Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co je to pandemie chřipky?

( | přečteno: 21221x )

Slovo chřipka - influenza bylo do angličtiny převzato z italštiny. Původním zdrojem chřipkové infekce jsou domácí zvířata.

Slovo chřipka - influenza bylo do angličtiny převzato z italštiny již v roce 1743. Znamená „vliv“ – myšleno vliv miasmat (výparů) nebo hvězd, případně obojího. Prapůvodním zdrojem chřipkové infekce jsou domácí zvířata. Hlavně prasata, kachny a koně. První lidské onemocnění chřipkou se muselo poprvé vyskytnout mezi rokem 5000 až 2000 př.n.l., v období domestikace zvířat. Zdá se, že kolébkou onemocnění je jihovýchodní Asie.

Co je to pandemie chřipky?

Pandemie je rozsáhlá epidemie, kdy infekční onemocnění, například chřipka, postihne velké skupiny lidí, mnoho zemí i několik kontinentů. Pandemie vzniká v případě, že se zásadním způsobem změní struktura chřipkového viru. To se děje přibližně každých 20 - 30let, čili lze očekávat, že nás pandemie chřipky brzy zasáhne. Hovoří se dokonce o tom, že pandemie už má několik let zpoždění.

Jak ukazuje historie, virus chřipkyje výkonnější a rychlejší zabiják, než válka vedená konvenčními zbraněmi. Během čtyř let první světové války zahynulo 15 milionů lidí. Španělská chřipka, která se rozšířila z Ameriky v letech 1918 - 1919 dokázala zlikvidovat dvakrát tolik obětí během šesti měsíců. Během celosvětové pandemie španělské chřipky bylo jen ve Spojených státech hlášeno 550 000 úmrtí. Největší počet mrtvých však mělo Španělsko, které dalo i jméno této pandemii. Během jednoho měsíce tam zemřelo 8 miliónů lidí. Co bylo hlavní příčinou takového počtu mrtvých? Svoji roli sehrálo vyčerpání lidí po první světové válce i mimořádná nakažlivost (virulence) původce. Počet mrtvých během španělské chřipky překonal i počet obětí čtyřleté obávané morové epidemie ve 14. století.

Další pandemie byly již menšího rozsahu, jako například asijská chřipka (1957). Podlehl jí jeden, možná dva miliony lidí. Hongkongská chřipka zaútočila v roce 1968, vyžádala si 700 000 obětí. Ani naší republice se pandemie chřipky nevyhnula. Poslední pandemii zažilo tehdejší československo v roce 1970. Tehdy onemocnělo kolem čtyř miliónů lidí a počet mrtvých se počítal na tisíce.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
janka

Díky chřipce skončila první světová válka. Není nad prevenci proti ní. Důležité jsou vitamíny, doplňky stravy a zdravý životní styl. Ideální třeba je preventan akut, céčko aj.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce