Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bromelin

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 12358x )

Bromelin je proteolytický enzym, který se získává z čerstvého ananasu. Díky tomu, že štěpí bílkoviny, velmi efektivně pomáhá proti otokům ...

Bromelin je proteolytický enzym (látka štěpící bílkoviny), který se získává z čerstvého ananasu. Čerstvý ananas neposkytuje takové množství bromelinu, který by měl prokazatelný účinek. Účinné množství lze získat pouze z potravních doplňků. Získává se ze stopky ananasu a vyrábí se na Tchaj-wanu, Havaji a v Japonsku.

Účinky

Díky tomu, že štěpí bílkoviny, velmi efektivně pomáhá proti otokům. Rozkládá totiž fibrin, bílkovinu, která je hlavní příčinou otoků. Dále potlačuje účinky prostaglandinů, kterým se říká mediátory (látky spouštějící určitý děj) zánětu. Zánět, který prostaglandiny vyvolávají, je provázen bolestí a otokem. Bromelin tedy navíc působí protizánětlivě. Také podporuje hojení tkání.

Bromelin je také podle nových výzkumů účinný v prevenci druhého infarktu myokardu, pokud je užíván v kombinované léčbě po jídle s tabletou obsahující hořčík a draslík. Hořčík a draslík mají stimulační vliv na srdce, bromelin rozpouští fibrin a brání shlukování krevních destiček v poškozené srdeční tkáni. Tím brání tvorbě krevních sraženin.

Rovněž jsou popisovány účinky na trávení, které bromelin zlepšuje. A jak je to s bromelinem jako spalovačem tuků? Výrobci různých ananasových diet uvádějí, že bromelin podporuje přirozené štěpení podkožního tuku a zamezuje jeho ukládání i na místech, kde je jinak tuk velmi obtížně odstranitelný. Tyto účinky však nebyly spolehlivě doloženy, protože nebyly provedeny potřebné studie. A celá řada odborníků na snižování nadváhy se shoduje v tom, že ananasové diety jsou k ničemu. "Kdyby bylo hubnutí tak snadné, proč by chodilo po světě tolik obézních lidí," říká jeden z nich.

Dávkování

Doporučená dávka je 250 až 500 mg bromelinu 3x denně, nejlépe nalačno. Pokud je však podáván k podpoře trávení, podává se během jídla. Zejména tehdy, obsahuje - li potrava velké množství tuků a bílkovin.

Opatrnosti je třeba u lidí alergických na ananas. Bromelin má vliv na srážení krve, a proto by neměl být podáván s lék snižujícími krevní srážlivost (antikoagulancia).

Použití

Bromelin je pro svůj protizánětlivý účinek využíván jako podpůrný prostředek v léčbě otoků a bolestí při úrazech, tj. při podvrknutých kotnících a zhmožděných svalech. Stejně dobře se uplatní i u popálenin. Jeho schopnost ovlivnit bolest se uplatňuje i u revmatických onemocněních kloubů. Zmírňuje bolesti a podporuje hojení po operacích , porodech a drobných chirurgických zákrocích.

Bromelin se používá v prevenci srdečních chorob, protože brání shlukování krevních destiček. Zmírňuje problémy u onemocnění angina pectoris. Bromelin zřeďuje hlen, lze ho tedy užívat v podpůrné terapii chronické bronchitidy a zánětu vedlejších nosních dutin. Navíc podporuje vstřebávání antibiotik. Bylo také ověřeno, že zvyšuje účinnost chemoterapie.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce