Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Poradna uzavřena

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den manžel má problém v třísle má bolesti a u lékaře mu řekli, že má nějakou cévku utlačenou a je tam zánět, dostal liontin na potírání ale nic se nelepší krev ani moč mu nevyšetřovali. Bojím se, že je to prostata, zhubnul11kg. Děkuji za zprávu.

odpověď

Dobrý den, tříselné uzliny nejsou spádovou oblastí pro prostatu, potíže v třísle s prostatou určitě nesouvisí. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobry den, chcel by som poradit s jednym problemom. Pri erekci (a hlavne pri vyvrcholeni) mi vystupuju semeniky az nad koren penisu(ako by ich nieco vtahovalo hore a dovnutra), nie je to bolestive(az na niektore polohy) a kratko po vyvrcholeni sa vratia do klasickej polohy, avsak mam obavy , ci to nie je symptom niecoho a taktiez mi to prekaza mi niektorych polohach. Mozete mi poradit, co to je a ci sa s tym da nieco robit?

odpověď

Dobrý den, je to fyziologické, máte jen větší stahy cremasterového svalu v šourku, který přitáhne varlata ke tříselnému kanálu, pokud se poté vrátí zpět, není třeba to řešit. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, mám dotaz. Už rok mám problém dosáhnout erekci a erekci udržet ke kvalitní souloži. Zkoušel jsem i volně prodejně léky a nic moc. Docela mě to štve, co byste doporučil. Děkuji ....

odpověď

Dobrý den, potravinové doplňky volně prodejné v lékárnách moc nefungují. Je vhodné urologické vyšetření a předpis PDE5 inhibitorů, které fungují velmi dobře. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, pomalu se mi zhoršují potíže s prostatou. Užívám lék Tanys Eraz 0,4mg. Doktor mi doporučuje operaci přes močovou trubici. Je mi 80 let je to vhodné? Jaké jsou zkušenosti s operací v tomto věku? Někteří kamarádi si nechválí. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, k posouzení, zda je tato operace vhodná mám poměrně málo informací, ale pokud se při léčbě tanyzem obtíže zhoršují, pak operace prostaty přes močovou trubici bývá standardem. Věk pro indikaci operace není rozhodující, pokud jste schopen podstoupit zákrok v anestezii. Musíte ovšem vzhledem kl věku počítat s delší rekonvalescencí po zákroku. Normalizace močení může trvat několik týdnů. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den. Měl bych na Vás dotaz. Se zvětšenou prostatou se léčím již asi 10 let a absolvoval již 4 biopsie – celkem odběr asi 32 vzorků (poslední před 1 měsícem – odběr 6 vzorků). Zatím se zhoubný nádor nenašel. Nyní užívám již 2 roky hyplafin 5 mg. Bohužel PSA je 6,6, ale při užívání hyplafinu se hodnota prý zvyšuje 2x, tj. 13,2. Nebyl indikován ani zánět prostaty ani zánět močových cest. Moje uroložka si také není jistá, proč je PSA tak vysoké. Co s tím? Děkuji za radu.

odpověď

Dobrý den, je to trochu složitá problematika na jeden mail, ale zkusím krátce odpovědět. Ve vašem případě by bylo vhodné posoudit hladiny PSA v delším časovém intervalu a podle rychlosti nárůstu určit riziko karcinomu. Dále je nutné vzít v úvahu velikost prostaty. Z těchto parametrů posoudit reálné riziko karcinomu a pokud bude přítomno, pak provést magnetickou rezonanci a případně saturační biopsii na pracovišti, kde ji provádějí. Existuje spousta mužů, kteří mají výrazně zvýšené PSA a karcinom prostaty u nich neprokážeme, nicméně většinou mívají hladinu PSA v horizontu let relativně stálou, či kolísavou v určitém rozmezí. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, po jaké době je možné znovu nasadit Urovaxom. Poslední rok a půl jsem trpěla na záněty močového měchýře a tak jsem červenec-září brala Urovaxom, o kterém jsem se dočetla z diskuzí a který jsem si nechala předepsat praktickou lékařkou. Protože studuji v zahraničí, nechala jsem si ho předepsat znovu předem, když jsem naposledy byla v Čechách s tím, že jsem chtěla po cca půl roce preventivně znovu začít 3 měsíční kůru. Jenže na Nový rok mě zase postihl zánět (poprvé po 7 měsících, dřív byly intervaly kratší) a já jsem Urovaxom začala brát znovu k jiným lékům na zánět močáku. Je to příliš brzo? Jinak, je mi 25 a ještě jsem nebyla těhotná. Má lék nějaký vliv na plodnost? Omlouvám se za dlouhou zprávu a předem moc děkuji.

odpověď

Dobrý den, osobně preferuji Uro-vaxom také v půlročních intervalech, ale v případě, že máte zánět, je zbytečné tento lék užívat, protože imunitní systém již pracuje na plné obrátky a vyrábí protilátky proti bakterii, kterou máte v močovém měchýři. Z tohoto důvodu je vhodné začít Uro-vaxom užívat až po odeznění zánětu. V případě, že míváte záněty způsobené E. coli, je možno ještě kůry uro-vaxomu střídat s užíváním preparátu blokurima (v chronickém dávkování 1 sáček denně). Tato látka zabraňuje uchycení E. coli na sliznici močového měchýře. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, mám často ledvin. koliku. Při ní mě ledvina skoro nebolí, ale mám nesnesitelnou bolest hlavy a břicha nahoře a hodně zvracím. Není to divné, že ledvinu - pravá, necítím bolest - jen mírný tlak. Mám geneticky zúžený močovod vpravo. Děkuji

odpověď

Dobrý den, Vaše příznaky nejsou zcela typické. Neznám přesné nálezy, ale pokud se jedná o pravostranné koliky při zúženém močovodu vpravo, pak by možná bylo vhodné tento problém vyřešit. Pokud není příčinou kolik toto zúžení, pak je nutné zjistit proč koliky míváte (např. močové kameny). Pokud se podrobným vyšetřením příčina nezjistí, pak je vzhledem k Vašim netypickým příznakům nutno pomyslet i na jiná onemocnění (migréna apod.). Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den pane doktore. Mám dotaz ohledně zánětu močových cest. Objevují se mi tak 2x za rok. Vždy beru antibiotika Ciplox, a pak je vše v pořádku. Tentokrát ale po ATB léčbě mi přetrvávají potíže-mám pocit, že musím stále stahovat močový svěrač, močím častěji, ale ne tak jako v akutní fázi. Bolest není, jen občas mírné pálení. Jsem rozhodnuta jít opět k mému obvodnímu lékaři, a tuším, že mě zřejmě odešle na urol. vyšetření. Chci Vás poprosit, jestli byste mi mohl nastínit, jaký problém asi mám a jak se řeší...Chtěla bych vědět dopředu, co mohu očekávat. Předem moc děkuji za Váš čas a odpověď.

odpověď

Dobrý den, ve Vašem případě mohlo dojít k nedostatečnému přeléčení (např. při rezistenci bakterií na ciplox) nebo jde o tzv. hyperaktivní močový měchýř. Může jít jen o přechodný stav, kdy sliznice močového měchýře po zánětu ještě není zcela zklidněná. Urolog Vám pravděpodobně vyšetří moč a provede ultrazvuk. Další vyšetření budou záležet na nálezech, je možné, že další vyšetření nebudou potřeba. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, urolog mi před časem sdělil, že mám snížené dne močového měchýře. Zároveň se u mě jednou za čas objeví zánět močových cest. Nikdy jsem nerodila. Za účelem posílení pánevního dna ( a v domnění, že to pomůže i na močové cesty) bych si chtěla pořídit venušiny kuličky. Zaslechla jsem ale, že když máte právě sníženou polohu močového měchýře, neměli by se pomůcky tohoto typu vůbec používat. Děkuji za radu! S pozdravem Lenka

odpověď

Dobrý den, doporučuji spíše navštívit fyzioterapeuta nebo rehabilitační sestru, která Vás cviky na posílení pánevního dna naučí správně cvičit. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, prosím o radu. Muž 58 let, Dg:N40, po rebiopsii prostaty - Ca prostatae cT1cNxMx, GS 2+3. Doporučeno RAPE či aktivní sledování. Co znamená prosím GS 2+3? A neměla by být provedena další doplňující vyšetření jako SCINTI kostí či CT? Jsem zdravotní sestra. Děkuji moc moc za odpověď.

odpověď

Dobrý den, GS je Gleason score, je to údaj o agresivitě nádoru. Čím menší číslo, tím lepší. Trochu mne mate to 2+3, protože teoreticky z biopsie prostaty lze stanovit nejnižší GS 3+3. Provedení dalších vyšetření závisí ještě na hladině PSA, pokud je PSA menší než 10, scintigrafie skeletu se rutinně neprovádí, riziko mestatáz při těchto hodnotách je velmi malé. CT vyšetření pánve by se mělo provést , ale pouze v případě, že se rozhodne pacient pro aktivní léčbu. Pakliže se rozhodne pro pečlivé sledování, není CT nezbytně nutné. Dnes navíc CT v této indikaci stále více nahrazuje magnetická rezonance. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se dá léčit předčasná ejakulace (vyvrcholení do 1 -2 minut po začátku soulože) ? Manžel má s tímto potíž celých 15 let co jsme spolu a nyní sebral odvahu začít s tím něco dělat, kam jej mohu prosím odeslat ? Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pošlete jej k urologovi, nejlépe k někomu, kdo má i větší zkušenosti v andrologii. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den Mám dotaz zda mohu brát prostenal uno jako prevenci. Problémy nemám moc vám děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, prevence onemocnění prostaty prakticky neexistuje. Jsou studie, které prokazují, že určité stravovací návyky snižují riziko rakoviny prostaty (např. asiati, kteří mají zase vyšší procento chronických prostatických obtíží). Látky obsažené ve volně prodejných lécích - fytosteroly - mohou být účinné při lehčích obtížích s prostatou, nicméně nemají preventivní vliv ani na růst prostaty ani na rakovinu prostaty. Jejich největším efektem tak pravděpodobně zůstává placebo efekt (ten ale není zanedbatelný). Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, chcela by som vás poprosit o radu s partnerom 35rokv mame problem po styku ho pali penis a ma ho začervenany dalšia vec je ako keby mal natrhnutu uzdičku vždy ked sa to trocho prelieči hned po styku sa to vráti neviem či to spolu suvisí, ale už par mesiacou chodi v noci viac krat močit ale aj vypije vela vody to znamena v lete aj 10 lit a teraz v zime aj 5lit. Nechapem čo sa može diat sme spolu už 15 rokou a nemenili sme partnerov niekde som tu čitala že to može byt alergia ale po tolkych rokoch dostane alergiu ? Ja žiadne problemy nemam ani palenie ani svrbenie okrem toho že sa vyhyba sexu. Za radu vopred dakujem

odpověď

Dobrý den, vzhledem k nadměrnému příjmu tekutin bych doporučil u manžela vyšetření na cukrovku, mohly by s ní souviset i kožní problémy na penisu a s uzdičkou. Každopádně by bylo vhodné uzdičku spravit na urologii. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den pane doktore. Předem předesílám, že jsem už u urologa byl a mám za sebou vyšetření. Chtěl bych znát váš názor. V 19 jsem si povšiml, že mě vystřeluje bolest v oblasti podpaždí a trochu mě tahá v oblasti rozkroku. Nejprve jsem si myslel, že mám moc utažené hodinky, protož mi řezavý nebo bodavý pocit vystřeloval až do ruky. To se opakovalo i druhý den. Nakonec jsem si nahmatal zduřelé žíly. Doktoři mi provedli operaci levostranné varikokély. Bolesti zmizely. Ale po každé ejakulaci mě vystřeluje stejná bolest jako před operací. Když mám sex např. dva dny po sobě bolest je silnější. Levé varle pobolívá, ale kupodivu nevystřeluje mi do třísla, ale do podpaždí. Pokud sexuálně abstinuji tyto bolesti nemám....V 30 jsme se s manželkou rozhodli mít potomka, ale dlouho se nedařilo. Spermiogram mi vyšel s hodně spermiemi, ale malou pohyblivostí. Nicméně po čase se zadařilo a splodili jsme dítě přirozenou cestou. Na genetických testech mi byla zjištěno leiden mutace, takže mám sklon k trombóze. Na urologii mi pan doktor provedl sono a řekl, že ty výstřely do podpaždí jsou divné, že to od varlete nemůže být. Tak se chci zeptat jestli nemáte nějaký názor či poznatek. Jak říkám ty otravné bolesti jsou pouze po ejakulaci a trvají tak den, dva. Pak vymizí , ale už léta mě otravují. Přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den, zatím jsem se s ničím podobným nesetkal. Teoreticky by bolesti v podpaždí neměly s procesy v pánvi souviset, ale vegetativní nervový systém je autonomní, na naší vůli nezávislý. Myslím že s vysokou pravděpodobností jde jen o funkční záležitost a nijak Vás to nebude ohrožovat na zdraví či životě. Pokud jsou všechny nálezy v normě, asi nezbude, než se smířit s občasným dyskomfortem, který může zmizet stejně jako se objevil. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den,manžel je po transuretrální resekci prostaty pro BPH již 2 měsíce a stále mu samovolně uniká moč,musí používat vložky,je naděje že se to upraví? Je z toho neštastný ,lituje že na zákrok šel. Jemu 68 let.Děkuji za případnou odpověd

odpověď

Dobrý den, statisticky k tomu dochází u 2-5% pacientů po operaci prostaty. Je vhodné cvičit cviky na posílení pánevního dna (nejlépe podle brožurky). Pokud se stav do 6 měsíců od operace neupraví, dohodněte se se svým urologem na možnosti operačního řešení inkontinence. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
48%
Zatím hlasovalo 565 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Plavání našemu tělu prospívá, je ale nutné plavat správně

Plavání je jedním z nejzdravějších sportů, musí se však dodržet několik pravidel. Styl „paní radová“ škodí páteři, přesto na koupalištích převažuje. Děti v kruzích a s křidélky se ho učí nesprávně už odmala.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce