Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den ve čtvrtek jsem byla u svého gynekologa a chtěla jsem buď posunout nebo popohnat menstruaci kvůli víkendovému plánu. Dostala jsem injekci na uspíšení a stále nic tak se chci zeptat jestli bych i po injekci mohla začít užívat Norethisteron Zantiva na oddálení ??? Děkuji

odpověď

Dobrý den. S tímto dotazem se prosím obraťte přímo na Vašeho gynekologa.

otázka

Dobrý den,mám doktora, který asi neumí psát, vidím tak jen pár čar a tak jsem se vás tady chtěla zeptat,jestli by jste mi mohli pomoct vyluštit ty jeho šifry. Můj doktor je právě na dovolené, takže se ho nemám jak zeptat. Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Pokud se Váš dotaz týká receptu na léky, tak ten by měl být vystaven formou eReceptu. Každému eReceptu je přidělen unikátní identifikátor. V lékárně pak lékárník načte identifikátor eReceptu a pokud je eRecept v CÚER (Centrálního úložiště elektronických receptů) nalezen, vydá předepsaný lék pacientovi. Nemusíte mít tedy strach, že by Vám byl vydán jiný lék.

otázka

Dobrý den, celý život trpím na záněty průdušek, dostávam je každý rok. V listopadu jsem byla očkována proti chřipce a po 14 dnech jsem dostala dráždivý suchý kašel, který trvá dosud. Lékař řekl, že to byly nežádoucí účinky injekce na chřipku. Můžou se očkovat proti chřipce pacienti s pravidelnými záněty průdušek? Poté jsem byla jsem léčena anitbiotiky, rentgen plic, odběr krve, kde bylo zjištěno, že jsem asi měla plicní chlamydii. Možná jako jo a ne. Užívala jsem 3 balení antibiotik na chlamydie a pořád kašlu suchý dráždivý. Ale v noci ne. Už mám strach. Mám počkat ještě 14 dní co to po antibiotikách udělá, pak půjdu na plicní. Můžu zatím v lékárně koupit něco, co mi pomůže od toho úmorného kašle? Měla jsem Stoptusin, Bromhexin, Erdomed, Ambrobene. ACC mi nepomáhá. Děkuji Vám za radu.

odpověď

Dobrý den, výrobci udávají, že očkovat se nesmějí osoby, které jsou alergické na některou z použitých látek, mají v době očkování horečky nebo akutní infekci. Jelikož se jedná o očkování dobrovolné, je na zvážení každého z nás (případně po poradě s lékařem, který Vám vše vysvětlí), zda se očkovat budeme či nikoliv. Pokud každoročně trpíte záněty průdušek, tak bych osobně do očkování nešla, protože akutní fáze může nastat téměř kdykoliv ( hlavně v nevlídném podzimním a zimním počasí). Takže se klidně může stát, že očkování proběhne v začátku jiného onemocnění, které ještě není zřetelné. Příští rok doporučuji vyhradit si u lékaře čas na konzultaci, kdy Vám vysvětlí všechna pro a proti, abyste se mohla správně rozhodnout. A očkovat třeba i dříve, v době kdy ještě není tak ošklivé a proměnlivé počasí. Všechny uvedené léky (kromě Stoptussinu) jsou určeny k vykašlávání či rozpouštění hlenů. Vy ale píšete, že máte suchý dráždivý kašel. Doporučuji vyzkoušet Levopront, který je určen k léčbě suchého dráždivého kašle. Pokud by během 2-3 dní nezabíral, doporučuji navštívit lékaře, aby Vám předepsal účinnější léky na tlumení kašle.

otázka

Dobrý den. Před dvěma lety mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy beru lék euthyrox 112 mg. Letos při kontrole mi byla zjištěna zvýšená funkce. Lékař mi zvýšil euthyrox na 125mg. Neměl by mě ho spíš snížit?

odpověď

Dobrý den. Teoreticky ano, při zvýšené funkci by se měl Euthyrox snížit. Prakticky mohlo v testech vyjít i něco jiného než pouhé zvýšení funkce. Určitě doporučuji tuto skutečnost konzultovat s lékaře, abyste věděla, co ho ke zvýšení vedlo.

otázka

Dobrý den, občas si vezmu 2 tablety Lexaurinu na zklidnění. Jedná se o Lexaurin 1,5 mg. Co by se stalo, kdybych si vzala 4 tabletky naráz? Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Při užívání většího množství najednou se mohou vystupňovat nežádoucí účinky-především únava, ospalost, bolesti hlavy, závratě. Zkuste užívat 2 tablety 2-3x denně (celkově za den maximálně 9mg,tj.6 tablet).Není vhodné toto dávkování užívat dlouhodobě, protože může vzniknout závislost. Pokud by se stav nezlepšil, doporučuji kontaktovat lékaře.

otázka

Zdravím, je mi 60 let a jsem 20 let po transplantaci jater, všechno je v pořádku, jen mám problém s erekcí, myslím, že psychického rázu. Chtěl bych se zeptat jestli můžu brát tabletky a jaké tabletky na posílení erekce. Jinak beru Neoral 75 ráno večer, ursosan ráno večer. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Krátkodobé problémy s erekcí může vyvolat stres, nedostatek spánku a pohybu, ale i přejídání nebo příliš mnoho alkoholu. V takovém případě je „léčba“ jasná, stačí změnit životní styl. S přibývajícím věkem mají potíže zase organický základ. Mohou indikovat vysoký krevní tlak, cukrovku, ale i srdečně-cévní nemoci, jako například kornatění tepen. Erektilní dysfunkci ale může způsobit i porucha topořivých těles, nervové soustavy či hormonální změny. Pokud potíže přetrvávají, je na místě navštívit odborníka. Úspěšnost odborné léčby je vysoká, její základní podmínkou je ale správná diagnostika. Ta je především díky ultrazvuku většinou neinvazivní a přesná. Finančně dostupnou a navíc bezbolestnou metodou je léčba tzv. rázovou vlnou. Aplikace rázové vlny zcela nebo z velké části nahrazuje užívání léků na zlepšení erekce. Nová metoda léčby navíc zbavuje pacienty psychických problémů, které poruchy erekce doprovázejí.

otázka

Dobrý den. Užívám asi sedm léků denně a občas jsem musela přidat omeprazol. Dočetla jsem se na příbalovém letáku že při náhlém zhubnutí, se musí přestat užívat. Opravdu jsem zhubla,asi 10kg, doufám že to není něco z čeho bych se měla obávat,,,

odpověď

Dobrý den. Upozornění se týká významné ztráty hmotnosti z nejasné příčiny. Pokud je to řízené snížení váhy, užívat ho můžete.

otázka

Dobrý den. Mohu užívat pantomyl 40mg ráno, Erdomed 1-1-0, Dorsiflex 0-0-1 zároveň? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Tyto 3 léky se vzájemně neovlivňují, užívat je společně můžete. Pro lepší účinek doporučuji Pamtomyl užívat ráno na lačno. Dorsiflex během jídla nebo po jídle. Erdomed po jídle. Vše zapít dostatečným množstvím tekutiny.

otázka

Ještě bych se prosím chtěla zeptat. Když Chlorellu ani probiotika ne v lékárně mi řekli, že na Pantomyl bych Hylak vůbec užívat neměla.Tak co třeba ještě Laktobacily?Je to stejné jako probiotika?

odpověď

Dobrý den. Laktobacily a probiotika jsou to samé. Zkuste probiotika užívat zhruba hodinu po jídle. Užívání na lačno může občas způsobovat Vámi popsané potíže.

otázka

Dobrý den, mám dotaz ohledně kapek DR.Popov Hubnutí. Mám po zánětu žlučníku a za dva měsíce mě čeká laparo vyndání. Bylo mi doporučeno zhubnout. Narazila jsem na tyhle přírodní kapky a zajímá mě jestli to na ten žlučník nevadí. Je mi jasné že po žádných kapkách nezhubnu ale chtěla jsem něco navíc k mému snažení a nerada bych si žlučník zase podráždila. Děkuji moc

odpověď

Dobrý den. Jelikož kapky obsahují chilli, tak použití při problémech se žlučníkem nedoporučuji. Nejlepší pomoc s hubnutím je správně sestavený jídelníček. Doporučuji kontaktovat některého z výživových poradců, kteří se sestavením jídelníčku zabývají (ne prodejem doplňků stravy).

otázka

Dobrý den. Chtěla bych se prosím zeptat po atb se mi rozjel reflux jícnu(pálení na hrudi,nadýmání,těžko na žaludku)Byl mi ráno nasazen Pantomyl 40mg. Mohu se zeptat nepomohla by mi třeba Chlorella? Když si vezmu probiotikum mám pocit, že mám po nich potom reflux horší, takže probiotikum radši neberu.Tak se ptám na Chlorellu nebo co by mi mohlo rychleji pomoci k úpravě. Děkuji moc

odpověď

Dobrý den. Pokud Vám probiotika nedělají dobře, Chlorella bude s největší pravděpodobností také dělat problémy. Zkuste místo "klasických" probiotik roztok Hylak. Užívá se 3x denně 2ml. S odstupem od Pantomylu cca 2h.

otázka

Dobrý den. Užívám Pantomyl 1x40mg. Mohu při něm užívat Hylak forte na obnovu trávení?Někde jsem totiž četla že by se Hylak neměl užívat při IPP. Prosím o radu. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Hylak a Pantomyl lze kombinovat. Hylak by se neměl užívat spolu s antacidy (soda, Rennie, Talcid,...). Doporučuji odstup od podání Hylaku a Pantomylu, zhruba 2h.

otázka

Dobrý den. Užívám každý den jeden sáček magnosolvu hořčíku na tetanii. Byl mi zjištěn reflux jícnu a nasazen Pantoprazol 40mg ráno. Mohu prosím užívat i ten magnosolv? Nebude pantoprazol rušit jeho účinky. A ještě bych se prosím chtěla zeptat. Četla jsem, že pantoprazol snižuje v těle železo.Mohla bych si teda koupit tablety železa v lékárně které obsahují 14 mg a železo s Pantoprazolem pro jistotu užívat? Nebo Pantoprazol a současné užívání železa se nedoporučuje? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Pantoprazol a Magnosolv společně užívat můžete. Účinky se neruší. Pantoprazol jako takový železo nesnižuje. Používáním těchto léků dochází ke snížení kyselosti v žaludku, která je potřeba pro správné vstřebávání železa a vitamínu B12. Železo si pořídit můžete. Vhodné je to, které obsahuje i vitamín C. Ten zlepší vstřebávání. Vhodné je například https://www.lekarna.cz/salus-floradix-84-tablet/ , https://www.lekarna.cz/barnys-novoferrin-cps.30/ . Jen počítejte s tím, že zvýšený příjem železa může zabarvit stolici do černa a může vést až k zácpě. Při užívání zvyšte příjem tekutin. Oba uvedené produkty díky svému složení riziko zácpy minimalizují.

otázka

Dobrý den. Mohu se prosím zeptat jaké probiotika nebo co přesně by mi pomohlo na obnovu trávení? (nadýmání,pocit plného břicha). Užívala jsem Hylak forte,ale dostala jsem Nolpazu 1x40mg na reflux.Biopron 9 mám také, ale moc neúčinkoval. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Doporučuji užívat probiotika dlouhodobě. Dobré zkušenosti máme i s Probiolactem. Má speciální úpravu,aby laktobacily vydržely v trávicím traktu co nejdéle. https://www.lekarna.cz/probiolact-30-tablet/ . Kromě toho zvyšte příjem tekutin a doplňte vlákninu. Buď přirozeně (zelenina, ovoce) nebo Lepicolem. Ve Vašem případě bych volila Lepicol plus, který obsahuje navíc trávicí enzymy. https://www.lekarna.cz/vyhledavani/?query=lepicol . Dejte tomu zhruba měsíc. Pokud se ani po měsíci stav nezlepší, doporučuji opět konzultaci s lékařem.

otázka

Dobrý den, v pátek večer jsem zvracel z alkoholu, hned další den mě bolí levá část krku, je možné, že mi nějaká kyselina z žaludku podráždila krk? Také jsem si dnes (pondělí) všiml, že se mi v puse tvoří nadměrný počet slin, jde o nějaký problém? Přijde mi jako bych měl pořád kocovinu. Mám se něčeho bát?

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka. Bez osobní konzultace Vašeho zdravotního stavu není možné stanovit diagnózu. Pokud se tedy Váš zdravotní stav nezlepší, bude nejlepší, pokud navštívíte svého obvodního lékaře. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se nákazy koronavirem?

64%
36%
Zatím hlasovalo 297 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Mytí rukou je důležitá součást prevence

Správné mytí rukou je jednou ze základních prevencí před šířením nákazy, včetně viru chřipky nebo COVID-19. Většina lidí si však myje ruce špatně.

Zelený a šedý zákal, jaký je mezi nimi rozdíl?

Kromě toho, že obě onemocnění postihují oko, nic jiného společného nemají. Mezi šedým a zeleným zákalem je velký rozdíl, a nejen v tom, že každá z chorob postihuje jinou část oka.

Jak podpořit imunitu? Správná strava, klid, ale i homeopatika

Podpora imunity je v této době, kdy nás viry ohrožují ze všech stran důležitější než kdy jindy. Co tedy udělat pro posílení naší imunity a organismu? Zjednodušeně řečeno: platí to, co vždy. Hodně vitamínů, spánek, odpočinek. Pomoci mohou také některé minerály a homeopatika.

Je ibuprofen při infekci COVID-19 nebezpečný?

Mezi laickou i odbornou veřejností se množí dotazy o údajné nebezpečnosti používání ibuprofenu při infekci koronavirem. Je nutné se tohoto léku opravdu obávat?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce