Inzerce https://www.lekarna.cz/vse-za-99/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vse-za-99

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobry vecer,uz si nevim rady..mezi prsty u nohou me to zacne svedit,bolet,nasledne se udela puchyr a otece me noha..udela se vzdy mei malickem a prstenickem prave nohy.udelalo se v listopadu,unoru a jiz mam opet..dr me dal dalacin ze je to infekce..pripadam si jak....lze zaslat foto..dekuji

odpověď

Dobrý den. Takto na dálku není možné určit, co je příčinou potíží. Můžete mít mykózu nebo nějaké jiné jak lokální, tak i celkové infekční onemocnění. Doporučuji Vám návštěvu kožní ambulance.

otázka

Dobrý den, které probiotika jsou nejlepší při histaminové dietě a také nejkvalitnější? Mám hit a teď jsem měla i antibiotika. Potřebuji dát střeva do kupy. Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den, dle studií přikládám zde seznam, které bakteriální kmeny by jste mněla užívat a naopak, která nejsou vhodná, protože produkují biogenní aminy. Probiotika, která ANO: Lactobacillus rhamnosus Lactobacillus plantarum Bifidobacterium animalis ssp . lactis Bifidobacterium infantis Bifidobacterium longum Probiotika, které NE: Lactobacillus casei Lactobacillus acidophillus Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus U nás je dostupně například probiotikum Linex complex 14 kapslí.

otázka

Dobrý den, před půl rokem jsem chytla genitální opar, to jsem si hodně vydržela, přeléčeno herpesinem. Poté přišel podzim a vždy po měsíčkách se mi opar znovu vytvoří. Prosím nemáte nějakou radu, jak se toho zbavit? Nebo jak léčit?

odpověď

Dobrý den, opakující infekce jsou známkou inmunitního rozvratu. Doporučila bych Vám vyšetření na imunologii a dermatovenerologii. V případě opakujích se infekcí je vhodné užívat wobenzym.

otázka

Dobrý den, poletím letadlem 12 hodin. Mám křečové žíly. Chtěla bych se zeptat, zda si mohu vzít xarelto před odletem. Žádné léky jiné neberu. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Pokud užíváte Xarelto pravidelně, tak ano, můžete si ho vzít před odletem. Pokud ho pravidelně neužíváte a zbylo Vám doma pár tablet, doporučuji poradit se s lékařem, který zná Váš zdravotní stav. Do letadla doporučuji použít i kompresní punčochy. A minimálně každou hodinu se projít nebo provést nohama pár cviků.

otázka

Dobrý den, užívám delší dobu Ferretab a dnes jsem dostala lék Pantomyl. Četla jsem že Pantomyl snižuje účinek železa. Chtěla jsem se zeptat jestli se to dá nějak spolu kombinovat? Nebo mám Ferretab vysadit? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Pokud užíváte Ferretab, tak ho máte indikovaný pro nedostatek železa, užívejte ho dál. Přidejte k němu vitamín C. Železo potřebuje ke svému vstřebávání kyselost, Pantomyl té kyselosti naopak zabraňuje. To znamená, že bude snižovat vstřebávání železa. Vitamínem C trochu vstřebávání podpoříte.

otázka

Dobrý den. Mám dotaz ohledně lupénky a léčby předepsaném doktorem . Používání DOVOBET - po přečtení letáku mám strach. Jak prosím přesně lék použít? Stačí jej nanést do vlasu na pokožku? Nebo musím aplikovat na postižené místa.(Po angíně se lupenka těžce zhoršila) Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Dovobet (Daivobet) aplikujte pouze na postižené místo, na zdravou pokožku ho nenanášejte. Mast aplikujte 1x denně ideálně večer. Postižené místo jemně masírujte, dokud se mast zcela nevstřebá. Po aplikaci si vždy pečlivě umyjte ruce. Délka léčby je většinou 4 týdny. Závažné nežádoucí účinky se většinou projevují až po dlouhodobé léčbě. Při doporučené 4 týdenní léčbě je to málo pravděpodobné. Pokud by se nějaké nepříjemné nežádoucí účinky objevily, je třeba je konzultovat s lékařem.

otázka

Dobrý den, mohu při léčbě přípravkem norethisteron na zástavu silného krvácení mimo cyklus aspoň třeba chvilku a slabě cvičit? Nebo raději čekat až po vysazení. Děkuji moc za odp.

odpověď

Dobrý den, ano, cvičit můžete.

otázka

Dobrý den, mám od 3 ledna budíka moc sem se toho bála a asi před měsícem mi začalo šumět a pískat v levém uchu. Může to souviset se stresem. Děkuji

odpověď

Dobrý den, šum či šelest, pískání v uchu se odborně nazývá tinnitus. Vzniknout může třeba následkem hlasitého zvuku, takzvaným akutraumatem. Tinnitus ale souvisí i s vyšším věkem, nejrůznějšími nemocemi (kardiovaskulární nebo štítné žlázy) nebo se stresem. Způsobit ho ale může i špatné sezení u počítače. Tinnitus může být jednostranný, či zasáhnout obě ucha a člověk většinou tyto potíže nejvíce vnímá v klidu a večer před usnutím. Potíže lze zmírnit či odstranit nasazením látek zlepšujících prokrvení - vasodilatační léky a z volně prodejných přípravků - léky či doplňky s obsahem gingko biloba a případně lze přidat vitaminy B6,E. Vhodné je vyhýbat se hlasitým koncertům, hudbě s vysokou hlasitostí ve sluchátkách a v případě stravy je vhodné omezit či vyloučit přísun kofeinu, nikotinu a soli. Pokud užíváte jiné léky, je nasazení jakéhokoliv přípravku vhodné konzultovat s lékařem nebo lékárníkem.

otázka

Chtěl jsem se zeptat zda se dá lék Enelbin nahradit za lék levnější nebo plně hrazený?

odpověď

Dobrý den, Enelbin nemá adekvátní náhradu.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat mám již 4 roky kožní problém jedná se o “ mikozu v tříslech” má doktorka mi řekla že se jedná o houbovitou plíseň z nadměrného pocení . Ale můj dotaz směřuje zda si mohu nechat udělat tetování na jiné části těla (zadá, předloktí, zápěstí, kotník)? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Tetování si můžete dovolit pouze, pokud jste zdraví. Kůže nesmí vykazovat jakékoliv změny nebo kožní onemocnění. Pokud se na kůži vyskytuje některé z onemocnění, jako např. chronický ekzém, lupenka či chronické akné, neměli byste se nechat tetovat ani na zdravých místech. Zkonzultujte tetování s Vaší ošetřující lékařkou.

otázka

Dobrý den dostala jsem Asentru 50g/z důvodu dlouhodobých bolestí krční páteře/ale už u 25g mám velkou únavu a ospalost/jsem řidič/potřebuji tedy Asentru přesunout na noční užívání a v tu dobu beru Lipanthyl s. Jak dlouho musí být pauza mezi léky. Moc děkuji

odpověď

Dobrý den, kombinace Asentry a Lipanthylu je možná, tyto léky se vzájemně neovlivňují. Oba léky můžete proto užívat současně bez pauzy.

otázka

Dobrý den, lékařka mi předepsala terbinafin 1* denně. Nemám předepsáno, kdy mám tablety jíst. Je lepší je brát ráno, přes den nebo večer. Děkuji

odpověď

Dobrý den, u Terbinafinu si můžete zvolit sám/sama, v kterou denní dobu ho chcete užívat- jak Vám to bude nejlépe vyhovovat.

otázka

Dobrý den, dlouhodobě užívám Fokusin, pak Lannatam. Mám poruchu ejakulace. Prosím o informaci, zda se po vysazení léku ejakulace ještě obnoví, nebo je to setrvalý stav. Případně prosím o radu, jaký lék bych měl užívat na obnovená ejakulace. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Ano, po vysazení by postupně mělo dojít k obnovení. Ovšem k tomu se přidávají další faktory, jako je věk či hormonální ne/rovnováha,

otázka

Dobrý den, manžel má ledvinový kamínek, zatím nevyšel. Chtěli jsme zkusit kapky Rowatinex, ale také se leči s Crohnovou chorobou. Může tyto kapky? Každý den užívá Pentasu. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Nikde jsem nenašla informaci, že by tyto kapky nebylo možné užívat při Crohnově nemoci. S Pentasou je lze také kombinovat.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat dcera má kašel, dávám jí sirup. Za jak dlouho jí můžu dát paralen.

odpověď

Dobrý den, uvedené léky lze bezpečně kombinovat a není mezi nimi třeba dodržovat žádný časový rozestup.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Kovová pachuť v ústech má většinou jednoduché vysvětlení

Kovovou pachuť v ústech může způsobovat řada faktorů, od špatné ústní hygieny až po vedlejší účinky léků nebo těhotenství. Jestliže tento stav přetrvává delší dobu, může být příznakem vážnějšího onemocnění.

Antibiotika versus sluneční záření

Léčba antibiotiky s sebou nese několik omezení. Od dodržování klidového režimu, abstinenci až po ochranu před sluncem. Některé typy zvyšují citlivost kůže na slunce, proto je třeba před pobytem na slunci dbát zvýšené opatrnosti. Při užívání určitých typů léků dochází ke změnám na kůži, která se stává citlivější k působení UV paprsků.

Zasažení bleskem a jak se správně chovat za bouřky?

I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, končívají podobné případy mnohdy tragicky a proto je dobré chovat se za bouřky rozumně.

Vypadávání vlasů u žen v menopauze

Můžete doporučit vhodný šampón na vlasy, který je vhodný proti vypadávání vlasů u žen v menopauze?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce