Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

5 aktivit, při kterých byste klíšťata nečekali

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 677x )

Houbaření nebo procházka v lese. To jsou činnosti, u kterých s klíšťaty každý „tak nějak počítá“. Existuje ale řada dalších aktivit, při kterých se můžete nakazit nemocemi, jež přenáší, jako je klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza. Z dlouhodobých statistik vyplývá, že vás před nimi nezachrání nízký věk, dobrá imunita a ani repelent. Kdyby ano, nebyla by ČR zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v Evropě. Přispívá k tomu i nejnižší proočkovanost (33 %).

depositphotos.com

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění centrálního nervového systému. Na rozdíl od lymské boreliózy, která se léčí antibiotiky, zde neexistuje specifický lék, ale preventivní očkování. S přibývajícím věkem se komplikují projevy a mnohdy i trvalé následky tohoto virového onemocnění. Těmi jsou například časté bolesti hlavy, poruchy paměti a soustředění, zhoršení nebo ztrátu sluchu, ale i těžká, mnohdy trvalá ochrnutí končetin.

K přenosu klíšťové encefalitidy z klíštěte na člověka dochází nejpozději do 2 hodin. K přenosu lymské boreliózy dochází přibližně až po 24 hodinách.

Čtěte také: Klíšťová encefalitida může zpočátku vypadat jako běžná viróza

Klíšťata nežijí jen v lesích a na loukách

Pokud do přírody příliš nechodíte, neznamená to, že jste před nimi zcela v bezpečí. S klíšťaty se můžete setkat při grilování, během práce na zahrádce i na procházce po městě. Žijí v trávě a v křoví, proto počítejte s tím, že jakýkoliv travnatý a listnatý porost i uprostřed zástavby je jejich domovem.

Častým omylem bývá i domněnka, že na někoho klíšťata zkrátka nejdou, a proto se není třeba zatěžovat ochranou před klíšťovou encefalitidou ani lymskou boreliózou.
Ono to vůbec nemusí být pravda, protože encefalitidu přenáší i malinké nymfy, což je vývojové stadium klíštěte. To, že jsme si nenašli dospělé klíště, ještě neznamená, že jsme na sobě třeba neměli během léta pár přisátých nymf, o nichž ani nevíme. Je jen štěstí, když to dopadne dobře,“ varuje MUDr. Dita Smíšková, lékařka z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka. Při jakých činnostech se tedy s klíšťaty nebo nymfami můžete setkat?

1. Grilování

Na klíšťata můžete narazit během grilování a opékání na ohništi. Zejména, když je kolem nějaký ten keřík a tráva. Klíšťata se totiž vyskytují v různých výškách, od země až do 1,5 m. Stačí dát gril blízko keřů, chvíli u něj postávat nebo si s opečenou dobrotou sednout do trávy a klíště si k vám už najde cestu.

2. Zahradničení

I při péči o zahradu se na vás může přichytit klíště. Jednou z rad je proto udržovat pravidelně nízký trávník a posekanou trávu hned vyhodit. Určitě nedělejte kupky, a to ani shrabaného listí nebo větví. Drží se tu obvykle teplo a vlhko, což se klíšťatům líbí. Naopak přirozenou bariéru mohou vytvořit kamenné a štěrkové cestičky či mulčovací kůra.

3. Výlety do hor

Je to tak. Riziko nákazy se v posledních několika letech přesunulo i na hory. Nemusíte být vyloženě horalové, mnoho nadšenců využívá lanovky, aby si mohlo užít výhledy. Zatímco dříve se klíšťata vyskytovala do výšky 700–800 m n. m., nyní je jejich výskyt zaznamenaný až v 1500 m n. m. Dokazují to hlášené případy klíšťové encefalitidy z Rakouska nebo severu Itálie. Bezpečno není tedy v Alpách, ale ani u nás na Sněžce.

4. Procházka po městě

Čekali byste klíště ve městě? Nejvíce jich je přirozeně v městských parcích, kde jsou zpravidla keře, stromy, nízká i vyšší tráva. Nemusíte ale ani chodit do parku. Stačí se posadit na lavičku v blízkosti keříků a chvíli si číst nebo telefonovat. Rizikové může být i venčení pejska či oblíbené agility. Klíště tu můžete chytit oba.

5. Koupání a sjíždění řek

Klíšťatům se líbí i prostředí kolem vodních toků a vodních ploch, protože tu je vlhko, teplo a dost živých tvorů, na které se mohou přisát. Během času tráveného u řek, rybníků, lomů i biotopů se proto co hodinu zkontrolujte. Pokud je to možné, nesedejte si do volné trávy a pokaždé, když vylezete z vody, užijte repelent. Zpravidla nebývají voděodolné.

Čtěte také: Klišťová encefalitida: 6 věcí, které byste měli vědět

Česká republika je dlouhodobě první v Evropě v počtu případů klíšťové encefalitidy. V letech 2012 až 2016 u nás bylo zaznamenáno přes 2 500 případů klíšťové encefalitidy a mezi roky 2017 až 2021 dokonce více než 3 600. Nejen kvůli tomuto rostoucímu trendu je nově od 1. ledna 2022 očkování proti klíšťové encefalitidě pro lidi nad 50 let hrazeno ze zdravotního pojištění.  Ostatní mohou využít příspěvky pojišťoven z jejich preventivních programů.

Čtěte také: Klíšťová encefalitida: Zapomněli jste se včas přeočkovat?

Rostoucí trend bohužel pokračuje i v letošním roce: za prvních 7 měsíců se už v ČR nakazilo klíšťovou encefalitidou 259 lidí. Loni to bylo 203.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce