Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=leaderbord&utm_campaign=cukrovka
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Zdravím, je mi 42 a začali mě brát kolena, cítím je při změně počasí, přitom jsem žádné úrazy neměla. Praktický mi doporučil Dias, že mám pouze nedostatek kolagenu a je třeba to brát. Mohu mít opravdu jen nedostatek kolagenu nebo může jít o něco vážnějšího?

odpověď

Dobrý den, bez důkladného vyšetření nelze říci, co je příčinou bolesti kloubů. Může jich být více. Doporučuji vyzkoušet doporučený produkt a po 2-3 měsících zhodnotit, zda se stav zlepšil či nikoliv. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Mě trápí bolestivé vyrážky, určitě to nebude od komára, ale pokaždé, co mě něco kouslo tak mě strašně svědělo a zvětšovalo se to, zkoušela jsem Canesten krém proti komárům a časem se to zahojilo, ale dělají se mi po tom fleky a modřiny. Nevím už co s tím, prosím o radu, děkuji.

odpověď

Dobrý den, Canesten není krém proti komárům, ale na případné mykotické (plísňové) infekce. Na štípance a vyrážky je vhodný Fenistil gel nebo Psilo balzám https://www.lekarna.cz/psilo-balsam-1x20gm-gel/ . K tomu doporučuji užívat peroráně antihistaminikum ( Zyrtec, Zodac,...) 1-2x denně. Pokud by se stav po pár dnech až týdnu nezlepšil nebo zhoršoval, doporučuji návštěvu kožního nebo obvodního lékaře. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Dobrý den, beru antikoncepci Yosefinne (ethinylestradiol/drospirenon, 24 +4) a 8.8. v 19.00 jsem si omylem místo tablety pro 8. den vzala tabletu pro den 14. Chtěla bych se zeptat, jak v této situaci postupovat. Liší dávka nebo poměr hormonů v jednotlivých tabletách. Mám 9.9. vzít tabletu 8. a každý den pokračovat normálně, a den po tabletě 13. si vzít 15.? Naruší to cyklus? Hrozí otěhotnění? Popřípadě kdy a jak dlouho. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, jelikož se jedná o antikoncepci, kdy je ve všech růžových tabletkách stejné množství účinných látek, tak tato záměna nevadí. Cyklus narušen nebude. Budete pokračovat přesně, jak jste napsala. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Dobrý den, chtěla bych vědět, jestli se může užívat Klacid 500 mg při současném užívání Mertenilu. Děkuji za odpověď a hezký den.

odpověď

Dobrý den, U rosuvastatinu (Mertenil) nebyl vliv Klaritromycinu (Klacid) nijak významný. Přesto doporučuji sledovat zdravotní stav. Pokud by se objevila svalová slabost, bolest svalů spojená s horečkou nebo zimnicí, bolest kloubů otoky, podlitiny, nevysvětlitelné modřiny nebo vyrážka, ihned kontaktujte lékaře. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, beru prášky na tlak - Concor, Zorem, Rivocor a od června 2017 warfarin na zředění krve, Dnes jsem měla hodnotu 3. Dostala jsem dneska od lékařky Zoloft na nervy. .Ptala jsem se jí, zda mohu s warfarinem tyto prášky brát, prý to nevadí. Ale v příbal.letáku to trochu vadí, tak nevím, zda Zoloft mohu brát. Mockrát děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, Zoloft užívat můžete, jen je potřeba, aby Vám zpočátku léčby byl častěji měřen INR. K ovlivnění hladiny warfarinu většinou dochází při užívání dávky 200mg Zoloftu denně a více. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, když tři z léků, které užívám, se mají brát ráno na lačno, je možné je užívat současně? Helicid, Colafit, Prestarium Neo (orodisperzní). Děkuji za odpověď.

odpověď

Dorbý den. Tyto 2 léky a doplněk stravy lze užívat současně. Případně Colafit můžete vzít večer před večeří. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, piji již přes měsíc čaj z čerstvých kopřiv, ale dočetla jsem se, že dlouhodobé používání může mít neblahý vliv na ledviny, přitom ale kopřiva obsahuje spoustu vitamínů, takže nevím, zda mám přestat a zase začít pít čaj po nějaké době. Prosím, můžete mi poradit. Děkuji.

odpověď

Dorbý den, ano, kopřiva by se neměla pít dlouhodobě. Po 4-6 týdnech pití doporučuji udělat 3týdny přestávku. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, můžu brát Xorimax když jdu na vyšetření štítné žlázy? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, Xorimax by s největší pravděpodobností neměl ovlivnit hladiny hormonů štítné žlázy. Doporučuji se však pro jistotu ještě informovat u lékaře, který Vám bude vyšetření dělat. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,mám zánět průdušek a ode dneška beru Duomox 1000(po 8h) a Erdomed tobolky(1-1-0). Mohu léčbu podpořit ještě něčím,jako jsou průduškové čaje,kapky,sirupy ? A mohu si něco vzít na noc na sklidnění kašle,třeba stoptusin kapky ? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, ano, průduškovými čaji léčbu podpořit můžete. Kapky a sirupy na vykašlávání již potřeba nejsou. Na tento problém vám lékař předepsal Erdomed. Pokud vás trápí dráždivý kašel v noci, že nemůžete spát, můžete na noc před spaním užít lék ke zklidnění kašle - např. Stoptussin nebo Ditustat. Přes den ho nedoporučuji užívat, neboť by tyto léky šly proti účinku Erdomedu a to není žádoucí. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, chci zjistit, jak správně funguje opakovací recept. Pokud je na něm napsáno 2xopakovat a je v něm jedno balení. Znamená to, že dostanu dvě, nebo tři balení? Zatím jsem vždy dostala tři, včera dvě. Na stejně napsaný recept. Já to chápu tak, že přijdu, vyzvednu recept a výběr 2x zopakuji. Děkuji za vysvětlení.

odpověď

Dobrý den, výklad opakování bohužel není jednoznačný, pro lékaře ani pro lékárníky. Mělo by to být tak, že číslice za opakovat (Repetatur) znamená celkový počet výdejů. Když je na receptu napsáno opakovat 2x, vydám 2 balení (1. vyzvednutí a 2.vyzvednutí). Opakovací recept má platnost maximálně 6 měsíců, pokud lékař neuvede jinak a může být na něm napsáno jen tolik balení, které nepřesahují 6 měsiční léčbu. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, mám doma kys. boritou 3% roztok a líh (používali jsme k ošetření pupíku po narození). Teď máme rýmu a malej se chytá za ouško. V pondělí zamížíme nejspíš opět k doktorce, ale zajímá mě možnost si namíchat ušní kapky doma - právě z kys. borité a lihu. Myslíte, že mohu použít ředění 1:5? Či co byste mi doporučili? Mám strach, aby se to synovi nerozjelo v zánět středního ucha.Děkuji za odpověď..

odpověď

Dobrý den, použití kyseliny borité se u dětí nedoporučuje, z důvodu vyšší míry vstřebávání a tím i nežádoucích účinků. Pro rychlé použití je vhodnější mít doma např. Audiron nebo Aurecon https://www.lekarna.cz/audiron-25ml/ https://www.lekarna.cz/fytofontana-aurecon-drops-forte-junior-10ml/ S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda se při užívání kopretiny řimbaby může zároveň pít zelený čaj a jestli je právě kopretina řimbaba vhodná při léčbě migrény? Děkuji za odpoveď. Hezký den.

odpověď

Dobrý den, kopretina řimbaba se po staletí používala k léčbě bolestí, včetně migrén, jelikož nejspíše uvolňuje křeče svalového i nervového původu. V menších dávkách ji lze užívat jako prevenci vzniku migrény. Pokud užíváte léky na ředění krve, může být užívána pouze pod dohledem lékaře. Kombinace se zeleným čajem nevadí. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,užívám antikoncepci Eloine. Mám 24 růžových a 4 bílé tabletky. Bílé tabletky mi vychází na sobotu až do ůterý. Ale já bych potřebovala menstruaci o 1 den zkrátit. Mohu si tedy vzít do pondělí 3 bílé a v úterý už růžovou a začít tim nový blistr? A tu jednu bílou vyřadit?

odpověď

Dobrý den. Tím, že zkrátíte užívání placebo tablet o 1 tabletu a začnete dříve užívat tablety s účinnou látkou neznamená, že pseudomenstruace bude kratší. Nemusí tomu tak být. Pokud je potřeba, lze krvácení oddálit nebo posunout periodu na jiný den v týdnu. Pro oddálení lze začít hned užívat další balení bez použití placebo tablet, nebo pro posunutí vynechat tolik placebo tablet, o kolik chcete periodu posunout. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, může se snížit účinnost antibiotik Klacid, když jsem je uchovávala v lednici? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Při uchovávání v lednici se účinnost nesníží. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, byl mi předepsán lék Rilmenidin Teva 1mg. Při pročtení letáčku jsem v jedné kolonce narazil na " vyvarujte se pití alkoholu" a v další kolonce je "během léčby přípravkem není doporučeno pití alkoholu". Je to velký rozdíl mezi VYVARUJTE a NEDOPORUČUJE se. Tak nevím jak to vzít. Mám se okamžitě stát abstinentem, nebo si přece jen mohu dát 2 sklenky vína či piva! Mám ale dojem, že zříci se možnosti si po večeři dát něco dobrého nedokáži. Děkuji za odpověď PS: A když třeba půjdu na oslavu, nemám v ten večer(beru jeden večer) lék raději vynechat?

odpověď

Dobrý den, požití alkoholu může zvyšovat sedativní účinek Rilmenidinu. 1 pivo či 2dcl vína (výjimečně 1 panáka) si občas dát můžete. Větší množství nebo kombinaci více druhů alkoholu však nedoporučuji. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

62%
38%
Zatím hlasovalo 167 lidí
Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=adbox&utm_campaign=cukrovka
reklama https://www.lekarna.cz/pro-deti-13778/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_deti

Mohlo by vás zajímat

U mrtvice jsou důležité dvě věci: rozeznat příznaky a zavolat první pomoc

Cévní mozková příhoda (CMP), neboli mrtvice, je 3. nejčastější příčina úmrtí a vůbec nejčastější příčina invalidity osob ve středním a vyšším věku v Česku. Ač je spojována s pokročilejším věkem, může postihnout lidi všech věkových kategorií. CMP je následkem nezdravého životního stylu a zanedbávání účinné prevence. Díky pokročilým léčebným možnostem lze dnes její průběh zvrátit, klíčové je však rozpoznat prvotní příznaky a ihned zavolat lékařskou pomoc.

Obliba tejpování roste nejen u sportovců. Zbavuje bolesti bez prášků a mastí

Barevné pásky na tělech sportovců vždycky budily pozornost. Je zraněný? Jak mu mohou pomoci ve výkonu? Kinesiotape umí ochránit před úrazy, tlumit bolest i urychlit hojení. Už dávno není doménou jen sportovců, ale hodí se do běžné domácí lékárničky. Manipulaci s pružnými dlouhými samolepkami zvládne i laik.

Chrapot nebo změna hlasu může mít mnoho příčin

Delší chrapot nebo změna hlasu můžou mít mnoho příčin, od lehčích, až po velmi vážné. Může se jednat o refluxní chorobu žaludku, ale i o rakovinu. Její včasné odhalení ovšem dává šanci na úplné vyléčení s minimálními dopady.

Zanícený palec u nohy

Dobrý den, mám dceru 21 měsíců. Nyní se jí zanítil palec u nohy. Má ho celý červený a hnisá jí. Co je nejúčinnější, aby se jí zánět vyléčil? Má to druhý den a připadá mi, že se to zhoršuje. Nechce si na to nechat ani šáhnout, ani postříkat dezinfekcí, která nepálí, ani potřít heřmánkovým odvarem. Framykoin mi připadá, že nezabírá, nic se po něm nezlepšilo. Akorát při koupání se to trochu rozmočilo a vyteklo trochu hnisu. Jinak ale nejsem schopná s tím nic dělat. Zahojí se to samo? Já na takový problém používala mast Višněvski. Můžu to také použít u tak malého dítěte? Mně to ten hnis celkem "vytáhlo". Namazat jí to ale můžu až večer po usnutí a musím být opatrná. Jak se jí toho dotknu, budí se. K doktorovi bude potíž jít. Hned jak se otevřou dveře ordinace, rozeřve se a pere se a nedá se vyšetřit. Jsem z toho zoufalá, protože nevím, co mám dělat. Nechci, aby trpěla a nebo abych něco zanedbala. Díky za radu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce