Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, pane primáři, můj syn /ročník 1977/ má tak 2x do roka problém s okem, pak potíže samy odezní. Byl při potížích na OCT s výsledkem: Na jednotlivých transfoveálních B scanech vpravo fyziologická cytoarchitektonika neuroretiny, parafoveolárně u č. 4 drobná oblast diskontuity RPE, vlevo serozní ablace neuroepitelu sítnice. Měl mít aplikován avastin, ale problém odezněl. Z.: Centrální serózní retinopatie OS. Užívá OCUVITE 1x denně, ale jen když má potíže. Je vhodné užívat tento doplněk častěji? Je možnost nějaké jiné léčby? Tuto chorobu mají spíš starší lidé, v rodinné anamnéze se ani tato choroba nevyskytla. Má ještě jaterní steatosu, ale ta asi s problémem nesouvisí. Děkuji za Váš čas. I. J.

odpověď

Dobrý den, toto onemocnění sítnice se vyskytuje převážně u mladší populace (střední věk). Velmi často je vyvoláváno stresem. Preparáty s Luteinem jsou vhodné dlouhodobě. Pokud by nastala další ataka a aplikace lokálních nesteroidních protizánětlivých léčiv by nevedla ke zlepšení, tak je vhodné provést FAG (vyšetření místa průsaku způsobující otok) a pokud je mimo centrum vidění, tak se zvažuje laserové ošetření tohoto místa, a (popřípadě nebo) zmíněná injekce Avastinu. Pokud je přímo v centru, tak laserový zákrok se neprovádí a doporučí se anti-VEG preparáty (najčastěji Avastin).

otázka

Dobrá den, ráda bych se zeptala, proč mám nyní už 14 dní oteklé oči celý den, ráno více. Jsem po operaci asi 10 let šedého zákalu, oční lékař mě vždy řekne, že jsem přes zimu alergická na plísně aj., a od jara zase, že jsem alergická na pyly, napíše mastičku Ophtalmo-Hydrocortison , nevím jak dál! Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel ani neuvádíte, zda se víčka výrazně zklidní po aplikaci o-hydrocortisonu. Ale alergii můžete mít i na spoustu jiných podnětů, které se vyskytují po celý rok (př. zvířecí srst, prací prostředek, nějaká látka v kosmetice atd). Doporučuji obrátit se na alergologii, zda by se nezjistila příčina, které by jste se mohla vyvarovat. Na očním by bylo vhodné podrobně vyšetřit, zda není přítomen zánět okrajů víček a u praktické lékaře provést odběry krve, aby se vyloučila některá celková onemocnění, která mohou být provázena otoky víček. Na dálku opravdu není možné být konkrétnější.

otázka

Dobrý den, už přes rok se léčím se silným pocitem suchého oka, bez kapek nemůžu pořádně fungovat oči pálí a řežou. Můj dotaz se však týká toho ze po nakapaní kapek, i když cítím značnou úlevu od suchosti, objevuje se silný a nepříjemný tlak a bolest,v levém oku a okolí hlavy, se kterou nedokážu normálně fungovat v práci, tak v běžném životě, ale vyřadit kapky také nemohu protože po 1-2 dnech se dostavuje zase řezaní a pocit suchosti v očích. Ještě takový poznatek, kterého jsem si všiml, když kapky kapu pravidelně do obou očí, dost ztěžka se mi dýchá levou nosní dírkou, jako by tam nešel žádný vzduch, tak jsem si říkal jestli to nemůže mít nějakou spojitost popřípadě čím jiným by bolest mohla byt způsobena? Na jaké vyšetření se zaměřit ? Děkuji

odpověď

Dobrý den, zkuste změnit kapky a pokud to nepomůže, tak se obraťte na svého oftalmologa, zda není přítomen zánět. A následně na jeho případné doporučení na ORL (dutiny). Z Vašeho popisu usuzuji na nedostatečnou tvorbu slza a v takovém případě by bylo ke zvážení zavedení plugů (ucpávek) do slzných cest, aby se to málo vzniklých slz hned neodplavilo.

otázka

Dobrý den, občas se mi stává, že jakoby v periferním úhlu vidění místo ostrého obrazu vidím něco jako chvějící se vzduch, někdy čirý, někdy jakoby duhový. Někdy mám několik dní pokoj, pak se to objeví i 5x denně. Jde o nějakou únavu očí nebo co by to mohlo být? Je to hodně nepříjemné, vždy to trvá aspoň půl hodiny. Periferní úhel mám hodně velký, spoléhám na něj; pak ale nemůžu ani psát, číst.... Je mi 43 let a nikdy jsem neměla sebemenší problémy s očima. Trvá to asi 3 týdny. Moc děkuji H.D.

odpověď

Dobrý den, zřejmě se bude jednat o formu oční migrény, která může být vyvolává nadměrnou zátěží, skrytou dioptrickou vadou, stresem apd. Jedná o neškodné funkční poškození. Ale i v takovém případě je potřeba podrobnější oční vyšetření, zda není přítomen problém se sítnicí případně nitroočním tlakem.

otázka

Lékař mi řekl,že s tímto onemocněním se nedá nic dělat.Mám sklerotizaci sítnice a degener.makuly.Číst mohu jen s brýlemi a lupou levým okem,ale vše je v šeru.Pravé oko vidí jasné světlo,ale jsou k nerozeznání písmena a obrazce se překrývají a mizí.Užívám doplňky s luteinem.Opravdu se nedá nic dělat?Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud se jedná o suchou formu věkem podmíněné makulární degenerace, tak je tento stav opravdu nezvratný. U vlhké formy umíme stav trochu zlepšit a hlavně zpomalit zhoršování. Ve Vašem případě by bylo vhodné kontaktovat centrum Tyfloservis a za jejich spolupráce najít optimální kompenzační optické pomůcky pro čtení a práce do blízka.

otázka

Dobrý večer pane doktore, ráda bych se zeptala na mého osmiletého syna, v pěti měsících mu byl zjištěn šedý zákal obou očí, byla provedena operace, nyní nosí bifokální brýle.Při větší únavě nebo nesoustředění se mu rozjíždí oči,oči ale dokáže srovnat po upozornění, že se nedívá oběma očima.Lékaři mi doporučili zvážení operace šilhání očí.Chci se zeptat, kdy je vhodnější nechat zoperovat strabismus, jestli teď v dětském věku, nebo počkat až bude starší. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, na toto není možné na dálku dát jednoznačnou odpověď. Je třeba stav posoudit na základě jeho zrakových funkcí...tedy míře spolupráce očí. V některých případech je vhodnější operovat teď a pak ortoptickým cvičením postavení očí upevnit. V jiných případech je jedno, zda budeme operovat teď nebo v dospělosti a v tomto druhém případě se osobně přimlouvám za dospělost, ať si o tom rozhodne on sám. Doporučuji konzultaci na pracovišti, kde se operace šilhání provádějí.

otázka

Dobrý den, prosím o následující informaci. Synovi je 21 let, měl problémy se začervenáním a bolestmi očí, na vyšetření zjištěn syndrom suchého oka, má doporučeno používání kapek bez konz. látek. Kapky používá, ale začervenání a bolestivost je stále nepříjemná, vyzkoušeli jsme různé kapky. Údajně jiná léčba není možná. Existuje jiné řešení tohoto onemocnění ? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, je více typů suchého oka, zejména je třeba rozlišit poruchu složení a jeho nedostatečnost. Při nedostatečnosti je možné zavést do odtokových slzných cest jakési špunty a to málo vytvořených slz hned neodtéká. U poruch složení je to obtížnější...někdy pomohou kortikoidy v malém množství aplikované po delší dobu, jindy doporučujeme vyrobení séra z vlastní krve a v některých případech je doporučována opravdu jen aplikace umělých slz. Můžete zkusit nějaké gelovější, které mají delší efekt.

otázka

Dobrý den pane doktore,chtěl bych poradit,který lék užívat pro posílení oči. Jsem po operaci obou očí po šedém zákalu.(77let) rád bych si udržel-pokud to je možné viditelnost bez brýlí-dnes je nenosím. Předem děkuji.

odpověď

Dobrý den, neexistuje žádný preparát, který by Vám zajistil vidění bez brýlí. Dioptrická vada po operaci stabilní a vidění bude stále stejné, pokud nedojde k rozvinutí některého očního onemocnění (např. sítnice). Jako podporu zdraví sítnice je možné užívat preparáty s luteinem. Volně prodejné v lékárnách.

otázka

Dobrý den. Jsem po operaci obou očí, mám nové čočky. Měl jsem pak edem makuly a při čtení se mi řádky zdáli jako malá housenková dráha. To se doléčilo. Písmena se mi začínají rozostřovat, mlžit. Na levém oku mi byl laserem udělán zákrok, něco jako vystřelení dírky v čočce. O něco velmi málo se to zlepšilo. Na pravém se mlžení zhoršuje a obávám se zda to má význam, co když to bude ještě horší a zřejmě to není vratný zákrok. Večer se mi světla od žárovek či aut nejeví jako ohraničený zdroj světla, ale jako prskavka a zhoršuje se to. V levém je to horší (to po zákroku laserem) . Jsem z Hodonína. Operace byla dělána v Brně. Oční máme také v Kyjově a ve Zlíně. Prosím o radu.

odpověď

Dobrý den, podstatnou informací je, jakou čočku máte implantovanou...jednohniskovou či multifokální. U jednoohniskové čočky není drobné zašednutí zadního pouzdra (tedy toho co Vám odstraňovali laserem na levém oku), ale na této ploše dochází právě k většímu rozptylu světla, takže vnímání světla jako prskavky je důsledkem. Laserový zákrok by to měl naopak zlepšit. U víceohniskové čočky je i drobné zašednutí vnímáno velmi negativně a jeho odstranění je na místě, ale uváděné vnímání světel je negativním optickým fenoménem těchto čoček. Laserový zákrok je nevratný. Doporučil bych ještě přezkoušení zbytkové dioptrické vady a provedení OCT vyšetření centrální části sítnice, zda nedošlo k poškození hlubších vrstev.

otázka

Dobrý den, mám 3 měsíce po operaci šedého zákalu obou očí a téměř neustále cítím pálení a štípání oči (jeden den méně, druhý den téměř celý den), kapu si dle doporučení umělé slzy, které zaberou po chvíli,ale je to chvilková záležitost a pak se problémy opakují. Také mám občas "roztřepané" vidění, obraz jakoby poskakuje (někdy trvá několik hodin vkuse). Lékař říkal,že vše se zdá být v pořádku, akorát jsem si ve zprávě přečetla,že zorničky nereagují na světlo (nevím,zda je to normální jev a zda to může nějak souviset s mými problémy). Proto Vás chci poprosit o názor, jsou-li tyto problémy "normální", které časem odezní, nebo je potřeba je řešit a jakým způsobem. Děkuji moc, A.K.

odpověď

Dobrý den, suché oko je po operaci běžnou komplikací, zkuste kapat umělé slzy ve formě gelu (př. ofagel). Účinkují po delší dobu a jejich aplikace je tedy nutná méně často. V některých případech pomůže krátkodobě předepsat kapky s kortikoidama. Rozstřepený obraz se může objevovat po dobu než se čočka v oku "zajizví a tak dojde k maximální stabilizaci. Co se týče nereagující zornice (předpokládám, že je úzká), tak se v některých toto stát může, obzvláště u starších lidí, kteří již mají zornici velmi úzkou. Pokud není narušená zraková ostrost, tak není důvod se znepokojovat.

otázka

Dobrý den, 3 dny mě trápí ostrá bolest v levém nadočnicovém oblouku. Bolest je soustředěna na jedno místo, ale ve výsledku mě bolí celá hlava. Nejhorší je to ráno, ale i v noci, když se vzbudím to pociťuji. Co by mohlo být příčinou a co s tím dělat? Nemohlo se mi tam dostat něco přes oko? Děkuji

odpověď

Dobrý den, takovéto obtíže jsou nejčastěji důsledkem obtíží s páteří. Je ale na místě absolvovat preventivně i oftalmologické vyšetření.

otázka

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu. Moje máma má už několik let hodně zarudlé oči (trvale),které někdy doprovází řezání,pálení a slzení.Oční lékařka jí nezjistila žádnou příčinu,pouze jí sdělila že když se léčí se štítnou žlázou a vysokým krevním tlakem může to mít tyhle vedlejší účinky.Oční kapky visine pomůžou na chviličku a obtíže se vrátí. Prosím poraďte,předem děkuji

odpověď

Dobrý den, s velkou pravděpodobností se bude jednat o syndrom suchého oka, které je u léčby štítné žlázy poměrně častý. Léčbou je substituce slz. Provádí se pravidelnou aplikací umělých slz, které jsou volně k dostání v lékárnách. Při výrazných obtížích je vhodné zvolit preparát v gelové formě, který se v oku udrží déle. Aplikaci je třeba provádět dlouhodobě a pravidelně (optimálně 5xd po dobu 3 týdnů a pak snížit na 3x). U očního lékaře je vhodné provést analýzu příčinu. Pokud se slzy netvoří, tak je možné zavést špunty do slzných cest, které zabrání odtoku toho malého množství vzniklých slz. U jiných forem mohou pomoci dlouhodobě lokálně aplikované kortikoidy či Vitamin A.

otázka

Dobrý den.Na levém víčku mám polyp a obě jsou povislá. Prosím dá se to operovat, když beru léky na srdce a prostatu.Děkuji

odpověď

Dobrý den, polyp je výrustek na sliznici a předpokládám, že útvar je spíše na vnější části víčka. To jsou nejčastěji takové drobné veruky či fibromy. I ty je možné odstranit, a to buď elektrokoagulací nebo vyříznutím. Povislá oční víčka je možné řešit kosmetickým výkonem, který se jmenuje blefaroplastika a provádí ji oftalmologové a plastičtí chirurgové. Pokud neberete léky na ředění krve, tak se není čeho obávat.

otázka

Dobrý den, potřebuji zjistit odpověď na otázku, zda vizus 6/60 znamená,že zrakově postižený vidí na vzdálenost 6m to,co zdravý člověk na 60m, nebo zda je to snížení zrkových funkcí přibližně na 10% zdravého vidění,popř.zda jsou obě odpovědi správně. Moc děkuj.i

odpověď

Dobrý den, máte pravdu v obojím. Obecně se čísla ve zlomku definuji jako: čitatel je vzdálenost, ze které pacient čte a jmenovatel je vzdálenost, ze které daný znak vidí zdravé oko.

otázka

Kde, v Praze, si mohu zajistit co nejdřívější vyšetření oftalmologem? Důvod: Podezření na VPMD v souběhu se započetí terapie diabetes melitus 2. typu. Děkuji L.N.

odpověď

Dobrý den, pracuji v Pardubickém a Královehradeckém kraji a tak neznám objednávací lhůty u očních lékařů v Praze. Musíte se poptat nebo si obvolat vybrané lékaře v okolí.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 313 lidí

Mohlo by vás zajímat

Revmatoidní artritida: moderní léčba vrací pacienty zpět do běžného i pracovního života

Revmatoidní artritida, postihuje až třikrát častěji ženy, je to zánětlivé onemocnění, které vede dokonce k nevratnému poškození chrupavek a kostí kloubů a doprovází ho chronická bolest. Většina pacientů končí v invalidním důchodu, podstupují operaci totální endoprotézy či doživotně nemůžou hýbat zápěstím. Tím, že je možné nasadit biologickou léčbu ještě před nevratnými změnami kloubů je ohromná výhoda pro systém a hlavně samotného pacienta. Účinná léčba sníží aktivitu nemoci a výrazně se zlepší kvalita života ve všech jeho oblastech.

Patní ostruha - léčba vyžaduje trpělivost

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty nejen po velké fyzické zátěži ale i po období odpočinku. Pata může být bolestivá i na dotek, oteklá či zabarvená do červena. Jedná se o velmi nepříjemnou záležitost, při jejíž léčbě je zapotřebí trpělivost.

Inkontinence není důvod ke studu, ale řešitelný problém

Nechtěný únik moči může člověka potrápit v každém věku, i když podle statistik jím trpí především starší populace a dvakrát více ženy než muži.

Hemoroidy jsou stále tabu. Fakta a mýty o této nemoci

Stále existují nemoci, o nichž se mnoho lidí zdráhá mluvit, nechce se s obtížemi svěřit nebo navštívit lékaře. Jednou takovou je i hemoroidální onemocnění, které je stále tabu, a co víc, koluje okolo něj mnoho mýtů a nezodpovězených otázek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce