Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Mám dioptrie -1,25 a -0,5 a současně problémy s krční páteří. Teď dotaz: už dvakrát se mi stalo, že náhle při čtení se mi objeví rozmazaná skvrna cípatě ohraničená a blýská se barevně. V tom prostou vidím rozmazaně. Když si promasíruji krk, tak to zmizí. Na očním odd. jsem byla, ale vše je v pořádku. Je tento problém od krční páteře nebo mám navštívit znovu očního lékaře. Krční páteř mám špatnou po úrazu. Děkuji za názor

odpověď

Dobrý den, návštěva očního lékaře není nezbytná. Příčinou popisovaných obtíží bude s největší pravděpodobností krční páteř. Pokud jsou ony epizody doprovázeny bolestí hlavy, tak by se mohlo jednat i oční migrénu. I v takovém případě se není čeho obávat, je to sice obtěžující ale není to nebezpečné a při nízké frekvenci epizod se ani neřeší.

otázka

Dobrý den. Ráno po probuzení mě bolí oči jakoby v bulvách nebo těsně za nimi. Potíže mám nejméně 2 roky. Pomáhá mi horký obklad a taky káva. Absolvovala jsem několik vyšetření u očního lékaře, ve Zlínské nemocnici na přístrojích a neshledali důvod bolesti. Radí mi oční kapky. Vyzkoušela jsem nejrůznějí druhy, kapu si často, nejméně 6x denně. Nedávno mi předepsali kapky na zánět, ale taky s nulovým výsledkem. Budu ráda za jakoukoliv radu. Rafajová

odpověď

Dobrý den, pokud doporučené kapky byly umělé slzy a vyzkoušela jste několik druhů, tak bych Vám doporučil neurologické vyšetření. Ne vždy jsou takovéto bolesti očního původu.

otázka

Dobrý den pane doktore mám otázku mám 5 letou dceru a má ječné zrno. Dr jí napsala antibiotika, jak kapky tak mast aplikujeme, jak nám řekla , ale oko se pořád nehojí už je to víc jak týden na oku dole má malou bulku tak i vevnitř oka má malinkou bílou tečku. Jak dlouho to bude trvat než se to vše zahojí? Tedka jí začlo bolet i druhé oko může tam mít taky ječné zrno? Díky za odpověd

odpověď

Dobrý den, můžete jí dávat kapky i do druhého oka. Na prvním oku zřejmě zrno přechází do chronického stádia a vytváří se opouzdřený zánět (ta tvrdá boulička). Ten je možné odstranit chirurgicky, ale pokud zrno nepřekáží v mrkání, tak se s tím u dětí čeká. Některé děti mají období tvoření zrn a nic s tím neuděláte. Doporučuji posilovat imunitu a zvýšit přísun vitamínu B.

otázka

Dobrý den, Je mi 24 let a po dobu dvou let mám problémy s očima. Když se ráno probudím, oči mě pálí a po celý den bolí. Pocit bolesti je jakoby za očima. Bolest trvá 24 hodin denně. Byla jsem na očním vyšetření a lékař mi doporučil umělé slzy s tím, že jsem v pořádku, brýle nepotřebuji. Od dětství mám migrény se zrakovou aurou. Myslíte, že by to mohlo mít souvislost? Už si nevím rady. Děkuji

odpověď

Dobrý den, velmi pravděpodobně to nebude mít souvislost s migrénou. Ale osobně bych nechal provést stěry z očí, a to na bakterie i chlamydie. V případě negativních výsledků by se doplnil test slzivosti a stability slzného filmu. Tyto testy prokáží syndrom suchého oka, který se léčí aplikací umělých slz. Osobně doporučuji během první ch 14 dní aplikovat umělé slzy bez konzervačních látek, na noc dávat do očí Recugel. Po této době již můžete aplikaci kapek snížit na 3x či podle potřeby. Je to ale dlouhodobá záležitost a aplikace kapek je nutná po delší dobu. Ještě se domluvte s partnerem, ať Vás během spánku občas zkontroluje, zda spíte se zavřenýma očima (i zde by mohl být problém).

otázka

Dobrý den. Předem se omlouvám za možná hloupý dotaz, ale ze zkušenosti vím, že je často lepší se ujistit. Žiji pracovně v Indii. Bylo mi odcizeno zavazadlo, ve kterém jsem měl své brýle (pravé oko: -1,5 | cylindr 0,5 | osa 110; levé oko: -1,5 | cylindr 0,75 | osa 22). Nechat si zhotovit nové v oblasti, kde se pohybuji je celkem komplikované. Kolega mi nabídl k zapůjčení jeho rezervní (pravé i levé oko -1,5; tj. stejné jako moje jen bez cylindrů). Mohlo by jejich používání v délce několika měsíců můj zrak nějak poškodit? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den, zraková ostrost bude malinko slabší, a pokud nemá kamarád, v porovnání s Vámi, výrazně odlišnou vzdálenost středů očí, tak je to pro Vás velmi dobrá alternativa. V nejhorším případě Vás může z cizích brýlí bolet jakoby za očima, bolet hlava, slzet oči a další nespecifické problémy. Ty ale odezní po ukončení používání cizích brýlí. Dlouhodobé poškození nehrozí.

otázka

Dobrý den, postihla mě monokulárni diplopie, dvojité vidění na jedno oko. Mám šedý zákal již 25 let. Nikdo z lékařů mi nepotvdil, že je to od šedého zákalu, mám pocit ,že si s tím neví rady. Můžete mi poradit co s tím? Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud je šedý zákal v centru Vaší čočky, tak je to velmi velmi pravděpodobná příčina. Jsou sice i další známé příčiny, ale jsou velmi vzácné. Doporučil bych následující postup: pomocí topografu rohovky vyloučit jizvy v centru rohovky, pokud bude možné provést vyšetření OCT k vyloučení sítnicových onemocnění, dále vyšetření fixace a vyšetření VEP k vyloučení onemocnění zrakové dráhy. No a pokud bude vše v pořádku, tak bych doporučil operaci šedého zákalu. Mohlo by Vám to pomoci a zhoršení je z uvedeného nepravděpodobné. Pokud budete mít zájem, tak mě kontaktujte a budete řešit společně.

otázka

Dobrý den, trpím často otékáním horního víčka na pravém oku.Prosím o radu jakou si kopit mast a jaká je prevence. Děkuji s pozdravem Jar.Vojtěch

odpověď

Dobrý den, navštivte oftalmologa k vyloučení závažných příčin otoků víčka, obzláště, když Vás otok na jednom oku trápí opakovaně. Pokud bude nutná léčba z pohledu oftalmologa, tak mast bude antibiotická či kortikoidní, a to bez předpisu nekoupíte. Otoky víček mohou znamenat zánětlivé reakce v oku, ale mohou být i signálem onemocnění některých orgánových soustav. Prevence závisí na příčině.

otázka

Dobrý den, moje vnučka 16 let onemocněla v srpnu letošního roku psoriázou generalis na 85 % těla. Zatím léčba bez většího pokroku. Jak může toto její onemocnění ovlivnit její zrak? Má lupénka nějaký negativní vliv na oči? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud je onemocnění komplikováno psoriatickou artritidou, tak je zvýšené riziko opakujících se zánětů duhovky a řasnatého tělíska. Projeví se bolestí oka při zvýšené intenzitě světla a bolestí při zaostřování do blízka. Při lehkém a málo častém opakování není nebezpečné, ale v opačných případech jsou komplikace, které mohou mít i trvalý dopad na zrak. V tomto okamžiku bych se tím ale netrápil.

otázka

Dobrý den,pane doktore.V únoru letošního roku mi zjistili sníženou funkci štítné žlázy.Brala jsem thyrozol.Začala jsem dvojitě a rozmazaně vidět a stále se to zhoršovalo. Momentálně jsem 3 neděle po operaci štítné žlázy kde mi byla celá osstraněna.Moje dvojité vidění je ještě horší než před operací.Stále upozoznuji lékaře na mé problémy a až včera mi lékařka na očním řekla,že mě objedná na CT vyšetření očí.Myslíte,že to může opravdu být vše od štítné žlázy.Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, ano může. V podstatě autoprotilátky reagují s tkání v orbitě, dojde k prosáknutí tkáně a tím k jejímu zvětšení objemu....to platí i pro oční svaly, které jsou zodpovědné za pohyb očí. Právě ono zbytnění svalů potvrdí či vyvrátí plánované CT. U menších úchylek můžou pomoci prizmatické brýle, ale ještě vyčkejte. Jste krátce po operaci a stav se ještě může měnit.

otázka

Zdravím Vás, chtěl bych se zeptat, mám oční vadu tupozrakost pravé oko +6 a levé +5,5 , mám nárok na nějaké zdravotní omezení? Při hledání nového zaměstnání zjišťuji, jaký to je handicap. Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den, v naprosté většině zaměstnání není tupozrakost zdravotním omezením. Nevím v jaké sféře hledáte zaměstnání, ale pokud zdravé oko má normální zrakovou ostrost tak pro tupozrakost jednoho oka nárok na omezení pracovní schopnosti nemáte. Do jisté míry je tupozrakost omezujícím faktorem pro některé profesní průkazy. V případě, že nespadáte do profesí s profesním průkazem a řidičů z povolání, tak doporučuji vzít si na pohovor kontaktní čočky a nikdo nic nepozná.

otázka

Dobrý den, od září 2014 si kvůli zvýšenému nitroočnímu tlaku (23 na obou očích) musím kapat jednou denně 1 kapku Xalatanu. Mám slabé astma, které bylo dosud udržovano v klidu. Nicméně od doby, co si kapu Xalatan, jsem při absenci jakéhokoliv nachlazení vypozorovala, že jsem permananentně zahleněná, mám zadní rýmu, která mě nutí stále polykat, což následně vede k pocitu sucha v krku (přilepený jazyk na horní patro) a k pocitu knedlíku v krku. Oční lékařka mi na to řekla, že to znamená, že mám dobře průchozí slzné kanálky, takže z problému naopak vyrobila pozitivum. Mám chuť Xalatan na čas vysadit, zda se potvdí moje teorie, že právě on mi tyto potíže způsobuje. Ale nevím, co budu kapat, pokud se to potvdí a stav se bez Xalatanu zlepší. Poraďte, zda Xalatan může být těchto potíží příčinou. Jinak rýmu ani kašel nemám, žádné další potíže.Děkuji

odpověď

Dobrý den, vzhledem k účinným látkách v Xalatanu jsou Vaše obtíže možné, ale pokud byl glaukom diagnostikován, tak než vysazení, bych doporučil převedení na jiný typ antiglaukomatik. Na trhu jich je spousta a jsou i taková, kde není astma problém - skupina neselektivních sympatomimetik, kdy je srdeční a plicní soustava zatěžována zcela minimálně - příkladem takového preparátu je třeba Luxfen; další vhodnou skupinou jsou lokální inhibitory karboanhydrázy, příkladem je třeba Trusopt. Sice se aplikují vícekrát denně, ale nebudete mít problémy s dýcháním.

otázka

Dobrý den, mé pravé oko mne čas od času dost bolí a když si vezmu brýle, vždy se mi na pravém oku zamlží. Mohu s tím já sama něco dělat? Děkuji za odpověď. Ch.

odpověď

Dobrý den, na takovýto dotaz se velmi těžko odpovídá...jaký typ bolesti (tlaková, tupá bolest za okem, ostrá řezavá, nebo je to spíše pocit cizího tělíska apd???), kolik je Vám let, jaké brýle nosíte (dalekozrakost, krátkozrakost nebo astigmatismus??). Pokud je bolest tlaková nebo s jedná o pocit cizího tělíska, tak doma zkuste aplikovat umělé slzy 5x denně po dobu týdne, pokud se se bolest již neobjeví, tak stačí doplnit přezkoušení brýlí, což mohou provést i optomeristé v optikách.

otázka

Dobrý den, po operaci šedého zákalu se mi voperovaná čočka kalí. Dozvěděla jsem se, že je to vinou špatného materiálu implantátu. Co se s tím dá dělat? Je možná reoperace? Děkuji za odpověď, L. Hotová

odpověď

Dobrý den paní Hotová, je třeba odlišit dva stavy....tzv. druhotný šedý zákal, kdy se kalí zadní pouzdro zbylé po Vaší čočce a v kterém je umístěná ona umělá. Takový stav se řeší drobným laserovým zákrokem v ambulanci. Pokud se vážně jedná o usazování látek přímo do materiálu nitrooční čočky, tak v okamžiku, kdy Vám to zhoršuje zrakovou ostrost je jediným řešením operace. Během tohoto zákroku se původně implantovaná čočka rozstříhá, vytahá ven a do pouzdra se implantuje nová čočka.

otázka

Dobrý den,už od 12let nosím brýle- krátkozrakost levé oko 1,7 a pravé 0,5.Už pár týdnů mám časté bolesti hlavy a připadá mi že brýle už nestačí.Mám nárok na nějaký příspěvek na výměnu skel od pojišťovny?(209)A mohu si vybrat na které oční oddělení mohu jít nebo je to danné?Brýle mám z optiky,na očním jsem nebyla velmi dlouho,ale MB Klaudiánova nemocnice-oční má velmi dlouhou objednací dobu cca 4měsíce.Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, máte nárok na příspěvek na skla a na obroučku. Na klasické sférické brýlové sklo (např. 1,75) je příspěvek 51,- Kč na každé. A jednou za tři roky máte nárok na příspěvek na obroučku ve výši 150,- Kč. Volba oftalmologa je na Vás, klidně můžete zvolit lékaře na druhém konci republiky.

otázka

Je mi 51 let, asi dva roky pozoruji zhoršování vidění nablízko. Problém se zaostřením mám např. při montáži drobných šroubků a při čtení. Konzultoval jsem možnost používání brýlí - bylo mi doporučeno vydržet, "dokud stačí ruce" na zaostření. Jaké je Vaše doporučení? Raději používat brýle nablízko co nejpozději, nebo si oddalováním používání brýlí člověk zrak více poškozuje? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, platí jedno zásadní pravidlo, pokud Vás oddalování obtěžuje, nadměrně vyčerpává či trpíte na bolesti hlavy, tak jsou brýle na místě. Nepoužíváním brýlí do blízka v podstatě neustále posilujete akomodační sval oka, takže rozhodně si zrak nepoškozujete. Vše co si můžete přivodit jsou tzv. astenopické obtíže (bolest očí, hlavy, slzení, pálení očí apd.), což jsou ale přechodné obtíže a po nasazení brýlí na blízko rychle vymizí. Osobně jsem zastáncem brýlí, obzvlášť pokud trávíte prací do blízka s malými součástkami či čísly hodně času. Například u účetní bych postup "dokud stačí ruce" rozhodně nevolil. Na druhou stranu takový traktorista nebude mít s tímto přístupem obtíže.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 313 lidí

Mohlo by vás zajímat

Revmatoidní artritida: moderní léčba vrací pacienty zpět do běžného i pracovního života

Revmatoidní artritida, postihuje až třikrát častěji ženy, je to zánětlivé onemocnění, které vede dokonce k nevratnému poškození chrupavek a kostí kloubů a doprovází ho chronická bolest. Většina pacientů končí v invalidním důchodu, podstupují operaci totální endoprotézy či doživotně nemůžou hýbat zápěstím. Tím, že je možné nasadit biologickou léčbu ještě před nevratnými změnami kloubů je ohromná výhoda pro systém a hlavně samotného pacienta. Účinná léčba sníží aktivitu nemoci a výrazně se zlepší kvalita života ve všech jeho oblastech.

Patní ostruha - léčba vyžaduje trpělivost

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty nejen po velké fyzické zátěži ale i po období odpočinku. Pata může být bolestivá i na dotek, oteklá či zabarvená do červena. Jedná se o velmi nepříjemnou záležitost, při jejíž léčbě je zapotřebí trpělivost.

Inkontinence není důvod ke studu, ale řešitelný problém

Nechtěný únik moči může člověka potrápit v každém věku, i když podle statistik jím trpí především starší populace a dvakrát více ženy než muži.

Hemoroidy jsou stále tabu. Fakta a mýty o této nemoci

Stále existují nemoci, o nichž se mnoho lidí zdráhá mluvit, nechce se s obtížemi svěřit nebo navštívit lékaře. Jednou takovou je i hemoroidální onemocnění, které je stále tabu, a co víc, koluje okolo něj mnoho mýtů a nezodpovězených otázek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce