzém nie. Na herpetický zánět to nevyzerá, nie je prítomná vesikulopustulózna vyrážka. Dávam si ophtalmo-septonex. Mohlo by na to byť dobré aj malé množstvo kortikoidov? Alebo to chce ATB? Ďakujem veľmi pekne za radu a Váš čas.

odpověď

Dobrý den, podle popisu spíš myslím, že máte ucpané mazové žlázky mezi řasami (blefaritida, příp. ječné zrno). Zkuste teplé obklady, pokud se stav do 2 týdnů nezlepší, zajděte na oční vyšetření.

otázka

Dobrý den, mám problém z ničeho nic se mi zhoršili dioptrie na pravém oku normálně mám -4,75. Podstoupila jsem různé vyšetření na očním a na neurologii, ale dioptrie se mi nezměnili podle přístrojů. Ale podle vyšetření pomocí čtení nejméně od jednu dioptrií horší na pravém oku. Ale z ničeho nic jsem začala vidět zase normálně ostře, zase se mi po třech měsících obtíže ale vrátili. Nevíte čím by to mohla být ? Z ničeho nic tak velké zhoršení, náhlé vrácení k normálu a zase zhoršení. Ještě dodám že jsem v srpnu vysadila po pěti letech hormonální antikoncepci a potíže trvají od října.

odpověď

Dobrý den, jako první možnost mě napadl vliv nějakých léků a pak je také možné, že pokud nyní trávíte víc času u počítače, můžete mít akomodační spasmy (stav, kdy dojde ke křeči svalu, který zajišťuje zaostřování na blízko). Ale nic konkrétnějšího Vám bez možnosti Vás vyšetřit neporadím.

otázka

Dobrý den, prosím o radu pro svého tátu 75 let, který si stěžuje na velké zhoršení zraku-přecitlivělost na denní světlo, velké zhoršení vidění-sleduje TV z 1 metru a se slunečními brýlemi, zarudnutí bělma. Potíže trvají cca půl roku, v podstatě od doby, kdy se mu dostaly do oka zbytky barev a pilin z čištění plotu. Řešilo se výplachy oka-oftalmoseptonex a použití umělých slz, stav očí se zlepšil přechodně. Tátu k lékaři nemohu dostat:-). Prosím, co radíte? a Váš názor na použití ophthalmo-azulenu? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, oční vyšetření by určitě bylo vhodné. Podle popisu může být příčinou chronický syndrom suchého oka, ke kterému mohly zbytky barev a pilin také přispět. Ophthalmo-Azulen klidně vyzkoušejte, možno i několikrát denně, ale přece jen, jsou-li potíže takto dramatické, měl by otce vidět oční lékař.

otázka

Dobrý den, mám chronický zánět víček (blefaritis), 2x denně si oči čistím Blephagelem, ale výsledky jsou spíše střídavé. Našel jsem doporučení na použití kyseliny chlorné (HClO), ale nedaří se mi nalézt preparát dostupný v ČR. Nalezl jsem přípravky které se dají koupit v zahraničí (Avenova, HypoChlor), ale jména výrobců mi nic neříkají a nerad bych si aplikoval něco nevhodného. Je využití kyseliny chlorné nová věc, která se k nám "ještě nedostala", nebo jde o reklamní kampaň?

odpověď

Dobrý den, o těchto preparátech jsem zatím neslyšel, je to novinka, která se k nám zatím nedostala. Kyselina chlorná působí jako dezinficiens, takže to fungovat určitě může (navíc jsou oba preparáty schváleny americkou FDA - Food and Drug Association, takže by se nemělo jednat o žádné šarlatánství).

otázka

Dobrý den, dcera 13 let má progresivní myopii. Nasazen asi týden Atropin 0,01% 1x denně. Chci se zeptat jestli je v pořádku, že má neustále rozšířené zornice - jestli to nemůže uškodit. Děkuji

odpověď

Dobrý den, širší zornice jsou očekávaným vedlejším účinkem atropinu. Pokud si dcera nestěžuje na potíže s viděním, není třeba to řešit.

otázka

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jsem po operaci laserem jednoho oka (erose rohovky)po úraze. Toto oko mě neustále zlobí. Mám pocit cizího tělesa v oku, bolestivý pálivý, slzení v oku a automaticky aniž bych si to uvědomovala přivírám oči teď už dennodenně. Oční kapky náhradní slzy od doktorky vůbec nezabírají. Jsem citlivá na světlo ve tmě se cítím líp. Přemýšlela sem jestli to není i světloplachost. Paní doktorka mi říkala, že pokud mě umělý slzy nepomůžou, budu muset znovu na operaci. Děkuji

odpověď

Dobrý den, je třeba rohovku zkontrolovat, zda se zahojila, jak měla (nerozumím tomu, proč byste měla absolvovat operaci znovu - dochází stále ke vzniku erozí?). Pokud ano, pak je pravděpodobnou příčinou syndrom suchého oka, který po laserových zákrocích bývá někdy dost intenzivní. Kromě umělých slz bych přidal do léčby i protizánětlivé kapky (buď kortikoidy nebo novější preparát s cyklosporinem) a kapky z autologního séra (vyrábějí se z pacientovy krve). Postupem času by se měl slzný film opět obnovit.

otázka

Dobrý den. Jsem po operaci makulárni díry v roce 2016, následně 2017 operace šedého zákalu. Za nějakou dobu se mi objevil otok sítnice. Chodím na injekce triam, již 9 aplikací. Po ní se otok ztratí, ale během asi 4 měsíců se znovu objeví. Dříve bylo vidění alespoň po injekci lepší, nyní se mi zdá, že ani po ní na oko dobře nevidím. Mám o oko strach. Zkouším všechno - užívám navíc různé kůry od bylinkářky(gotu kola ap.), zkouším brát aescin. Je mi 64 let, nemám cukrovku, snažím se žít zdravě. Co by mi mohlo pomoci? Mohla bych si sítnici ještě něčím posílit, aby se stav - když ne zlepšil, alespoň ustálil? Děkuji za váš čas a radu.

odpověď

Dobrý den, určitě doporučuji lutein. A také bych případně vyzkoušel oční kapky Nevanac (jsou pouze na předpis).

Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 164 lidí

Mohlo by vás zajímat

Mužský přechod? Pánové, nenechte se zaskočit andropauzou!

S příchodem padesátky dochází k hormonálním změnám nejen u žen, ale také u mužů. Zatímco ženská menopauza je dána ztrátou menstruačního cyklu a s tím spojeným poklesem pohlavních hormonů, andropauza takto přesně danou hranici nemá. Jak ale upozorňuje MUDr. Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum, princip menopauzy u žen a andropauzy u mužů je v zásadě stejný.

Příznaky Alzheimerovy choroby přehlížíme. Nemoc se přitom nevyhýbá se ani mladším ročníkům

Začíná to obyčejným zapomínáním či náhlou dezorientací. Prvním symptomům Alzheimerovy choroby zpočátku nevěnujeme pozornost. Včasná diagnostika je přitom pro zmírnění choroby klíčová.

Ztrácíte paměť? Na vině může být nedostatek spánku nebo stres

Máte někdy pocit, jakoby váš mozek byl zamlžený, nemůžete si vzpomenout na jméno kolegy nebo věčně zapomínáte, kam jste dali klíče? K poruchám paměti dochází z různých příčin.

Jizvy vznikají i v plicích a mohou zabíjet

Alespoň jednu jizvu na těle má snad každý člověk, obvykle jej nijak netrápí, snad jen špatnými vzpomínkami na to, jak vznikla. Jsou však jizvy, které na první ani na druhý pohled vidět nejsou, přesto mohou zabít. Jsou to jizvy na plicích. Typickou nemocí, při níž vznikají jizvy na plicích, ubírají plochu k dýchání a plíce postupně „tuhnou“, je idiopatická plicní fibróza (IPF).

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce