Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý deň poprosím Vás o radu. Mám 35r. a na drieku penisu pod predkožkou sa mi vyhodili pupáčiky podobné ako po popŕhlení žihľavou po manuálnom dráždení a následnom pohlavnom styku s manželkou, keď som nemal úplnú erekciu.Najprv som to nepovažoval za problém,myslel som si že sa to stratí. Ale nie, bolo ich len pár,teraz sú na 50% penisu okrem žaluďa,ten je čistý. Nepália, nesvrbia,nemokvajú,ani nehnisajú, ale sú!!!Po sprche sa to stiahne,vidieť len fliačiky. Už sú to 3 týždne a používal som bepanthem masť, ale zlepšenie len čiastočné. Sex s manželkou sme prerušili zhruba na 3 týždne.Pred tým som nemal žiadne podobné problémy,erekcia v poriadku. Styk som mal po 3 týždňoch s kondómom, nezhoršilo sa to, je to rovnaké. Vzhľadovo je to neestetické a chcem predísť nakazeniu manželky ak je to prenosné. Čo s tým??? Mám ísť k urológovi?Už nechcem nedobrovoľný celibát:-) Ďakujem

odpověď

Dobrý den, podle popisu lze těžko odhadnout, zda je nález na kůži infekční, bylo by nejlépe navštívit urologa či dermatologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, mám dotaz. V minulosti cca do 13 let jsem se pomočoval v noci. Tvrde jsem spal a nevzbudil se. Od těch 13 let klídek a žádne problémy. Jen poslední dobou, když zajdu na pivo, víno s vodou a přicházím v ranních hodinách, tak tvrdě spím a občas se pomočím. Vím, že je to velké množství tekutin, ale na wc chodím pravidelně. Prostě se nevzbudím a spím jako špalek. Myslíte si, že je potřeba to řešit důsledněji a nebo jen přestat pít tolik množství vody, alkoholu ? Za večer zvládnu třeba 8 půllitrů vody s vínem. Děkuji za odpověd a radu :) (problém trvá cca poslední rok)

odpověď

Dobrý den, máte tvrdý spánek, ale pokud vypijete 4 litry tekutin večer, do rána to určitě měchýř nevydrží, jediná možnost je omezit tekutiny. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, trápí mě bolestivé a zvětšené L varle. Má celkově zvětšený tvar a na dotek je hodně citlivé a bolestivé. Mockrát děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den, prosím ihned navštivte urologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den. V minulosti som kvoli zúženine močovej rury podstůpil opticku uretrotomiu ..V súčastnosti už to je bohužial opak ako pred spominanym zakrokom...Po močeni som spozoroval kvapky krvi. Prosím vás može to byt sposobené tým, že sa tam pri tom močeni trhajů a praskajů cievky ?

odpověď

Dobrý den, zúženina močové trubice je onemocnění, které se ve vysokém procentu vrací opakovaně, proto můžete mít recidivu. Při běžném močení cévy neprasknou, ale pokud usilovně tlačíte, mohou mírně krvácet. Každopádně navštivte urologa, je třeba udělat kompletní vyšetření močových cest. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den pane doktore, můj přítel má bulku v jednom varleti, v určitých polohách bolestivou. Po návštěvě urologa se dozvěděl, že je to cysta a nedá se s tím nic dělat. Kdyby ho nebolela, je to v pořádku, ale vzhledem k bolesti...opravdu se ta cysta nedá nějak řešit? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, cysta se dá odstranit operačně, ale obvykle cysty nebolí, takže se odstraňují většinou jen velké, které jsou vidět a kosmeticky vadí. Nicméně odstranit se dá jakákoliv. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, jsem objednán na uretrocystoskopii. Průběh vyšetření mi byl detailně popsán. Můj problém je jiný a asi i neobvyklý. Mám obavu, že při vyšetření u mě může dojít ke ztopoření údu a asi bych se hanbou propadl. Stává se to? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, nestává se to, prostředí a vyšetření bývá natolik stresující, že organismus na erekci nemá ani pomyšlení. A za erekci není třeba se stydět :-). Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Je mi 17 a už od 14 mám na předkožce(kolem dokola) takové bíle tečky , nebolí mě a ani se nedají vymáčknout. Později se mi začali dělat pod žaludem bíle a červené tečky a bojím se ,jestli to není nějaká nemoc. Nic mě nebolí, jenom mi to tam vadí. Nechce se mi jít s tím k doktorovi. Existuje na to něco, jak bych se toho dokázal zbavit doma?

odpověď

Dobrý den, patrně jde jen o drobné podkožní žlázky, které na penis patří. Pro jistotu navštivte urologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, prosím o radu ohledně mého manžela. Asi tak 3 roky měl manžel 49 let problémy s erekcí, po vyšetření pan doktor zjistil malou hladinu testosteronu. Nasadil mu injekce nebido co 2 měsíce. Chci se zeptat, jestli to manželovi nemůže ublížit, četla jsem, že to může mít nežádoucí účinky. A prosím ještě o jeden dotaz ohledně mé dcery 10 let, která od svých 2 let trpí na opakované záněty močových cest. Ledviny má funkční jen po vymočení na ultrazvuku jí zůstává asi 10 m3 moči. Byla na i na vyšetření na takovém to záchodě, kde se počítá asi průtok moče, a to bylo v pořádku. Chci se zeptat,jestli se dělá u dětí cystoskopie a jestli se to dělá ambulantně. Moc děkuji

odpověď

Dobrý den, při léčbě testosteronem je třeba pravidelně kontrolovat hladinu PSA kvůli mírně vyššímu riziku karcinomu prostaty. Významnější nežádoucí účinky jsem ve své praxi nezaznamenal. Nicméně substituce testosteronu nemusí mít přímo vliv na erektilní dysfunkci, tu je možná lépe řešit pomocí PDE5 inhibitorů (viagra apod.). Co se týká dcery, cystoskopie u 10 letých dětí jde myslím provést v lokální anestezii, ale na to je třeba se zeptat dětského urologa, do jehož působnosti toto vyšetření spadá. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, prosím o radu.Už přes rok navštěvuji několikátou urologii, protože mi byla zjištěna v únoru 2016 cysta ledviny, podle ct se jedná o Bosniaka 3. Ovšem nic se nedělo. Nyní v únoru 2017 opět ct, zpráva zní: hypodenzní formace, nativne 25hu, postkonstraktne až 55hu, syti se i stena této formace. V dubnu mě poslali na ultrazvuk, cysta má výrazně zesílenou stěnu s kalcifikacemi. Stěna i okolí výrazně vaskularizované. Nález hodnotím jako vysoce susp.Tak se chci zeptat, mám se obávat nádoru? Zase se k tomu nikdo nevyjádřil, tak se bojím. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, nález cyst Bosniak III je ložisko, které by mohlo být nádorové, možností je sledovat jej nebo operačně odstranit. Pokud při sledování mění ložisko velikost či strukturu, pak je indikováno operační řešení. K bezpečnému posouzení Vašeho případu bych musel vidět snímky a ev. si udělat ultrazvuk. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, chtěl sem se zeptat jdu 2.6.2017 na návštěvu urologie. Můj problém je takový, že když se mi postaví tak kůže na penisu se napne kolem žaluda a bolí to do doby, než ji stáhnu na žalud. V normálním stavu jde normálně stahnout až ke kořeni. jaké bude řešení urologa? chtěl bych si nechat udělat obřízku, tak že by by mi jen zkratili tak aby v normalním stavu byl venku žalud ale aby zůstala tam kůže a pří erekci byl viděn žalud? Platí to pojištovna. děkuji

odpověď

Dobrý den, navštivte urologa, ten posoudí možnost zákroku, který požadujete, pojišťovna jej hradí. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den. Byl jsem dnes na ultrazvuku močových cest a v nálezu je napsáno.......močový měchýř dobře naplněný, anechogenniho obsahu, při jeho horní kontuře divertikl o velikosti 17mm, drobná imprese prostaty, stěna měchýře není rozšířena. Otázka-Prosím ten divertikl, to je něco vážnýho? To je nádor?

odpověď

Dobrý den, divertikl je výchlipka močového měchýře, není to nádor a pokud je divertikl malý a nemáte výrazné obtíže, není důvod k operaci. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, je mi 43 let, užívám potravinový doplněk s obsahem ginkgo biloby. Chtěl jsem se zeptat, jestli mohu současně užívat Viagru? A přemýšlel jsem také o vyzkoušení Arginmaxu, jestli na mě bude mít nějaký pozitivní vliv. V tomto případě je kombinace Arginmaxu a Viagry nežádoucí či nijak nevadí? Díky za odpověď

odpověď

Dobrý den, viagru lze kombinovat s oběma přípravky, ale nedoporučuji brát současně arginmax i viagru. K posouzení účinku obou preparátů je vhodné je vzít odděleně a porovnat efekt. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, Je mi 16 a na předkožce mam bíle ´´tečky´´ a pod žaludem mám také bíle ´´tečky´´, ale i červené ´´tečky´´. Myslím si ,že to jsou kvasinky, podle internetu by mě měla bolet předkožka a při čurání by jsem měl cítit bolest ,ale předkožka mě nebolí a ani při čurání necítím bolest. Povrch žaludu mám zbarven do běla. Mohl byste mi poradit, jak bych se toho zbavil? Nechci jít s tím k doktorce. Existuje na to nějaká mast (která není na předpis) a mohl bych si jí koupit v lékárně? P.S.: Ty pupínky mám cca 3 roky.

odpověď

Dobrý den, je třeba si uvědomit, že některé "pupínky" jsou fyziologické, jedná se o drobné podkožní žlázky. Určitě se takto neprojevuje onemocnění kvasinkami. Každopádně navštivte urologa či dermatologa, není třeba se obávat návštěvy. Podle popisu nevím o co přesně se jedná, tedy Vám ani nemohu poradit léčbu. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, mám prosbu. Včera po ránu jsem zjistil - že má varlata měla fialovo-černou barvu. Ihned jsem jel na pohotovost. Doktor pohmatem nic nezjistil. Předepsal mi Amoksiklav, Aescin - teva. Právě varle už má růžovou barvu, ale levé je pořád stejné. Doktor byl cizinec - sotva jsem mu rozumněl. Řekl, že pokud budou horečky či nevolnost - okamžitě do nemocnice na hospitalizaci. Nicméně kontrola u urologa za 14 dní. Bolestivost je zespoda varlete. Mám pro jistotu jet do jiné nemocnice? Nedělal mi ultrazvuk. Děkuji

odpověď

Dobrý den, rozhodně je ultrazvuk nezbytný co nejdříve, přestože vaše symptomy nejsou typické pro torzi varlete, je třeba ji explicitně vyloučit, nejlépe ultrazvuk s dopplerovským vyšetřením. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den,nevím si rady.Mám dlouhodobé potíže s pálením močové trubice.Poprvé jsem šla v lednu na gynekologii,kde biochemicky vyšla bakterie ojediněle.Byl mi nasazen Biseptol,po dobrání jsem měla potíže ještě asi týden.O 2 měsíce později jsem začla mít potíže znovu.Na pohotovosti mi předepsali Ciplox.Zvláštní je,že problémy jsou každý den jiného stupně.Někdy je bolest vysoká(to musím i častěji na záchod),že musím užívat Algifen,pak třeba 2dny necítím nic pak pár dní jemné pálení(není pouze při močení,ale i třeba v klidu v sedě,leže).Je to už dohromady půl roku co mě to začlo trápit.Před 14 dny jsem byla na urologii,kde mi byla odebrána cévkovaná moč-nález 0.Ještě jsem byla na gynekologii,kde mi bylo řečeno,že potíže nejspíše souvisí s 2 císařskými řezy(2014,2011),močový měchýř se prý používá na překrytí jizvy.Vaginální stěry prý nejsou nutné.Byly mi předepsány léky Mictonorm.Zatím je neberu,nemám pocit,že bych měla hyperaktivní močový měchýř s tím přece nesouvisí pálení trubice,nebo ano?Prosím o radu zda Mictonorm brát,co mohu ještě udělat,užívám Mega brusinky a Lichořeřišnici.

odpověď

Dobrý den, dle mého názoru je potřeba udělat kalibraci močové trubice k vyloučení její zúženiny a cystoskopii k vyloučení jiné patologie močového měchýře. Pokud budou vyšetření negativní, pak lze předpokládat, že se jedná o funkční poruchu a léčit ji symptomaticky. Pokud bude nějaký patologický nález při uvedených vyšetřeních, pak léčba dle nálezu. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 134 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Bolest zad - pohybové metody, které prospějí tělu i duši

S bolestí zad se během svého života potýká až 80 % lidí. A není divu. Celý den prosedíme u počítače, do práce a z práce jezdíme autem, v tašce nebo kabelce přes rameno taháme notebook i rodinné nákupy – a záda a páteř dostávají každým dnem zabrat čím dál víc. Účinnou úlevu může přinést pravidelné cvičení, které svaly podél páteře protáhne, zpevní, a zádům tak znatelně uleví.

Ganglion - vada na kráse, která může způsobovat bolest

Ganglion je hmatné zduření, které se vyskytuje na zápěstí, v dlani nebo na prstech ruky, může se vyskytovat i na dolních končetinách. Zpravidla nezpůsobuje žádné potíže, může však být bolestivý, hlavně při jeho prvním výskytu, při pohybu nebo při větší pracovní zátěži. Některým pacientům vadí kosmeticky.

Prodělaný zánět spojivek a kontaktní čočky

Dobrý den. Před 3 týdny jsem prodělal zánět spojivek a od té doby si pravé oko nemůže zvyknout na kontaktní čočku. Vydrží 2-3 hod a začnu mít pocit cizího tělíska v oku. Oko nepálí, nebolí, ani není červené. Je možné že prostě oko přestalo snášet čočku? Děkuji

Roste počet lidí se záněty střev, i těch, kteří nesnáší lepek

Krvácení z konečníku, průjmy, bolesti břicha, hubnutí, časté nucení na stolici – to jsou časté příznaky střevních zánětů. Každý rok si vyslechne diagnózu asi 2 000 Čechů, dalších přibližně 7 600 ročně se od lékaře dozví, že má rakovinu tlustého střeva nebo konečníku. Zatímco úmrtnost na tento typ rakoviny kvůli účinnému screeningovému programu za posledních 10 let v ČR klesla o třetinu, počet lidí se střevními záněty každoročně o 4–5% vzroste.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce