Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobré ráno, prosím vás poraďte mi ako pomaly vysadiť rivotril. Teraz som na dávke dva krát 3 kvapky a večer 5 kvapiek, ale mám bolesty hlavy a celkovú slabosť pred tromi týždňami bola dávka 3+3+3+10. Poradíte mi?? Dakujem

odpověď

Dobrý den. Předpokládám, že docházíte k psychiatrovi, který Vám léky píše a s nímž můžete plán vysazování medikace konzultovat. Určitě bych to nedělala na vlastní pěst právě kvůli jakýmkoliv komplikacím. Abstinenční příznaky po vysazení benzodiazepinů mohou trvat řádově několik měsíců. Mohou se vracet při jakýchkoliv psychických obtíží a v různé intenzitě. Lékař Vám může doporučit i vhodnou psychoterapii.

otázka

Dobrý den. Beru Lanzul, Zodac, Prestarium Neo Combi a Pulmicort ráno, v poledne bych měla brát Stacyl a večer Rosucard. Chtěla jsem se zeptat právě na Stacyl, zda je nutné ho brát v pravidelnou hodinu. Dost často se mi stává, že ho zapomenu doma a dostanu se k němu až večer. Tak 2x do týdne. Rosucard už si vzpomenu před spaním vzít. Není to nijak vázané časem? Nebo když si ho občas vezmu déle, nevadí to? Děkuji moc za odpověď

odpověď

Dobrý den. Pokud občas zapomenete vzít si Stacyl v poledne, vemte si ho hned jak si vzpomenete. Opomenutí denní doby jsem tam nevadí. Pokud Vám to pomůže v pravidelnosti, užívejte Stacyl také večer.

otázka

Dobrý večer. Přítelkyně trpí Trichotilománii. Kvůli této nemoci dostává "panické ataky", kvůli kterým si trhá právě vlasy, kvůli čemuž právě dostává jak řečené panické ataky. Dokonce si kvůli této nemoci chce ostříhat vlasy. Je to opakující se cyklus. Proto se chci zeptat, jak se dá tato nemoc řešit a jesli by jste prosím nevěděli kontakt na doktora, který se tady v tom odvětví pohybuje a věděl by co a jak. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Trichotillománie je řazena mezi psychické poruchy, proto terapie náleží do rukou psychiatra a psychologa. Základní léčebnou metodou je kognitivně-behaviorální psychoterapie, v některých případech v kombinaci s medikamentózní léčbou antidepresivy. Behaviorální terapie v podstatě znamená nahrazení špatného zvyku jiným, který. Tímto přístupem se lidé s trichotillomanií nejprve naučí identifikovat, kdy a kde mají nutkání trhat si vlasy, pokusí se identifikovat spouštěče chování a těm se pak snaží vyvarovat. Pacienti se také učí, jak s trháním vlasů bojovat. Ve chvíli, kdy pocítí nutkání, proto zaměstnají své ruce něčím jiným – třeba udělají pěst, sednou si na dlaně nebo začnou plést. Často bohužel dochází k relapsům, zejména pokud jsou pacienti vystaveni stresovým situacím. Trichotilománii není možné léčit svépomoci a vždy je nutné navštívit praktického lékaře, který zpravidla doporučují návštěvu jiného odborníka.

otázka

Dobrý den. Je mi 29 let (žena) a posledních zhruba šest měsíců u sebe pozoruji nadměrnou ztrátu vlasů, stačí si vlasy prohrábnout a vždy mi jich zůstane kolem deseti v ruce, dosud jsem vždy měla vlasy velmi husté a zdravé. Z léků beru pouze antikoncepci, žádné onemocnění diagnostikované nemám. Jak padání zastavit?

odpověď

Dobrý den. Doporučuji doplnit vitamíny a minerály potřebné pro vlasy. Vhodné jsou např. Revalid, DonnaHair, Biosil či Vlasové hnojivo. Používejte i šampony proti vypadávání vlasů - Revalid, Plantur21. Prostředky je třeba užívat a používat alespoň 2-3 měsíce.

otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můžu antikoncepční pilulky užívat současně ve stejnou dobu s tabletamy na hubnutí Diterpex Rapid nebo tam musí být nějaký časový rozestup? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Diterpex obsahuje kofein, který se s antikoncepcí moc nemusí (díky ní je rychleji odbouráván). Doporučuji proto užívat antikoncepci s odstupem alespoň 1h od Diterpexu.

otázka

Dobrý den. Mohu se prosím zeptat jaké železo je vhodnější užívat ve 4měsíci těhotenství. Zda Globifer forte nebo Superželezo forte? Moc děkuji za radu

odpověď

Dobrý den. Vhodné jsou oba. Pokud užíváte kyselinu listovou v jiném doplňku stravy, volila bych Globifer. Pokud kyselinu listovou neužíváte, bude lepší Superželezo, které ji obsahuje.

otázka

Dobrý den, beru Vasocardin a Thyrosol. Je bezpečné k tomu brat i Biseptol na angínu? Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, kombinace léků je možná.

otázka

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat už asi týden mám problém, bolesti hlavy u spánku, občas pichlavá bolest na zádech neustáli pocit v krku jako kdybych tam měla vlas a teď se přidala bolest mezi žebry, budu ráda když mi poradíte. Chtěla bych sem zeptat jestli to může být od stresu poslední dobou mám velký potíže a k tomu jsem epileptik. Děkuji

odpověď

Dobrý den. V první řadě by bylo vhodné navštívit praktického lékaře k vyloučení fyzické příčiny potíží. Pokud máte pocit, že jsou potížže způsobené spíše stresem, pak by mohla být na vině tzv. psychosomatika, stav, kdy se psychická nerovnováha promítne do reálných fyzických příznaků. Proto by bylo vhodné navštívit psychologa -psychoterapeuta.

otázka

Dobrý den. Užívám tralgit na předpis ambulance bolesti pro osteoartrozu. Dnes jsem si byla v lékárně s receptem a tralgit neměli, nabídli mi místo toho tramal retard, stejne síly. Že je to úplně stejne složení. Chci se zeptat, jestli je účinek opravdu stejný? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Pokud užíváte Tralgit SR, tak záměna je možná. Tramal retard má stejnou účinnou látku i uvolňování. Účinek by měl být stejný.

otázka

Dobrý den. Mohu se nechat očkovat proti covidu-19,beru stacyl.

odpověď

Dobrý den. Můžete, užívání Stacylu není překážkou očkování.

otázka

Dobrý den. 2.ledna jsem dostala virózu - chřipku - možná covid 19, teplota 38,5-silný suchý kašel, ten přetrvává. Takže má otázka. Jelikož kašel nemám v noci ale jen po probuzení a dost silný hurčavý s příměsí hlenu někdy zelených. Jak se vykašlám mám docela klid - dotaz: můžu na toto brát sirup cibule cukr nebo nějaký jiný lék. Užívala jsem Erdomed, Soledum, Stoptusin vždy po pár dnech. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Ano, cibulový sirup užívat můžete i v kombinaci s jinými léky. Pokud vykašláváte jsou vhodné Erdomed nebo ACC long. Zbytkový kašel může trvat i několik týdnů.

otázka

Dobrý den Nevíte jaká je doba spotřeby léku viagra, bohužel již nemohu najít krabičku. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Záleží na tom kdy byl lék vyroben, proto bývá na krabičce uvedena doba použitelnosti. Datum expirace je údaj, kdy si jsou výrobci jistí a mají to otestované, že je lék stoprocentně nezávadný. Po tuto dobu sami lék skladovali v doporučených podmínkách, jako je teplota a vlhkost, a jsou si jisti, že po tuto dobu nedojde ke změně chemického složení daného přípravku. Po této době už to ale garantovat nemohou.

otázka

Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat,užívám tyto léky: Concor5,Carzap16,Propanorm150 denně po 8h,Atorvastatin Actavis20,Valdoxan25,Rivotril0,5,Rivotril2-1/2,Euthyrox137,Nitromint při bolesti na hrudi1-2stř,Nově místo Warfarin5- od 12.12.2020 Xarelto20,.Byla jsem 2012,2017-kardioverze,2x 2019koronografie a Spect-neg..2020 operac.šti.žl,léčím se TK vysoký,arytmie,chci se zeptat,jelikož se užívá nalačno Euthyrox a já mám nastatven Propanorm na 6h ráno první dávka,tak se chci zeptat,zda nevadí,když ten Euthyr,si vezmu za 1.5h,či jak mám v léčbě pokračovat a jaké mi můžete doporučit nejlépe užívání léků..roky jsem brala Warf.po kardioverzi a nyní mi nasadil pan lékař Xarelto 20,zda tato dávka jednou denně není silná pro mě,zda se začíná s tak vysokou dávkou. Děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den. Euthyrox je vhodné užívat ráno na lačno, to znamená minimálně 0,5h před jídlem či alespoň 1,5h po jídle. Propanorm se většinou užívá po jídle, užití Euthyroxu za cca 1,5h je v pořádku. Co se týká Xarelta - pro prevenci cévní mozkové příhody, trombózy a embolie je doporučená dávka 20mg. (Při užívání nižších dávek je nutné současně užívat i kyselinu acetylsalicylovou). Concor bych doporučila užívat ráno, Valdoxan večer před spaním a pokud užíváte Rivotril pouze jednou denně, tak je také vhodné ho užívat večer. Ostatní léky lze užívat v kteroukoliv denní dobu.

otázka

Prosím o zjištění do jaké míry se ovlivňují nebo vzájemně vylučují předepsané léky:Priamlo 8, APO-OME, Condrosulf, Betaserc 20, Zolpidem Mylan,Nakom 100, Pragiola 75,Pižlovy prášky.(Jsem po rakovině prostaty = ozařováním a z toho vyplývajících střevních problémech), operaci páteře (bolesti) a nyní Parkinson (Nakom). Z výše uvedeného, mám chronickou nespavost, bolesti páteře a žaludku + stálé závratě. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, mezi Vámi uvedenými léky (kromě Pižlových prášků, u kterých se mi nepodařilo dohledat přesné složení) nebyly popsány interakce, tudíž by se vzájemně neměly významně ovlivňovat. Vámi popisované potíže bohužel mohou způsobovat téměř všechny léky, které užíváte (kromě Condrosulfu). Poruchy spánku mohou být nežádoucími účinky léků Priamlo, Pragiola, Apo-ome a paradoxně i Zolpidemu. Závratě mohou způsobovat Priamlo, Pragiola, Apo-ome, Zolpidem, Nakom. Potíže trávicího traktu mohou způsobovat všechny Vámi užívané léky. Do stravy doporučuji přidat probiotika a prebiotika, která by mohla napomoci se zlepšením zažívání.

otázka

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat nechtěně jsem užívala kapky hylak které byly 5 měsícu po exp. Užívala jsem je asi 10dní k antibitikům ale jenom jednou denně. Může mi to nějak uškodit když obsahuji ty bakterie. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Že byste si tím uškodila je málo pravděpodobné. Spíše již Hylak neměl takový účinek, jaký by měl mít.

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Trápí vás zápach z úst bez zjevné příčiny?

52%
48%
Zatím hlasovalo 48 lidí

Mohlo by vás zajímat

Migrénu lidé tají, v práci ji neberou vážně

„A jéje, další s migrénou,“ „Je to jen bolest hlavy, tak snad bys s tím nechtěla být doma?“ Tyto a další reakce zaměstnavatelů a nadřízených jsou denním chlebem statisíců lidí, kteří trpí migrénou.

Co dělat, kdy se na dovolené rozbijí brýle

Na dovolené se mi rozbily se mi náhradní brýle, měl jsem je v batohu a syn na ně omylem sednul. Má cenu si pořizovat nové, když už jedny mám a tyto náhradní jsem v podstatě nenosil?

Pravda o (ne)obyčejné vodě

Sdělovací prostředky stejně jako sociální platformy nabízí v současné době tolik informací, že je často obtížné vyznat se v nich a vybrat z nich ty korektní. Vedle fundovaných, pro laika srozumitelných článků a doporučení odborníků vzniká přehršel rad nebo návodů, které se mohou výrazně lišit od doporučených postupů založených na vědeckém poznání. Tak vznikají i mýty, kvůli kterým lidé nevědí, čemu věřit. To se týká také pitného režimu a tekutin vhodných k pití – mezi spotřebiteli koluje spousta mýtů o minerálkách a balených vodách.

Jemné řešení na drsné lockdownové paty

Vysušené, popraskané paty hyzdí a zatrhávají ponožky i punčocháče. Rozhodně jen nevyčkávejte, až to okolnosti dovolí a zase si vás vezme do parády zručná pedikérka. Bez náležitého ošetření totiž mozolnaté nánosy začínají bolestivě praskat, někdy až do krve. Naštěstí existují moderní přípravky, které trampoty s chodidly řeší už do tří dní. Víme, jak na to.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce