Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, jsou to už dva dny od úrazu, hraju baseball a na tréninku jsem chytal nadhazovači, chytl jsem špatně míček, tak že mě při rychlosti 90-110 km/h trefil že předu do palce na ruce, přišla rázová bolest, do konce tréninku nebolelo, prst jsem zbytečně nepretezoval, leduju ho, mažu dolgitem a tejpuju, bolí přesně 2. kloub od nehtu, bolí když na něj víc zatlacim nebo když se snažím dát prst co nejvíc do zadu a co nejvíc do předu, při těchto pohybech mi přijde jakoby v něm něco malého přeskakovalo, je lehce oteklý, nemám v něm velkou sílu, pri normálním lehkém pohybu moc nebolí. Chci se zeptat jestli je to naraženina nebo to čeho se nejvíc obávám zlomenina. Děkuji moc za pomoc.

odpověď

Dobrý den. Bez rtg vyšetření nelze jednoznačně říci, zda došlo či nedošlo k poškození kosti. Takže pokud se má zjistit přesná dg, tak je třeba navštívit lékaře a provést rtg.

otázka

Dobrý den přeji,mám chlapečka bude mu rok. Už půl roku hůře spinká. Ale poslední měsíce už je to opravdu náročné. Vždy pár dní lepší a pak zase hrůza. Už se budí i několikrát před půl nocí, to většinou stačí dudlík a pak třeba kolem druhé a to bývá i několik hodin vzhůru. Je vidět , že by chtěl spinkat,ale je hodně neklidný. Vždy někam popoleze a plácne sebou a kňourá, někdy až pláče. Myslím si ,že ji trápí zuby ,má fialové boule v puse a možná pak má i problém usnout mezi spankovymi cykly. Teď zkouším 14 dni Sedalii. Po týdnu začal mnohem klidněji spát a dokonce pár krát až do páté ráno bez probuzení, super. Teď už zase, ale pár dní nic moc. Sedalii stále dávám, doktorka říkala,že pomalu zmenšovat dávkování. Moc krát děkuju za rady.

odpověď

Dobrý den, pro takto malé děti je k dispozici pouze Sedalia. Řešením by mohly být i homeopatika na míru. Ale v tomto případě je potřeba navštívit registrovaného homeopata, který na základě vyšetření vybere ta nejvhodnější pro syna. https://www.homeopathy.cz/registrovani-homeopate/

otázka

Dobrý den. Zdravím již delší dobou mě trápí tmavé skvrny na zadních stehnech hned pod zadkem a dělají se tam i červené pupínky. Zkoušela jsem všelijaké mastičky a krémy, ale nic nezabírá. Už si opravdu nevím rady na internetu jsem zkoušela hledat svůj problém jenže nikde jsem se nic nedočetla. Nevíte, z čeho to může být a jak se toho na trvalo zbavit? Opravdu mě to trápí akorát teď v létě, nemohu nosit šortky ani šaty. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Bez osobní konzultace není možné určit diagnózu. Doporučila bych Vám navštívit kožního lékaře.

otázka

Dobrý den, před 14 dny jsem si utrhl Achillovu šlachu, byl jsem na operaci a teď mám sádru. Při propuštění z nemocnice mi řekli ať cvičím s prsty u nohy. Asi po týdnu mě začíná bolet dost palec. Ostatní prsty Ok. Zda se mi, že mě trochu tlačí sádra. Nevim, jestli mám kontaktovat lékaře, nebo jestli mám ještě počkat. V úplném klidu to nebolí, ale když mám hýbat prsty. Bolí to hlavně když mám dát palec nahoru. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Na tuto otázku Vám odpoví pouze Váš ošetřující lékař.

otázka

Dobrý den, je mi 49 let a na pravidelné preventivní prohlídce na gynekologii mi lékař řekl že mám myom, 2 cm, ale že se s tím nic nedělá. Mám se obávat? A proč se vlastně udělal, a nemůže prasknout? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Myom je uzlík na děloze, tvořený shlukem svalů a vaziva. Může se vyskytovat samostatně, nebo může být na děloze myomů více. Jedná se o nezhoubný nádor. Riziko, že se z něho stane nádor zhoubný je zcela minimální. Většinou nemá žádné projevy a žena se o přítomnosti myomu dozví na pravidelné preventivní gynekologické prohlídce. Myom roste, pokud má žena dostatek ženských hormonů (tzv. estrogenů). Jakmile se ale žena dostane do období přechodu, myom ztratí podporu a přestane růst, nebo se dokonce zmenší. Pokud žena nemá problémy, jako jsou bolesti a krvácení, léčba se většinou neprovádí. K podávání léků, které zastavují růst myomu, nebo k operaci se přistupuje pouze v případě, že je myom velký a svou velikostí nebo uložením tlačí na okolní struktury v pánvi (močový měchýř, konečník a podobně). Každé operační řešení totiž přináší riziko komplikací, jako je zjizvení dělohy, po nichž pak stav v děloze může být horší než před operací.

otázka

Dobrý den. Užívám antikoncepci Bonadea už tak 4 roky v kuse, nyní jsem začala nové plato ale omylem jsem zapomněla svj 6ty prášek vzít na čas, antikoncepci většinou beru okolo 11-12 večer, zapomenutý prášek jsem si vzala druhý den v 10:50 ráno, zřejmě jsem to tedy stihla do těch 12 hodin vzít, myslíte, že mohu být v pohodě a nemusím se stresovat? Sex jsem s partnerem měla. Děkuji moc

odpověď

Dobrý den. V případě, že tabletku užijete s rozdílem méně než 12 hodin od běžného času užívání, je vše v pořádku. Pokud tedy antikoncepci obvykle užíváte například v osm hodin ráno, ale jednou si ji zapomenete v určený čas vzít – stačí, když ji užijete do osmi hodin večer. Respektive byste ji měla užít hned, jakmile si chybu uvědomíte. Další tabletku pak užijte v obvyklou dobu. Pokud jste se však opozdila o více než 12 hodin, může dojít ke snížení ochrany a tím k nechtěnému početí. V takových případech je třeba se chránit jinými prostředky, například kondomem. Největší riziko otěhotnění přichází, pokud jste si tabletku zapomněla vzít v prvním týdnu užívání. Ve druhém a třetím týdnu by při vynechání k otěhotnění dojít nemělo. Uvedená doporučení platí pro nejběžnější, ne však pro všechny antikoncepční přípravky na českém trhu (např. pro tzv. „minipilulky“, které obsahují jenom jeden hormon, nebo sekvenční přípravky). Rovněž postup při zapomenutí tabletky se může u různých antikoncepčních přípravků lišit. Je proto velmi důležité vždy věnovat pozornost informacím v příbalovém letáku.

otázka

Dobrý den, od včerejška odpoledne mám hořko v puse a žlutý jazyk skoro do zelena. Tu hořkost jsem po probuzení necítil, ale při snídani to opět začlo. Vypil jsem hrnek šalvěje a je to stále stejné. Teplotu zvýšenou nemám. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Pokud potíže neustoupí, bylo by vhodné klinické vyšetření u praktického lékaře. Může se jednat o dysmikrobii dutiny ústní nebo o něco jiného, bez klinického vyšetření bohužel nelze určit, o co se jedná. Jazyk často odráží celkový zdravotní stav, jsou nutné další informace, jako zda kouříte?, byl jste nemocný?, životospráva?, potíže se žaludkem?, potíže se zuby apod.

otázka

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně okultního krvácení, byl jsem na preventivní 50 prohlídce, byla mi odebrána krev moč, výsledky krevních testů dopadly podle lékařky krásně prý je mírně zvýšený cholesterol, prostata taky dobrá, ale test na okutní krvàceni vyšel pozitivně byli naměřené hodnoty 373-75 a byly měřené na přístroji QuikRead, dle lékařky jen mírně na limitem, poslala mě na kolonoskopii, já jsem si dělal tři testy na okultní krvàceni doma a všechny vyšly negativně, v den kdy jsem odebíral vzorek pro lékařku tak jsem měl tvrdou stolici , jelikož má lékařka má dovolenou tak se vás chci zeptat zda je nutné kolonoskopii absolvovat když mám testy teď negativní, a žádné jiné problémy nemám. Díky

odpověď

Dobrý den. Je-li test na okultní krvácení pozitivní, je pacient doporučen ke kolonoskopii, která dál pomůže objasnit příčinu krve ve stolici. Může se jednat o žaludeční vředy, zánětu ve střevech, hemoroidy a nebo v nejhorších případech kolorektální karcinom. Kolonoskopie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Lékaři umožňuje prohlédnout dolní část trávicí trubice. Konkrétně se jedná a konečník a tlusté střevo. Výhodou této metody je, že dovoluje bezbolestně odebírat z výše uvedených oblastí vzorky. Kolonoskop si můžete představit jako přístroj, který se skládá z hadice, optického aparátu, malých pracovních nástrojů, procesoru a obrazovky. Přístrojem lze odebrat ze střeva vzorek nebo odstranit malé střevní nádorky zvané polypy.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat : Dcera 19 let ,44 kg ,159 cm Dnes celé dopoledne tlak 107-110 / 49-53. Motá se ji hlava, je ji nepopsatelně divně. Čím nebo jak ho srovnat do nějakého normálu.

odpověď

Dobrý den. S tímto dotazem se prosím obraťte na ošetřujícího lékaře Vaší dcery, který zná její aktuální zdravotní stav a anamnézu.

otázka

Dobrý den,mám suché tmavé fleky na zádech které občas svědí,někdy sami zmizí a pak se vrátí. Prosím o radu jak postupovat při léčbě.

odpověď

Dobrý den, mohlo by se jednat o onemocnění pityriasis versicolor, které je způsobeno kvasinkami. Ke vzniku onemocnění přispívá nadměrné pocení, vysoká teplota, vlhkost, nevhodné oblečení (syntetická vlákna)...V lékárně je možné koupit antimykotickou mast, napr. Canespor, Canesten, Clotrimazol či jinou a mazat pravidelně dle návodu. Mohlo by se ale jednat i o nějaký typ ekzému. S určitostí diagnózu určí kožní lékař.

otázka

Dobrý den, ráno mě přepadl tlak na hrudi, zatmění před očima a pocit, že omdlim. Už se mě to stalo jednou v obchodě. Beru léky na vysoký tlak a štítnou žlázu. Nedávno jsem byla na kardiologii a bez nálezu. Mám problémy s krční páteří, mohlo by to být od ní? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Bez osobní konzultace není možné posoudit, co je příčinou. Pokud potíže neustoupí, navštivte lékaře.

otázka

Po kopupeli si všiml, že celá spodní strana předkožky je nateklá, lehce to svědí a při doteku a přejížděním prstem to lehce pálí.

odpověď

Dobrý den, zarudnutí předkožky může být jen běžným projevem podráždění kůže při manipulaci s genitálem. Nutné je vyloučit přítomnost zánětu kůže, nevhodné manipulace s genitálem nebo vliv nedostatečné hygieny. Obvykle i pokud jde o slabý zánět, tak dostatečné vynechání sexuální aktivity a důsledná hygiena postačí ke zlepšení stavu. Při podezření na kvasinkovou infekci jsou vhodné masti.

otázka

Dobrý den. Prosím o radu. Dospělý syn, trpí epilepsií, jeho intelekt je v nižší úrovni. Bere léky, keppra ráno 2000, večer 1500. Lamictal ráno 200, večer 200. Frisium ráno 1 tableta, večer, 1 tableta. Dávám mu doplňky omega 3. Četla jsem o vysokých účincích ženšenu Energy +. Je vhodné zkombinovat tyto doplňky? Nebo mi můžete doporučit něco jiného? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, ano, tyto léky a doplňky stravy (omega-3 a ženšen) kombinovat můžete.

otázka

Dobrý den, uvažuji o zakoupení přístroje pro IPL odstranění chloupků na těle pro domácí ošetření. Mám idiopatickou trombocytopenii po splenektomii, kterou jsem podstoupila v r. 2000. V současnosti beru pouze 50 mg anopyrinu denně pro ředění krve (vysoký počet krevních destiček). Je tento přístroj pro mě vhodný?

odpověď

Dobrý den. Při ošetření IPL bývá jednou z kontraindikací i ředění krve. Anopyrin však bývá zmiňován jako neproblematický. Přesto, vzhledem k Vašemu onemocnění, doporučuji poradit se o používání IPL s ošetřujícím lékařem.

otázka

Prosím co znamená zkratka v krevním obraze B-EOS. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Jedná se o vyšetření diferenciálního rozpočtu leukocytů. Eosinofily (B-Eos) jsou bílé krvinky, jejichž nárůst v krvi může naznačovat mnoho různých faktorů, jako jsou alergie a infekce nebo zánětlivá onemocnění, nebo zhoubná nádorová onemocnění, která postihují přímo bílé krvinky, např. leukémii.

Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Chodíte pravidelně na dentální hygienu?

45%
55%
Zatím hlasovalo 126 lidí

Mohlo by vás zajímat

Pšeničný deproteinovaný škrob. Je vhodný pro celiaky?

Deproteinovaný pšeničný škrob tvoří nedílnou součást celé řady bezlepkových výrobků. Přestože je v dnešní době již rozšířený, panuje kolem něj hodně nejasností a spoustu celiaků, hlavně začátečníků, si není jistých, zda jej smí konzumovat či nikoliv.

5 nejnovějších trendů v digitální medicíně

Digitalizace a digitální transformace mění řadu oborů a výjimkou není ani zdravotnictví. V Česku jsou výsledkem například elektronické recepty či neschopenky. Senátem také nyní čerstvě prošel zákon o elektronizaci zdravotnictví, který zjednoduší další elektronickou komunikaci mezi pacientem a lékařem a mezi lékaři navzájem. Jaké jsou tedy nyní hlavní trendy digitální medicíny a jaké další můžeme očekávat v blízké budoucnosti?

Ujíždění očí u dětí

Dobrý den. Mám skoro 7 měsíčního syna a občas mu ujíždí očka, hlavně když má něco blízko, třeba láhev, ale spíš to jde vidět na nějaké fotce. Dětská doktorka řekla, že to budeme hlídat a já mám strach, aby nebylo pozdě, jestli není lepší zajít na oční. Co myslíte? Moc děkuji za odpověď

Epileptikům sport prospívá, často se ho však obávají

Máte epilepsii, raději nesportujte, je to nebezpečné – i takové rady si často vyslechnou pacienti s tímto nejčastějším chronických onemocněním mozku. Výzkumy však ukazují, že fyzická aktivita je pro lidi s epilepsií prospěšná. Při dodržení bezpečnostních pravidel se mohou věnovat téměř jakémukoli sportu. Odborníci na to upozorňují u příležitosti Národního dne epilepsie a společně s pacienty a jejich podporovateli vyrážejí na již osmnáctý EPPI vodácký triatlon.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce