Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Kruhy pod očima. Co je příčinou a jak se jich bezpečně zbavit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1237x )

Kruhy pod očima trápí ženy, muže i děti. I když je nejčastější příčinou vzniku genetika, vliv má i spousta vnějších faktorů. Kruhy pod očima mohou být také varovným signálem nemoci.

shutterstock.com

Na vznik kruhů pod očima má vliv několik faktorů

Hlavní roli hraje genetika. Každý člověk je k tvorbě kruhů pod očima náchylný jinak. Objevit se mohou v jakémkoli věku a trápí ženy i muže.
„Kůži pod očima máme od narození tenčí než jinde na těle. U všech se s věkem dále ztenčuje a současně ubývá podkožního tuku v obličeji. Jsou tak snadněji viditelné cévy, které propůjčují očnímu okolí tmavší odstín. Vliv na namodralý nádech může mít také zvýšená produkce pigmentu melaninu v očním okolí. I když je nejčastější příčinou vzniku kruhů pod očima genetika, vliv má spousta vnějších faktorů – časté vystavování UV záření, hormonální změny, nedostatek železa, nedostatečný pitný režim, stres, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, špatná životospráva, alergie, nedostatek spánku a mnoho dalšího. Objevit se mohou například během těhotenství,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Kruhy pod očima jako varovný signál těla

Kruhy pod očima mohou být také varovným signálem, že je uvnitř těla něco špatně. Bývají spojovány například s onemocněním štítné žlázy. Objevují se při onemocnění srdce, ledvin, jater či trávicího systému. Na tmavé zbarvení mohou mít vliv i některé léky.

Babské rady obvykle fungují jen krátkodobě

Tak jako existuje mnoho příčin vzniku kruhů pod očima, je známa i spousta „lidových rad“, jak se jich zbavit. Většina ale funguje jen krátkodobě.
„Studené obklady zúží cévy pod kůží, tím zmírní kruhy pod očima, avšak jen na chvíli. Podobný účinek mají i čajové sáčky s černým či zeleným čajem obsahující kofein. Masáže očního okolí napomáhají lepšímu proudění krve, čímž se modravé zabarvení redukuje. Plátky brambor či okurky jistě ničemu neuškodí, ale s největší pravděpodobností ani problém dlouhodobě nevyřeší,“ vyjmenovala Bohdana Polišenská, lékařka oční kliniky Gemini.

Jak se zbavit kruhů pod očima

Odstraněním kruhů pod očima se zabývají výrobci kosmetiky či kliniky estetické medicíny, ale i jiná zdravotnická zařízení. Způsobů, jak se „namodralé kůže“ pod očima zbavit, je vícero.
„Při úbytku tuku s propadlinami pod očima je vhodná aplikace výplně s kyselinou hyaluronovou či aplikace intradermálních nití, které zároveň pomáhají zpevnit jemnou kůži. Existují i laserové metody jako například IPL laser, které mohou zmírnit kruhy pod očima způsobené zvýšenou pigmentací. Pro udržení dobrého stavu očního okolí je důležitá pravidelná péče, která zároveň pomáhá předcházet vzniku hlubokých vrásek. K té patří používání krémů určených pro oční okolí, vyvážená strava s dostatkem vitamínů a minerálů, pravidelný pitný režim a dostatek spánku,“ doplnila Bohdana Polišenská.

Některé zákroky a kosmetika představují hrozbu pro zrak

Zákroky a kosmetika ale mohou představovat riziko pro samotný zrak. Pokud se člověk rozhodne pro odstranění kruhů pod očima, vyplatí se kosmetiku nebo kliniku velmi pečlivě vybírat.
„Krémy s hydrochinonem mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny kůže. Retinoidy, které se užívají zejména k léčbě kožních onemocnění, se nesmí používat v těhotenství – mohou poškodit vývoj plodu. Laserové metody jsou pak spojeny s nutnou ochranou samotných očí kvůli prevenci zánětu. Použití chemického peelingu či bělicích prostředků je kontroverzní, na jemné kůži očního okolí může vyvolat alergickou reakci, a pokud se dostane do oka, tak i oční zánět. V krajním případě hrozí ztráta zraku při neodborné aplikaci výplně,“ upozornil Pavel Stodůlka z oční kliniky Gemini. 

Zdroj: www.gemini.cz

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce