Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

2. Máte se pustit do hubnutí právě vy?

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 9832x )

Váha není vševědoucí. Obezita je definována jako nadměrné ukládání tuku. Obvykle je vyšší % tuku spojené i s nadměrným množstvím kilogramů, ale neplatí to vždy. Např. aktivní sportovci s vysokým procentem svaloviny mohou být dle tabulek...

shutterstock.com

Váha není vševědoucí

Obezita je definována jako nadměrné ukládání tuku. Obvykle je vyšší % tuku spojené i s nadměrným množstvím kilogramů, ale neplatí to vždy. Např. aktivní sportovci s vysokým procentem svaloviny mohou být dle tabulek obézní, protože svaly jsou těžší než tuk, ale procento tuku mají v normě. Bylo by tedy výhodnější, pokud by si lidé kupovali na hodnocení obezity spíše tukoměry než váhy. U obézních mužů přesahuje tuk 25 % a u žen 30 % ( u starších žen 35%) tělesné váhy. Množství zásobního tuku lze určit nejprecizněji podvodním vážením, dále použitím antropometrických metod např. měřením kožních řas kaliperem na více místech těla a ze zjištěných hodnot pak lze zjistit podíl tukové tkáně na celkové tělesné váze. Dnes jsou k mání přístroje v přijatelných cenových relacích, pomocí kterých si můžete jednoduše na základě různé elektrické vodivosti jednotlivých složek těla změřit množství tuku sami. Pokud není možnost změřit tuk, používají se různé indexy, kdy tělesná váha se většinou dělí tělesnou výškou v různých mocninách. V poslední době se hodnotí stupeň nadváhy a obezity pomocí indexu tělesné váhy BMI (body mass index), který si můžete vypočítat ze vzorce:

BMI = tělesná váha (kg) / výška (m)²

Normální hodnoty BMI jsou 20 až 24,9. Nadváha má index 25 až 29,9. Hodnoty od 30 do 39,9 charakterizují obezitu středního stupně, hodnoty nad 40 obezitu těžkého stupně. Komu se nechce počítat, může zadat své údaje na www.istob.cz a dozví se BMI. Též z grafu si můžete zjistit, jak jste na tom.

Graf je v brožuře Začínáme hubnout,

Jablko nebo hruška?

Z hlediska zdravotního je důležité nejen jakou máte nadváhu, ale ještě důležitější je, jak je Váš tuk rozložen. Podle rozložení tuku rozlišujeme dva typy obezity. Tuk může být nahromaděn převážně na hýždích a stehnech - tvar těla připomíná hrušku, a proto se tento typ obezity nazývá hruškovitý (gynoidní). Vyskytuje se převážně u žen. Tvar těla obézních mužů připomíná většinou jablko, tuk bývá rozložen na hrudníku a břiše, jde o jablku podobný (androidní) typ obezity.

I vy si můžete zjistit typ své obezity. Změřte si obvod pasu – pokud ho nemůžete najít, tak najděte polovinu vzdálenosti mezi vrcholem kosti kyčelní, kterou si nahmatáte na boku, a spodním okrajem posledního žebra. Pokud u žen je obvod vyšší než 80 cm je zdravotní riziko pramenící z obezity a rozložení tuku vyšší a nad 88cm je již vysoké a u mužů je hranice 94, resp. 102 cm. Rozlišování dvou typů obezity podle rozložení tuku není samoúčelné. Bylo zjištěno, že u obezity mužského typu se daleko častěji vyskytují poruchy srdeční a metabolické, než u obezity ženského typu.

Muži, jděte do toho

V kursech snižování nadváhy a u lékařů zabývajících se léčbou obezity však mnoho mužů nevidíte. Přestože je zdravotní hledisko pádnějším důvodem pro hubnutí mužů, snaží se hubnout především ženy. Proč tomu tak je? Důvodů je asi více, ale je zřejmé, že společenský tlak na hubnutí u žen je daleko silnější než u mužů. A tak neváhejte a máte-li manžela při těle, pokuste se ho přimět, aby se pustil do změny životního stylu s Vámi.Ve dvou se to lépe táhne.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce