Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Relenza nebo Tamiflu?

( | přečteno: 20478x )

Zapátrejme v paměti. Kdopak z nás znal minulý rok lék Relenza nebo Tamiflu? Jen odborníci. Dnes o něm mluví i malé děti. Málokterý preparát měl to štěstí, že se stal mediální hvězdou.

Tamiflu

Zapátrejme v paměti. Kdopak z nás znal minulý rok lék Relenza nebo Tamiflu? Jen odborníci. Dnes o něm mluví i malé děti. Málokterý farmaceutický preparát měl to štěstí, že se stal mediální hvězdou. S nadějí se k němu upírají zraky miliónu lidí na celém světě a to ještě neměl možnost ukázat, jaký potenciál se v něm skrývá.

Jak tyto léky působí

Oba zmiňované léky obsahují účinnou látku zamezující množení chřipkových virů na podobném principu. Jsou určeny k prevenci i léčbě onemocnění způsobených virem chřipky typu A i B. Ke stejnému typu virů patří i virus ptačí chřipky. Předpokládá se tedy, že léky budou účinné i na toto onemocnění. Nejsou to však jediná známá antivirotika. Lze použít i amantadin (Viregyt-K) a rimantadin (Maridin), ovšem pouze v profylaxi, tedy předcházení chřipky a jen u typu A.

Relenza

Antivirotika nové generace

Zanamivir byl objeven v Austrálii a uvádí jej na trh pod názvem Relenza® farmaceutická firma GlaxoSmithKline.

Oseltamivir,vyráběný po názvem Tamiflu® je první lék z této skupiny léčiv, který se polyká, zatímco Relenza® se vdechuje. Vyvinula ho firma Gilead Sciences a na trh uvedla pod značkou švýcarská firma Roche.


Obě firmy si od roku 2000 svými přípravky konkurují. V počátcích bojovaly s nezájmem o své preparáty, dnes jejich výrobní kapacita nestačí poptávce. Dokud se na trhu neobjeví učinné očkování , možná již v roce 2006.

Ptačí chřipka a doporučení WHO

Na podzim roku 2005 doporučila Světová zdravotnická organizace vládám tyto dva léky k přípravě obrany proti možné epidemii ptačí chřipky způsobené virem H5N1. Podle tohoto doporučení by měly vlády zajistit zásoby léku pro 25% obyvatel. Předpokládá se, že tím umožnění rychlou dostupnost léku a že dojde k zachycení první vlny očekávané epidemie. Podle tohoto doporučení je přípravek vhodný po dobu, než bude vyvinuto účinné očkování.

Účinkují tyto léky i na ptačí chřipku?

Zatím není prokázáno, jak dobře by si léky v případě skutečné epidemie vedly. Účinnost se zatím dokazovala jen na laboratorních kulturách a zvířatech, ale zatím nebyla použita v dostatečném množství u lidí, protože případů ptačí chřipky je pro statistické vyhodnocení ještě málo.

Časopis Nature zveřejnil i studii, kdy lék Tamiflu u viru ptačí chřipky selhal. K tomu se vyjádřila přímo společnost Roche, která informace považuje za zavádějící a nesprávné.

Jednalo se pouze o jeden případ evidovaný WHO z února 2005. Čtrnáctiletá vietnamská dívka onemocněla ptačí chřipkou, ačkoli jí byl lék Tamiflu preventivně podán. Nebylo však prokázáno, zda pacientka nebyla infikována již před nasazením přípravku. Pacientce byl ze vzorků odebraných izolován virus rezistentní k podanému léku. Po zvýšení dávky na dvojnásobek již nebyl v odebraných vzorcích zachycen žádný virus. Pacientka byla jako vyléčená propuštěna z nemocnice domů. Rezistence zjištěná u izolovaných virů byla jen částečná a tak na potlačení viru bylo pouze potřeba zvýšených dávek léku.

Světová zdravotnická organizace i přes tuto informaci nadále doporučuje lék Tamiflu jako optimální přípravek pro prevenci a léčbu ptačí chřipky.

Vedlejší nežádoucí účinky

Je dobré vědět, že oba dva přípravky mohou mít nežádoucí vedlejší účinky. Koncem ledna 2000 rozeslala společnost vyrábějící Relenzu dopis lékařům v evropských zemích, ve kterém varuje, že její lék proti chřipce může u některých pacientů vyvolat vážné dýchací potíže. Upozorňuje, že je třeba lék se zvýšenou opatrností předepisovat pacientům s astmatem nebo chronickou obstrukční plicní nemocí. Pacienti mají být na případné komplikace upozorněni, a mají mít poruce rychle působící bronchodilatátor.

V roce 2000 došlo také k úmrtí osob léčených přípravkem Relenza. Důvodem byl komplikovaný průběh chřipky , souběžné chronické nemoci a také druhotná bakteriální infekce. Lékaři byli upozorněni, že antivirotika nemají žádné protibakteriální účinky, a že je proto třeba u každého pacienta věnovat pozornost možnosti bakteriální infekce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce