Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Časté mytí rukou pokožce neprospívá. Jak o ni pečovat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1618x )

Správné mytí rukou je jednou ze základních prevencí před šířením nákazy. Ruce je třeba si mýt pokaždé, když člověk přijde zvenku domů, po setkání s lidmi či kontaktu s potencionálně kontaminovanými předměty. Časté mytí rukou má ale za následek vysušování pokožky a tak jsou naše ruce suché a popraskané. Jak tedy o ně v této době správně pečovat?

shutterstock.com

Ukazuje se, že mytí rukou je jednou z neúčinnějších forem prevence pokud jde o nákazu koronavirem. Koronaviry jsou uzavřeny v lipidové obálce - v zásadě ve vrstvě tuku. Mýdlo může tento tuk rozložit a způsobit, že vás virus nemůže infikovat. Mýdlo také pomáhá bakteriím sklouznout z pokožky, když si třete ruce a ty poté opláchnete pryč. Aby k tomuto procesu skutečně došlo, je důležité, aby si každý člověk myl ruce alespoň po dobu 20 vteřin.

Stejně jako je mýdlo agresivní vůči koronaviru, má jeho časté používání neblahé vlivy i na naši pokožku, kterou má tendenci vysušovat. Ruce jsou popraskané, podrážděné, zarudlé a bolestivé.

Proto je v těchto dnech péče o ruce opravdu důležitá. Začít bychom s ní měli ještě před objevením prvních příznaků podráždění.

Používejte vhodné mýdlo na ruce

Pokožka na rukou je stejně citlivá jako ta na obličeji. Už jen z toho důvodu nelze nad výběrem toho správného mýdla mávnout rukou. Při výběru mýdla byste se neměli řídit jen vůní nebo oblíbenou značkou, sledujte také složení. Vybírejte především takové druhy, které neobsahují sulfáty – ty patří mezi látky, které vaší kůži, ale třeba také vlasům, nemusí svědčit. Mýdla by měla naopak obsahovat co nejvíce přírodních složek, které pomáhají nejen dezinfikovat, ale i kůži zjemňovat a hydratovat. Složky jako aloe vera, olivový olej či bambucké máslo budou vaši pokožku vysušovat mnohem méně.

Hydratace je základ

Dalším důležitým krokem v péči o ruce je jejich pravidelná hydratace. V tomto období se doporučuje používat hydratační krémy několikrát denně, nejen po mytí, ale i během dne, když cítíte, že je kůže na rukou napnutá a vysušená. Pokud vám vadí pocit mastných a ulepených rukou, přes den se spolehněte na rychle se vstřebávající přípravky. Naneste krém, dokud je pokožka ještě mokrá, právě tak nejlépe vstřebá vlhkost a ruce budou krásně jemné a hebké.

Vybírejte nejen podle hezkého obalu, vůně nebo konzistence. Vsaďte na přípravky obohacené o pečující a hydratační aktivní látky, jako jsou lecitin, bambucké máslo, různé oleje, extrakty z chmele, rozmarýnové silice nebo aloe vera. Vytváří na rukou pocit druhé kůže, ochranné vrstvy, chránící před dalším poškozením. 

Dobrou volbou může být například obyčejná indulona (existují mastné i lehké varianty) nebo měsíčkový krém (měsíček uklidňuje a napomáhá hojení). Pokud máte extrémně citlivou pleť a krémy vám nevyhovují, klidně sáhněte do lednice. Použijte malé množství vláčnějšího másla nebo sádla (musí být čisté bez příměsi solí).

Na noc volte výživnější a hutnější krémy. Můžete ruce obléknout i do speciálních hydratačních rukavic pro intenzivnější regeneraci nebo si po nanesení masti na noc oblečte bavlněné rukavice. Zvýšíte tak účinek krému a vaše kůže bude brzy opět ve formě.

S ručníkem opatrně

Kromě používání neparfemovaného antibakteriálního mýdla, které je k pokožce obecně šetrnější, radí odborníci také omezit používání ručníku. Ruce se tímto způsobem totiž dráždí. Mnohem lepšíi alternativou, je nechat ruce po umytí samovolně okapat a ručník používat jen v případech, kdy je to opravdu nutné.

Na úklid si vezměte rukavice

Kromě rukou bychom v této době měli pravidelně dezinfikovat i naši domácnost. Čistící a dezinfekční prostředky jsou k jemné pokožce rukou agresivní a mohou ji podráždi, zejména pokud již předtím byla vysušená častým mytím. Proto doporučujeme na domácí práce a další činnosti v domácnosti, které si žádají použití čistících a dezinfekčních prostředků, používat jednorázové ochranné rukavice. Ty pokožku na rukou ochrání a zabrání jejímu dalšímu vysoušení.

O pokožku je nutné se starat nejenom zvenku, ale i zevnitř. Kromě zmíněných doporučení je nutné dbát na dostatečnou hydrataci, tedy příjem tekutin, a vysoký obsah vitamínů a minerálů ve stravě. Pokožce celého těla samozřejmě prospívá i dostatek spánku, případně i doplňky stravy s obsahem betakarotenu, vitamínu C, D a E a zinku.

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce