Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co se stane s vaším tělem, když přestanete brát antikoncepci?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15099x )

K vysazení hormonální antikoncepce ženu vede hned několik důvodů. Ve většině případů se k tomuto kroku uchyluje tehdy, když si přeje otěhotnět nebo nechce své tělo nadále dopovat umělými hormony. Na vysazení antikoncepce však ženské tělo reaguje řadou nepříjemných změn, které většinou po pár týdnech zase samy odezní.

shutterstock.com

Jakýkoli typ hormonální antikoncepce může ovlivnit, jak se cítíte, ať už se jedná o pilulky, náplasti, vaginální kroužky, nitroděložní tělíska, podkožní implantáty nebo injekce. Pravděpodobně jste pocítili několik změn, když jste začali antikoncepční používat, jako je např. nevolnost, přírůstek hmotnosti, nebo bolesti prsou. Stejně tak tomu bude, pokud ji vyysadíte. 

Kdy je nejlepší antikoncepci vysadit? 

V případě, že berete hormonální antikoncepci ve formě pilulek, je důležité, abyste dobrala celé balení a až poté antikoncepci vysadila. Vaše tělo se díky tomu lépe vrátí do normálu. Pokud antikoncepční pilulky přestanete brát uprostřed balení (tj. uprostřed cyklu), svůj menstruační cyklus si tímto přístupem rozhodíte ještě víc.

Co se stane s vaším tělem, když vysadíte antikoncepci?

Těhotenství

Mnohé ženy žijí v domnění, že po vysazení pilulek jsou ještě chráněné a mají měsíce času, dokud se tělo zregeneruje a je schopné otěhotnět. Výzkumy ale ukazují, že šance otěhotnět je zhruba stejná jako u žen, které užívaly bariérové ​​metody antikoncepce (kondom). Až 96% uživatelek otěhotněla během jednoho roku, několik dokonce jen pár dní po vysazení antikoncepce.

Nepravidelný cyklus

Pokud jste antikoncepci užívala dlouhé roky, připravte se na to, že váš menstruační cyklus bude po jejím vysazení velmi nepravidelný. Může trvat několik měsíců, než bude ve vašem těle nastolena přirozená hormonální rovnováha. Pokud se váš cyklus do pěti měsíců nevrátí do normálu, navštivte raději svého ošetřujícího gynekologa.

Problémová menstruace

Změnit se může i intenzita krvácení. Pokud jste měly v minulosti silné krvácení a tabletky to zmírnily, je možné, že se vaše tělo vrátí k původním projevům. A naopak. Pokud jste měly problémy se silnou menstruací jako teenagerka, pak se za čas po vysazení opětovně dostavit nemusí.

PMS je zpět

Antikoncepční pilulky vyrovnávají hladinu hormonů, proto mnohé ženy přestaly být náladové či jim zcela zmizely bolesti před menstruací. Všechny tyto PMS projevy se mohou po vysazení vrátit, někdy dokonce v silnější podobě. 

Citelná ovulace

Antikoncepce je v podstatě na to, aby ženy přestaly ovulovat. Po jejím vysazení může být uvolňování vajíčka během plodného období mírně bolestivé. Takže pokud po vysazení antikoncepce ucítíte mírné křeče na jedné straně pánve, je to znamení, že je ten nejlepší čas na plození potomků.

Pravidelný výtok 

Téměř u všech žen, které končí s užíváním pilulek, se objeví pravidelný výtok. Obvykle uprostřed cyklu. Většinou nejde o žádné gynekologické komplikace v podobě infekcí a zánětů, ale o přirozený fyziologický jev, který se objevuje v takzvaných plodných dnech, tedy kolem období dozrávání vajíčka. Gynekologa je potřeba vyhledat naopak v případě, že se u ženy hlen v plodném období neobjevuje. To může signalizovat problém s dozráváním vajíček.

Změna váhy

Některé ženy po vysazení přibírají, některé naopak několik kil zhubnou. Na tomto jevu se mohou podílet některé hormony, zadržování vody, ale také pocit psychické nepohody. 

Citlivost prsou

Bolest a zvýšená citlivost prsů patří mezi jeden z dalších projevů toho, že žena přestala užívat hormonální antikoncepci. Svědčí to o tom, že si tělo tvoří vlastní estrogen.

Změna libida

Některé ženy pociťují při užívání antikoncepce pokles libida. Po vysazení se chuť na sex vrací. Na druhou stranu naopak menší sexuální apetit může přetrvávat při obavě z početí, pokud by těhotenství nebylo vítané.

Bolesti hlavy mohou přestat

U mnoha žen vyvolává antikoncepce bolesti hlavy. Pokud ji tedy přestanete užívat, bolest hlavy odezní.

Změny nálad

Hormonální nerovnováha spojená s vysazením antikoncepce způsobí, že budete trpět častějšími změnami nálad. Dejte svému tělu čas, nejpozději za měsíc až dva budete opět emočně vyrovnaná.

Návrat akné

Dalším důvodem, proč si mnohé ženy, zejména mladé, nechají předepsat antikoncepci, jsou výrazné problémy s akné. Pilulka, náplast nebo kroužek uvolňují do vašeho těla hormon estrogen, který pomáhá v boji s mastnou pletí. Když ji přestanete brát, naopak stoupne hladina testosteronu, hormonu, který má vliv na zvýšenou produkci kožního mazu, což vytváří živnou půdu pro bakterie, které následně způsobují zánět. Řešením je důkladné čištění pleti a používání vhodné kosmetiky.

Zdroj: www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce